Universalitat, Cultura i Conflicte Intergrupal

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,12 KB

Universalitat i Cultura

Malgrat la gran diversitat cultural, hi ha un seguit de característiques comunes a tota cultura coneguda, tant per la història com per l'antropologia. Hi ha universalitat d'algunes pautes culturals, però la concreció o especificitat fa que, de vegades, apareguin com a contradictòries. El que canvia és la manera com aquestes pautes universals es concreten en cada grup humà. L'explicació de la diversitat s'ha de buscar en la natura i en la història. Però cap d'aquests dos elements no és condicionant absolut, ja que podem trobar cultures similars en pobles de característiques físiques molt diferents, i a l'inrevés.

Relativisme Cultural i Etnocentrisme

Una característica cultural no és bona ni dolenta *per se*. Els trets culturals s'han d'analitzar en funció del seu emplaçament harmònic dins un determinat marc cultural. És el que denominem relativisme cultural. Hi ha molts fets que són valorats i viscuts de la mateixa manera per persones de cultures diferents. Per tant, malgrat les diferències i, fins i tot, les divergències culturals, hi ha respostes de validesa universal de molts principis ètics. El relativisme cultural és un concepte operatiu que permet allunyar l'etnocentrisme.

El Conflicte Intergrupal

És una interacció de persones interdependents, que tenen perspectives diferents, persegueixen objectius incompatibles i/o entren en una situació d'interferència per assolir algun objectiu. En aquests conflictes, el grup es veu amenaçat i vol protegir la pròpia imatge i l'autoestima contra el dany que li puguin causar els altres i, per tant, hi ha un malestar seriós i la relació es deteriora, cosa que origina el conflicte. Es manifesta de diferents formes:

  • Prejudici: judici no raonat i negatiu sobre algun valor, idea, persona o grup social.
  • Xenofòbia: rebuig envers els estrangers.
  • Discriminació: fet de tractar amb inferioritat, pel que fa a oportunitats o drets, determinats grups.
  • Racisme: doctrina segons la qual la humanitat es divideix en races desiguals i, per tant, n'hi ha unes de superiors que tenen dret a prevaler sobre les altres.

El racisme modern es vol manifestar disfressat, exposat amb un altre tipus d'arguments. Es busquen justificacions més refinades, emparades per les lleis o pel rebuig de polítiques que afavoririen col·lectius determinats. I, sobretot, es formula encobertament. Actualment és expressat sovint per persones que es consideren a si mateixes progressistes, imparcials i sense prejudicis. No tenen sentiment d'odi o aversió, sinó d'incomoditat o inseguretat. Aquesta sensació no provoca l'agressió directa, però genera tensió.

Definicions clau:

  • Natura: En un sentit general, tot allò que no ha estat realitzat per l'ésser humà, tot allò que és natural en comptes d'artificial.
  • Cultura: Conjunt de pràctiques i de conductes socials transmeses: la llengua, els ritus i la tradició.

Entradas relacionadas: