El Vi: Criança, Tipus i Elaboració

Enviado por Chuletator online y clasificado en Electricidad y Electrónica

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,15 KB

Criança del Vi

- Criança:

Controlar l'envelliment i maduració del vi.

  • Roure francès (vainilla): popular a Europa.
  • Roure americà (coco).

Maduració clàssica:

  • Criança: mínim 24 mesos, mínim 6 en barrica.
  • Reserva: barrica i ampolla mínim 3 anys, i 1 mínim en barrica.
  • Gran Reserva: mínim 5 anys en barriques i ampolla, 18 mesos en barrica.

A l'ampolla rep un procés de reducció per la falta d'oxigen.

"El vi com més vell millor" és una autèntica fal·làcia, es valora en la seva maduresa.

Edat del Vi

  • Criança (blancs): Mínim de 2 anys en barrica i ampolla. Mínim de 6 mesos en barrica.
  • Reserva (blancs): Mínim de 2 anys en barrica i ampolla. Mínim de 6 mesos en barrica. Mínim de 3 anys en barrica i ampolla. Mínim de 12 mesos en barrica.
  • Gran Reserva (blancs): Mínim 4 anys en barrica i ampolla. Mínim 6 mesos en barrica. Mínim de 5 anys en barrica i ampolla. Mínim de 18 mesos en barrica.
  • Vi "Noble": mínim 18 mesos en barriques.
  • Vi "Añejo": mínim de 24 mesos en barriques o en ampolla.
  • Vi "Viejo": 36 mesos en barriques o en ampolla.

Embotellament

Tipus d'ampolles: Bordelesa, Borgonyesca, Rhin, Cava.

Capacitat: ampolles de vi és de 750 ml.

Taps: alzina surera.

Possibles defectes:

  • El suro foradat per on es pot escapar el vi.
  • Envelliment: el tap perd flexibilitat.
  • El suro pot transmetre mal sabor al vi.
  • Nous taps de silicona.

Escumosos

El CO2 en forma d'escuma en tots els vins, bombolles als caves.

Cupatge: barreja amb altres collites.

Vi base: baix en grau alcohòlic i elevat en acidesa.

Caves temps de criança:

  • Jove: 9 mesos
  • Reserva: 15 mesos
  • Gran Reserva: 15 mesos

Desgorjament: es congela el tap de l'ampolla on estan tots els sediments.

Licor d'expedició (vi amb alta concentració de sucre):

  • Brut Nature: no.
  • Extra Brut: 6 grams de sucre per litre.
  • Brut: 12 grams per litre.
  • Extra sec: entre 12 i 17 grams.
  • Sec: entre 17 i 32 grams.
  • Semi Sec: entre 32 i 50 grams.
  • Dolç: més de 50 grams de sucre per litre.

Diferències de cava i xampany:

Raïm, sòl, clima i elaboració.

Xampany Brut Nature: clima fred i humit i poques hores de sol.

Cava: clima mediterrani i tot el sol necessari per un perfecte equilibri entre acidesa i sucre.

CaracterísticaCavaXampany
TemperaturaMitjana 14 a 15º10º (límit de maduresa, a 9ºC no madura)
ClimaMediterraniFred
SòlArgilós - calcariCalcari
Pluges514 mmAbundants
Hores de sol2.500 mitjanaEscasses
XaptalitzacióNoObligada
Raïms- Sempre blancs: Macabeo, Xarel·lo, Parellada, Chardonnay
- Rosats: Trepat, Pinot Noir, o barreges.
- Blanc de noirs.
- Blanc (Chardonnay).
- Rosats: barreja de negres i blancs.
Per vins i anysSempre vins de mateixa anyada.Barreja de raïm, vins i anyades diferents.
AcidesaEquilibradaMolt alta
EstilsVi fresc, floral i fruital i més lleuger.Més vinós i amb un grau d'alcohol superior.
Per temps de criança- Jove: mínim 9 mesos.
- Reserva: mínim 15 mesos.
- Gran reserva: mínim 30 mesos.
- Mínim 15 mesos.
- Millésime (anyada): mínim 36 mesos.

La copa flauta per escumosos joves.

La copa tipus calze per escumosos de major criança.

Entradas relacionadas: