El Vi: Criança, Tipus i Elaboració
Enviado por Chuletator online y clasificado en Electricidad y Electrónica
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,15 KB
Criança del Vi
- Criança:
Controlar l'envelliment i maduració del vi.
- Roure francès (vainilla): popular a Europa.
- Roure americà (coco).
Maduració clàssica:
- Criança: mínim 24 mesos, mínim 6 en barrica.
- Reserva: barrica i ampolla mínim 3 anys, i 1 mínim en barrica.
- Gran Reserva: mínim 5 anys en barriques i ampolla, 18 mesos en barrica.
A l'ampolla rep un procés de reducció per la falta d'oxigen.
"El vi com més vell millor" és una autèntica fal·làcia, es valora en la seva maduresa.
Edat del Vi
- Criança (blancs): Mínim de 2 anys en barrica i ampolla. Mínim de 6 mesos en barrica.
- Reserva (blancs): Mínim de 2 anys en barrica i ampolla. Mínim de 6 mesos en barrica. Mínim de 3 anys en barrica i ampolla. Mínim de 12 mesos en barrica.
- Gran Reserva (blancs): Mínim 4 anys en barrica i ampolla. Mínim 6 mesos en barrica. Mínim de 5 anys en barrica i ampolla. Mínim de 18 mesos en barrica.
- Vi "Noble": mínim 18 mesos en barriques.
- Vi "Añejo": mínim de 24 mesos en barriques o en ampolla.
- Vi "Viejo": 36 mesos en barriques o en ampolla.
Embotellament
Tipus d'ampolles: Bordelesa, Borgonyesca, Rhin, Cava.
Capacitat: ampolles de vi és de 750 ml.
Taps: alzina surera.
Possibles defectes:
- El suro foradat per on es pot escapar el vi.
- Envelliment: el tap perd flexibilitat.
- El suro pot transmetre mal sabor al vi.
- Nous taps de silicona.
Escumosos
El CO2 en forma d'escuma en tots els vins, bombolles als caves.
Cupatge: barreja amb altres collites.
Vi base: baix en grau alcohòlic i elevat en acidesa.
Caves temps de criança:
- Jove: 9 mesos
- Reserva: 15 mesos
- Gran Reserva: 15 mesos
Desgorjament: es congela el tap de l'ampolla on estan tots els sediments.
Licor d'expedició (vi amb alta concentració de sucre):
- Brut Nature: no.
- Extra Brut: 6 grams de sucre per litre.
- Brut: 12 grams per litre.
- Extra sec: entre 12 i 17 grams.
- Sec: entre 17 i 32 grams.
- Semi Sec: entre 32 i 50 grams.
- Dolç: més de 50 grams de sucre per litre.
Diferències de cava i xampany:
Raïm, sòl, clima i elaboració.
Xampany Brut Nature: clima fred i humit i poques hores de sol.
Cava: clima mediterrani i tot el sol necessari per un perfecte equilibri entre acidesa i sucre.
Característica | Cava | Xampany |
---|---|---|
Temperatura | Mitjana 14 a 15º | 10º (límit de maduresa, a 9ºC no madura) |
Clima | Mediterrani | Fred |
Sòl | Argilós - calcari | Calcari |
Pluges | 514 mm | Abundants |
Hores de sol | 2.500 mitjana | Escasses |
Xaptalització | No | Obligada |
Raïms | - Sempre blancs: Macabeo, Xarel·lo, Parellada, Chardonnay - Rosats: Trepat, Pinot Noir, o barreges. | - Blanc de noirs. - Blanc (Chardonnay). - Rosats: barreja de negres i blancs. |
Per vins i anys | Sempre vins de mateixa anyada. | Barreja de raïm, vins i anyades diferents. |
Acidesa | Equilibrada | Molt alta |
Estils | Vi fresc, floral i fruital i més lleuger. | Més vinós i amb un grau d'alcohol superior. |
Per temps de criança | - Jove: mínim 9 mesos. - Reserva: mínim 15 mesos. - Gran reserva: mínim 30 mesos. | - Mínim 15 mesos. - Millésime (anyada): mínim 36 mesos. |
La copa flauta per escumosos joves.
La copa tipus calze per escumosos de major criança.