URIE BRONFENBRENNER - La teoria ecològica
Analitza diferents entorns en què es produeixen els desenvolupaments. Aquesta és una funció conjunta, entre persona i medi ambient. Hi ha 4 contextos:
Microsistema
És l'entorn més immediat, es donen les relacions cara a cara. Cada persona té un rol. Experiències personals amb família o escola.
Mesosistema
Les interaccions que hi ha entre el conjunt de microsistemes. Ex - relació entre els pares i la mestra. Relació entre dos microsistemes.
Exosistema
Entorns on l'infant o la persona no es desenvolupa activament, però hi ha fets que la poden afectar indirectament. Ex - els problemes personals que tinguin els pares i que els afecten. Sense diners i no poden fer activitats extraescolars.
Macrosistema
L'influència de la cultura i la societat cap al nen o la persona. Això influencia a la resta d'entorns. Ex - ideologia, religió...
ALBERT BANDURA - Aprenentatge social
Creu que els nens aprenen amb la imitació. Imiten una conducta i això fa que aquesta sigui reforçada per un adult i, per tant, l'augmentarà. Ex - imiten els pares i els aplaudeixen, reforçant-los.
L'educació de les habilitats socials
·Són uns patrons o normes d'actuació que serveixen per tenir comportaments (conductes) adequats en la societat.
No són una característica de la personalitat sinó que són un conjunt de comportaments que s'aprenen i adquireixen de forma gradual.
TRETS CARACTERÍSTICS:
*L'aprenentatge de conductes això són habilitats socials per obtenir conseqüències. *Tenir un caràcter molar (manera de ser general, com expressar, hàbits per comunicar) i tenir un anàlisi molecular (manera de ser concreta, com postura, expressió facial) *Les habilitats socials són conductes que es poden observar en diferents situacions i s'adquireixen amb l'aprenentatge. *L'objectiu de les habilitats socials és aconseguir un reforçament social:
-Reforçament ambiental - reforços materials o socials. -Autoreforçament - La forma social correcta es sent bé amb ella mateixa (interior).
*Les habilitats socials estan lligades a normes culturals i legals que regulen la convivència.
·Manca d'habilitats socials (problemes):
*Conducta social passiva - el nen no s'implica en el grup.
*L'agressió social - utilitza tècniques que són efectives però no apropiades.
El seu comportament és de desaprovació, d'humiliació i provoca en el receptor una actitud defensiva. Els seus companys el rebutgen. La seva conducta és immadura.
*Baixa autoestima i poc control de la seva conducta - no escola o joc. *La manca de creativitat - desenvolupament cognitiu i un rendiment escolar deficitari.
·Components de les habilitats socials: salutacions, conductes verbals, saber donar i rebre compliments, sol·licitar canvis de conducta, saber fer preguntes i respondre, demanar favors i fer-ne, donar una negativa, defensar els propis drets, cooperar i compartir, el somriure.
·Avaluació de les habilitats socials: recollir informació (observant, roleplaying, entrevista conductual, informes d'altres persones), registrar la informació i quantificar les respostes.
·Entrenament en habilitats socials: són tècniques psicològiques: instrucció, modelatge, l'assaig conductual, reforçament (social, intrínsec o material, extrínsec) i feedback.