Teories de la Psicologia: Gestalt, Piaget, Cognitiva i Humanista

Enviado por Mercè Martí Rius y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,08 KB

La Gestalt

Va sorgir a Alemanya el 1912 per Max Wertheimer. L'objectiu és l'estudi del fenomen de la percepció i el pensament. L'objecte d'estudi és el moviment aparent, on a partir d'imatges fixes que es mouen a una certa velocitat, es perceben com a imatges en moviment. Les Gestalten són dades primàries o estructures que no es poden descomposar, ja que la nostra percepció fa que ens fixem en el tot. El camp perceptiu és la distribució d'elements del medi que afecten a la persona quan té una percepció. El fenomen Phi són línies separades que, quan són exposades a una certa velocitat, formen una línia contínua.

Lleis de la Gestalt

  • Figura-fons: Focalitzem la nostra atenció sobre un objecte destacant-lo de la resta d'elements que l'envolten.
  • Pregnància: Tendim a reduir les ambigüitats buscant la forma més senzilla.
  • Semblança: Tendim a relacionar i agrupar elements semblants formant una mateixa estructura.
  • Contigüitat: Tendim a percebre com si formessin part de la mateixa figura elements amb continuïtat.
  • Proximitat: Tendim a relacionar i agrupar elements que estan a prop.
  • Tancament: Tendim a interpretar figures completes quan no ho estan.
  • Contrast: La percepció de la mida dels elements es veu influïda per la relació que guarda amb el conjunt.

Aprenentatge per insight

Köhler va experimentar amb ximpanzés, tancant-los dins una gàbia amb fruita fora del seu abast. Va posar caixes i canyes a la gàbia. Els ximpanzés van resoldre el problema utilitzant les caixes per arribar a la fruita, tot i que abans van fer diverses proves amb les canyes.

Piaget

Estudia com es construeix la intel·ligència. La intel·ligència és activa, ja que es va construint al llarg del temps. La intel·ligència és un procés que ajuda a adaptar-nos al medi. Estudia l'adquisició de les nocions científiques. No li interessen les diferències individuals ni les emocions.

Conceptes clau

  • Esquema: Representa el que es pot repetir i generalitzar-se, com reflexes i conductes innates. Els esquemes són la base per entrar en contacte amb l'entorn i construir-hi la intel·ligència.
  • Aprenentatge:
    • Assimilació: S'admet la informació procedent de l'entorn i s'incorporen els nous coneixements als esquemes.
    • Acomodació: Modificació d'esquemes existents per adquirir-ne de nous.
  • Equilibrament: És el canvi d'una comprensió a una altra, hi ha una reorganització.

Desenvolupament Moral

  • Heterònoma: (0 a 6 anys) Obediència a l'adult, sistema de regles imposat per l'adult.
  • Autònoma: (+ de 7 anys) Principi d'igualtat i de respecte.

Psicologia Cognitiva

La finalitat era remarcar la importància del processament de la informació de la nostra ment. Els principis eren la similitud entre la ment i l'ordinador a l'hora de processar la informació (esquema input). Els processos mentals són els raonaments que fem quan resolem un problema. Les estructures mentals són com s'emmagatzema el coneixement.

La cibernètica

Wiener. És la ciència que s'ocupa dels mecanismes de control comuns entre les persones i les màquines. Segons Wiener, el concepte de retroalimentació és un procés on es recull informació i es retorna corregint-ne els errors.

Metàfora de l'ordinador

Els mecanismes del pensament humà són semblants als d'un ordinador. L'ordinador té el hardware (maquinari), el nostre hardware és el cervell. El software de l'ordinador són els programes, el nostre són les estructures mentals. L'ordinador té 2 tipus de memòria: RAM (memòria transitòria a curt plaç) i ROM (memòria de gran duració).

Albert Ellis

Model ABC (esquema).

La psicologia humanista

Carl Rogers rebutja el conductisme de Skinner. Estudia el jo i fa una visió global de l'ésser humà. L'objectiu és comprendre i millorar la personalitat. El fi de tota persona és desenvolupar les seves capacitats i el seu potencial.

La teoria del SI MATEIX

És la configuració organitzada de percepcions conscients que formen la imatge personal. Hi ha 2 si mateixos: el real (com som) i l'ideal (com volem ser).

Procés de convertir-se en persona

Defineix les conductes de les persones que realment són elles mateixes. Una persona aconsegueix la seva identitat quan és totalment lliure.

Mètode psicoterapèutic

Tracta amb clients, no pacients. L'objectiu és establir una relació amb el client perquè pugui utilitzar-la pel desenvolupament.

Actituds bàsiques

Empatia, autenticitat i acceptació del client.

Entradas relacionadas: