Tractats de Pau

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,13 KB

Els tractats de Pau

Estat Units com a una potència Mundial va dissenyar les condicions bàsiques en que s’havia de basar la Pau: -Respecte a les Nacionalitats, -Llibertat de comerç, -desarmament, Destrucció d’imperis, -Consolidació de les democràcies.

Amb aquets principis bàsics, el Gener de 1919, es va signar el tractat de Versalles. En aquest tractat es partia de la base que Alemanya era la responsable del conflicte i per tant se li van imposar una sèrie de mesures: 

-Alemanya havia de lliurar Alsàcia i Lorena a França; la religió de la Pasmània, a Polònia (havia sigut de Rússia, per tant territori Germànic) i de passada Alemanya perdia molts Kilòmetres de mar.                                                                                                                                                                                  -Les seves colònies van ser repartides entre els països vencedors.                                                                                                    -Alemanya havia de compensar econòmicament els països perjudicats.  -Les mines de carbó del Sarre passen a França.                                                                                                        -Abolir el servei militar per assegurar-se que l’exèrcit Alemany estava debilitat.  -Reduir l’exèrcit Alemany a només 100000 homes.   -Li van prohibir unir-se amb Àustria.

Altres tractats:


(afectaven als països afectat d’Alemanya)         

-Tractat de Saint-Germain:

Àustria perdia els territoris esclaus (Sèrbia, ex) i territoris pròxims a Bielorússia i Ucraïna, i es convertia en república.                                                                                              

-Tractat de Triamon:

Hongria perdia la sortida al mar i cedia terreny a Txecoslovàquia, Iugoslàvia i Romania.                                                                                                                                                                             

-Tractats de Neully :

Bulgària cedia territoris a Grècia.                                                                                                             

-Tractats de Sevres:

Turquia cedia territoris a Grècia i Aràbia (Turquia deixa de ser un Imperi)


Tema 7: la revolució soviètica i l’URSS

Un Imperi dens i decadent:


Mentre l’Europa Occidental, entre finals del XVIII, al llarg del XIX i principis del XX, ha anat passant de l’Antic Règim al liberalisme, a Rússia en canvi encara estaven instal·lats en un antic règim.

Característiques de la Rússia dels XX:


a)Polítiques: -
Règim políticà- tot el poder recau en una sola persona, el Tsar. –burocràcia fidel (funcionaris de l’estat allunyats del poble) –Exèrcit nombrós (per tant, molta gent per mantenir recursos econòmics) –Església ortodoxa estava al costat del Tsarisme. 

b)Econòmiques: -
Economia agràriaàproductivitat molt baixa. –Propietat: comunals, poques propietats privades (noblesa feudal), poques propietats en mans de burgesos.

*A Rússia hi havia molt poques zones industrials i que s’havia format a finals del s.XX, és a dir, tard i moltes d’elles amb capital estranger, sobretot de França.

*Tant els pagesos i els obrers vivien en precarietat.

De Lenin a Stalin:


Els soviètics (és a dir els revolucionaris) havien guanyat la Guerra Civil i per tant, s’havien establert en el seu poder, això vol dir, ministeris, càrrecs públics, secretaries, direccions, etc. També ocupava càrrecs importants d’algunes empreses . Per tant, molts revolucionaris pensaven que els soviètics que ocupaven càrrecs s’havien aburgesat i per tant eren contradictoris en la mateixa revolució. L’any 1924
Lenin mor i per tant hi havia  un buit de poder, el qual hi ha dos aspirants:

Trostki i Stalin

Hi havia 4 o 5 candidats més però no tenien prou suport.

Trostkià tenia una visió molt radical, ja que pretenia eliminar qualsevol indici de capitalisme a l’URSS. Per contra, el que volia Trostki era augmentar les col·lectivitzacions.

Stalinàera partidari d’un sistema d’economia mixta, és a dir, una mica de capitalisme però planificat des de l’estat. Per tant, la forma de fer-ho seria nacionalitzant les empreses.

Trostky va ser assassinat per agents del servei de Stalin. Stalinm un cop arriba al poder, va instaurar una dictadura amb l’objectiu de garantir que aquests economia planificada  es portés a terme. Stalin va eliminar els seus opositors. Amb Stalin va sorgir a l’URSS una nova classe social anomenada Nomenclatura, que significa:- Planificadors de l’economia. –Directors d’empreses nacionalitzades. –Gerents de cooperatives agràries. –Arquitectures i enginyers d’obres públiques. –Tècnics en general. Amb tot això Stalin pretenia convertir l’URSS en una potència industrial .                                                       *Objectius d’aquest intent de convertir l’URSS en una potència: àCol·lectivitzar massivament l’agricultura. *Potenciar l’industria de: ferro, Acer, carbó, hidroelectricitat, ferrocarril.

A finals dels anys 30 l’URSS ja era una de les grans potències industrials del món.
Entre els anys 1936 u 1938 hi van haver la processos de Moscou en els quals, per ordre de Stalin es van executar 700.000 persones i uns 2 milions de persones van ser enviats als Gulags que eren camps de concentració a Sibèria. Al 1936 Stalin fa una nova constitució en la que l’URSS s’organitzava  en:

-Soviets:

l’equivalent a províncies per fer arribar el poder a tot el país.

–PCUS:

és l’únic partit legal al país.

–Soviet Suprem:

el formen el president del país i els comissaris. –Cada soviet local tenia el seu representant.

 Tot el poder de l’URSS estava centralitzat a Moscou (capital)

Entradas relacionadas: