Vermuts i Aperitius: Begudes Aromàtiques i Amargues
Enviado por Chuletator online y clasificado en Medicina y Salud
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,85 KB
Vermuts
El vermut és la beguda aperitiva més consumida i cara del món.
La paraula vermut és un terme alemany que significa absenta, planta que aporta un gust amarg a la beguda. S'els sol anomenar vins aromatitzats o enfortits, però degut als múltiples processos als que es sotmeten, perden aquesta naturalesa.
El seu origen és molt remot; en temps de l'Imperi Romà als vins se'ls afegia resina i altres substàncies amb la fi de conservar-los.
El vermut tal i com el coneixem en els nostres dies té els seus origens a Itàlia en el segle XVII.
La base dels vermuts és el vi blanc, al qual se li afegeix una mistela o almívar. Posteriorment, se li afegeix una infusió de les substàncies (absenta, quina, coriandre, clau, pell de taronja, etc.) i alcohol per a, d'aquesta forma, extreure bé tots els components que aporten gust i aroma. Per últim, i abans d'embotellar, es clarifica i es filtra, per a que pugui romandre inalterable durant un llarg període.
El color del vermut vermell s'obté caramel·litzant l'almívar.
Tipus de vermuts:
- Tipus francès: De color blanc i sense edulcorar (sec).
Dubonnet, Byrrh, Chambéry, Marsella (Nolly Prat).
- Tipus italià: De color vermell fosc i gust dolç. Martini & Rossi, Carpano, Cinzano, Gancia, Gallo.
Servei del vermut:
El vermut, com a beguda aperitiva que és, es sol prendre abans dels àpats, actua com a estimulador de la gana i ajuda a la posterior digestió dels aliments.
Es beuen sols (amb gel i soda, en copa aperitiu) o formant part d'innombrables i famosos còctels i combinacions (Dry Martini, Americano, Manhattan, Negroni, etc.).
Aperitius
Els aperitius són begudes on el gust amarg predomina sobre el conjunt; tenen una doble funció, per un cantó estimulen la gana i per l'altre faciliten la digestió dels aliments. Per això, les begudes que es prenen abans dels àpats se les anomena aperitius.
Amargs i bitters
- Amer Picon: Aperitiu francès elaborat amb aiguardent de vi, escorça de quina, taronges amargues i diferents plantes.
- Angostura: Bitter del Carib molt aromàtic i utilitzat en cocteleria. En contra del que el seu nom suggereix, en la seva composició no entra l'escorça d'angostura.
- Campari: Bitter italià de color vermell brillant elaborat a base de pell de taronges amargues.
- Fernet Branca: Bitter italià de color molt fosc, espès, de gust molt fort. Gran digestiu.
- Cynar: Aperitiu italià elaborat a base de carxofes.
- Beerenburg: Aperitiu d'origen holandès que es compon d'herbes com angèlica, genciana i llorer.
- Boonekamp: Bitter sec i suau d'origen holandès.