Temes de tirant lo blanc
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,73 KB
7.Les quatre grans cròniques
A l’època medieval els joglars s’encarregaven de divulgar els fets heroics dels seus avantpassats.I ho feia per mitjà de les cançons de gesta,unes narracions en vers que explicaven fets històrics barrejant-los amb fets llegendaris i fins i tot fantàstics.Els joglars les aprenien de memòria i les recitaven per places i castells amb la finelitat d’informar i entretenir el públic.Ja que les cançons de gesta se transmetien per via oral moltes s’han perdut i en llengua catalana no s’en conserva cap.Durant els segles XIII i XIV a instància dels comtes-reis catalans s’escriuen les quatre grans cròniques catalanes:
-La de Jaume I el Conqueridor o Llibre dels feits:
Es tracta d’unes memòries del mateix Jaume I.Hi apareixen aspectes íntims i humans del rei al costat de la narració dels fets de la conquesta de Mallorca i València.
-La de Bernat Desclot o Llibre del rei en Pere:
Aquesta crònica tracta sobretot dos grans temes:la conquesta de Sicília i la invasió de Catalunya pels francesos i el seu alliberament pel rei Pere II el Gran.
-La de Ramón Muntaner
És la més ambiciosa:comprèn cinc regnats.Els protagonistes en són els reis i el mateix autor que explica les empreses diplomàtiques i militars en què ell també va participar.
-La del rei Pere III el Cerimoniós
A diferència de les anteriors aquesta crònica no conté cançons de gesta.La crònica pretén justificar les accions dutes a terme durant el seu regnat.
Aquestes narracions en prosa expliquen l’època de plenitud de la Catalunya medieval.
La intenció dels cronistes era divulgar uns fets que servissin d’exemple als futurs governants catalans,exaltar les gestes dels reis de la corona catalanoaragonesos i justificar les accions polítiques i militars que els monarques van dur a terme.
LA NOVEL·LA CAVALLERESCA.TIRANT LO BLANC
1
Les primeres novel·les de cavallers
Les primeres novel·
Les de cavallers van aparèixer a França durant la segona meitat del Segle XII;
I ben aviat trobaren un públic lector fidel i entusiasta,principalment entre els membres de les corts feudals.
Aquestes obres es basen en llegendes sorgides a la cort dels Plantagenet –reis anglesos de parla francesa- i situen l’acció en el Març geogràfic de la Bretanya,entesa en un sentit ampli:la Gran Bretanya,la Bretanya francesa i Irlanda.Per això es diu que constitueix la matèria de Bretanya.
Els protagonistes són cavallers virtuosos,com el rei Artús i els seus cavallers de la Taula Rodona, que van a la recerca d’aventures per tal d’aconseguir honor i fer mèrits per obtenir l’amor d’una dama.
Aquestes aventures es produeixen en terres hostils on han de lluitar com uns herois per superar proves extraordinàries.
Sovint en aquest escenari hi apareixen elements meravellosos i fenòmens màgics.
2. L’amor en les novel·les de cavalleria
La passió amorosa entre cavallers i dama sol ser una constant en les novel·les de cavalleria.Sovint la passió no és pas el fruit d’un enamorament normal,sinó l’efecte d’un producte màgic.L’exemple més clar el trobem a la novel·la Tristanyi Isolda.Aquest amor nascut fatalment i contra la voluntat dels protagonistes,esdevindrà una tortura permanent de la qual Tristany i Isolda no es podran alliberar ni després de la mort.
3. La novel·la cavalleresca del Segle XV
Les novel·les de cavallers amb formes i estils diferents van tenir una gran acceptació des del Segle XII, fins al Segle XVI. Les novel·les del Segle XV més aviat intenten reflectir el món real dels cavallers de l’època.Per això els personatges són més humans i les situacions, més creïbles.
Pel que fa a les novel·les de cavallers,doncs,cal diferenciar entre les novel·les de cavalleria (de tradició francesa i plenes d’elements meravellosos i personatges sobrehumans)i les novel·les cavalleresques (obres més modernes, amb personatges humanitzats,accions realistes i ambients històrics i geogràficament propers).
La novel·la més interessant d’aquest nou corrent és Tirant lo Blanc escrita pel cavaller valencíà Joanot Martorell.
4. La novel·la Tirant lo Blanc
Tirant lo Blanc,com has pogut veure ne les comentaris de Cervantes,és la novel·la que dóna dimensió humana a la figura del cavaller literari.
Es tracta d’un cavaller fort i valent; però com tothom es cansa passa malalties,sofreix accidents i fins i tot mor d’una simple pulmonia.I no per això deixa de ser un gran heroi.
4.1 Tirant, enamorat
L’amor és un dels temes més importants de Triant lo Blanc.
Tirant s’enamora,ja que a primera vista de la princesa Carmesina.
Però la timidesa li juga una mala passada;no sap com declarar-se i això el té angoixat.Finalment Tirant s’atreveix a fer un pas endavant.
4.2 Tirant, capità general
La guerra és un altre dels temes importants de la novel·la Tirant lo Blanc.