Tipus de creences i graus de saber
Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,04 KB
Definició de creença:
La creença és l'actitud pel que ens adherim a la veritat d'un enunciat. És una actitud subjectiva que pot basar-se en raons.
Tipus de creença:
Creences socials i culturals:
(Jutjar a les persones per tal com es, menjar, roba, religió)
Creences personals: Són creences nostres que ens poden afectar en la nostra actitud, la creença determinarà la forma que jo actuï en una situació determinada. Aquestes s'arrelen a la persona.
Creences de sentit comú: Són creences que tenim tots els humans pel fet de ser humans les hem agafat de l'experiència. Són creences compartides.
Graus de creença:
Opinió vaga: Fet de creure una cosa pel fet de que la resta de la gent ho creu. De vegades no estem segurs del tot d'una cosa i ens inclinem cap a una cosa en concret.
Graus del saber:
Saber de l'experiència o saber empíric:Saber de l'experiència o saber empíric (no confondre amb experiència del sentit comú). Experiència provocada per part de la persona que la sotmetem a prova o la desafiem. Ex. Plantar més tard un fruites. Si funciona ho deixen sinó ho descartem.
Saber de l'autoritat: Coneixements que obtenim a partir de l'escola, llibres... Aquestes són fonts d'informació reconegudes. És més fiable una universitat que una secta.
Saber conjectural:Explicació d'una idea de la que no sabem que és verídica, encara que estigui argumentada. Quasi totes les idees de la ciència són conjectures. Tot i tenir infinites demostracions a favor, no garanteix la veritat de res. Una sola prova en contra quedaria demostrat que és falsa.
Saber evidència: És un saber apodíctic ho és ara i sempre, és totalment invariable com la lògica i les matemàtiques. La resta de ciències i les seves lleis són empíriques. No es pot confondre el saber apodíctic amb la majoria de ciències que és variable.