El trienni bolxevic i altres esdeveniments històrics a Espanya

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,11 KB

Trienni bolxevic

En 1917 va començar la revolució russa amb el triomf dels bolxevics, això va donar esperança a grups revolucionaris a Europa. A Espanya, el final del conflicte europeu va suposar un canvi brusc ja que va augmentar l’atur i els preus, la qual cosa va provocar la mobilització social i l’augment del sindicalisme. Especialment a Andalusia, la misèria dels pagesos va suposar el trienni bolxevic (1918-1921) ja que els anarquistes i els socialistes van impulsar revoltes pageses motivades per la fam de terres i les males condicions de vida, així com ocupacions de terres.

Directori Militar

És l'organització temporal del Govern d'una nació de forma militar per mitjà de la força de les armes. Se sol compondre o bé exclusivament de militars, o bé incorporant algun càrrec civil, tots ells procedents de les altes esferes del poder. La dictadura de Primo de Rivera és l’expressió de la crisi de l’Estat burgés, va governar a través d’un directori militar entre 1923-1925, els membres del qual eren inicialment militars, tot i que aviat va incloure personalitats civils com José Calvo Sotelo en el Ministeri d’Hisenda o Eduardo Aunós en el Ministeri de Treball. Les primeres mesures del directori militar van mostrar el seu caràcter dictatorial i l’objectiu d’acabar amb la vella política de la Restauració.

Directori Civil

Constitueix el segon i últim període de la Dictadura de Primo de Rivera a Espanya. Se va anomenar així pel nom que va rebre el govern nomenat per Miguel Primo de Rivera el desembre de 1925 i que va substituir al Directori militar que havia detentat el poder després del triomf del cop d'Estat de Primo de Rivera de setembre de 1923. El propòsit del dictador era estabilitzar el seu règim.

Pacte de Sant Sebastià

Va ser la reunió promoguda per l'Aliança Republicana que va tenir lloc a Sant Sebastián el 17 d'agost de 1930 a la qual van assistir representants de tots els partits republicans, a excepció del Partit Federal Espanyol, i en la qual es va acordar l'estratègia per posar fi a la monarquia d'Alfons XIII i proclamar la Segona República Espanyola. A l'octubre de 1930 es van sumar al Pacte, a Madrid, les dues organitzacions socialistes, el PSOE i la UGT.

Corporativisme

El corporativisme és el pensament social que posa l’accent en l’estructuració de la societat per mitjà dels cossos intermedis, tractant de superar la societat liberal sostenida amb individus lliures i iguals. La dictadura de Primo de Rivera va emprendre un programa corporativista de la mà del ministre de Treball Eduardo Aunós impedint la llibertat sindical i política. Es buscava evitar la lluita de classes i pacificar l’ordre social i polític. Aquest experiment, imitador del feixisme italià, va iniciar-se amb el decret d’Organització Corporativa Nacional de 1926.

Transició demogràfica

És un model teòric de Thompson i Notestein per explicar el descens de la mortalitat durant la transició demogràfica, cicle posterior al cicle demogràfic antic. En el règim demogràfic antic la població estava sotmesa a factors de risc que augmentaven la mortalitat: males collites, guerres, epidèmies; la transició es produeix en diferents moments segons els països (habitualment al segle XIX) i es caracteritza per la reducció de la mortalitat per millora de la dieta, absència de guerres, control de les epidèmies. A Espanya la transició comença a finals del segle XIX. El primer terç del segle XX es caracteritza per un creixement demogràfic per la reducció de la mortalitat, amb l’excepció de crisis com la de 1918 per la grip.

Fil·loxera

A banda de la crisi del cereal castellà-manxec per les potències com EE.UU o el sud de Rússia, la vinya va tenir un auge excepcional entre 1882 i 1892 al veure's arrasades les vinyes franceses per la fil·loxera, un insecte arribat d'Amèrica que atacava els ceps de vinya però que més tard arribà a Espanya i va acabar amb un terç dels ceps espanyols.

Proteccionisme

És la limitació de la lliure competència per mitjà de aranzels. Com a exemple, trobem l’aranzel Cánovas (1891) i l’aranzel Cambó (1922) a Espanya. El proteccionisme suposà que els preus interiors s’encariren i que la població espanyola haguésser de dedicar més ingressos a comprar aquests productes. El proteccionisme surt d’una política econòmica nacionalista i va afectar al cereal, la siderúrgia, el tèxtil i la mineria, tot i que s’ha assenyalat que va perjudicar sectors orientats a l’exportació.

Dirigisme estatal

És un concepte politic-econòmic usat per a designar un sistema en el qual el govern té una forta influència directiva en els sectors econòmics. A banda dels aranzels l'intervencionisme va estimular la inversió privada en els sectors industrials més avançats es van crear lleis com la Llei de Protecció a la Indústria Nacional o la Llei d'auxilis a les Indústries noves 1917. Fou la política econòmica de la dictadura de Primo de Rivera amb la construcció d’obres públiques, la creació de monopolis i el corporativisme.

Entradas relacionadas: