Tècniques d'Intervenció en Grups: Guia Completa
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,9 KB
Tècniques d'Intervenció en Grups: conjunt de procediments. 3 tècniques: T. formació de grups, T. dramatització, Dinàmiques de grup.
Característiques: produir vivències, han de ser lúdiques, estimular la creativitat, aflorar les emocions de l'alumne i produir la màxima participació de tot el grup.
3 Fases d'Intervenció: 1. Planificació (prèvia): objectius i continguts, metodologies i tècniques, característiques del grup (edat, nombre de participants, experiència, gènere...), planificació de recursos (instal·lacions, material suficient). 2. Execució (durant): coneixement dels fonaments teòrics (per poder intervenir millor), aplicar tècniques amb els objectius (fer comprovacions per si les tècniques funcionen), tenir un bon control del temps i de l'activitat, conèixer les característiques del grup (anticipar-se als problemes), evitar competència tòxica, fomentar la participació, assegurar que els alumnes entenen l'activitat. 3. Avaluació (posterior): animar els alumnes perquè expressin opinions, reflexionar sobre l'experiència, crear un clima de confiança, llibertat i respecte, identificar els punts claus, valorar la sessió a partir d'aquestes valoracions.
Tècniques de Formació de Grups (3): saber quina és la millor tècnica en relació als nostres objectius i triar la més idònia en cada moment.
1. Agrupació Lliure: segons les seves preferències, tècnica per activitats amb certa productivitat, ideologies semblants. Ex: triar voluntàriament.
Pros: continguts, -% conflicte, + motivació, coneixença, ràpida. Contres: mateixos, no treballar amb altres, treball desequilibrat, - participació, distracció.
2. Agrupació Aleatòria: mètode Oxford (1,2,1,2), mètode Collage (frase i es trenca), colors…
Pros: entretingut, grups variats, innovador, adaptació, noves idees. Contres: no amb qui vols, % treball, desequilibrats, conflictes, trampes per canviar.
3. Agrupació Dirigida: el dinamitzador tria o influeix en la formació de grups. Capitans, professor tria.
Pros: equilibrat, coneixença, grups variats, adaptar-se, aprendre a organitzar. Contres: no amb qui vols, - motivació, - treball, + ideologies, distracció.
Comunicació: procés que permet compartir coneixements, idees, sentiments o qualsevol altra informació amb una o més persones. Emissor, receptor, missatge, canal, context, codi. Millorar la Comunicació: - Verbal: to adequat i vocalitzar, velocitat moderada i llenguatge adient, evitar excés de paraules i ritme variat. - No Verbal: moure el cap (feedback), somriure i gestos, evitar: creuar cames, braços… Barreres de la Comunicació: - Semàntica: codi i idioma, - Psicològica: estat d’ànim de l’emissor i del receptor, - Fisiològica: salut de la persona (ceg, sord, mut...), - Administrativa: problemes al canal (massa informació), - Física: ambient (molt soroll).
Escolta Activa: tècnica de comunicació, demostrar a l’emissor que el receptor l’entén. Barreres: comparar, llegir la ment, discutir, voler la raó...
L’Assertivitat: capacitat d’autoafirmar els drets d’un mateix sense deixar-se manipular i sense manipular els altres. Diàleg de l’Assertivitat: normativa interna o general on es detallen normes de conducta. Dret a jutjar les teves emocions, pensaments i comportaments, no demanar disculpes quan no sigui necessari, admetre els errors sense vergonya, no tens l’obligació de saber-ho tot, saber dir "no ho sé", pots canviar d’opinió sense sentir-te malament, no cal ser perfecte, no t’ha d’agradar el que li agradi a tothom. Tècniques per Treballar l’Assertivitat: - Disc ratllat: repeteix una frase que expressi el teu desig o opinió. - Expressar el que t’agrada i el que no dels altres. - Saber dir no. - Escoltar i entendre els altres. - Confrontació assertiva (debatir amb arguments). - Banc de boira (pluja d’idees). - Ignorar (deixar de conversar).
Autoestima: perspectiva d’un mateix, relacionada amb la competència comunicativa i l’assertivitat, tothom hauria de millorar-la. Pautes de Millora: reconèixer les qualitats i acceptar comentaris positius, no comparar-se, ser tu mateix i fixar uns objectius, no culpar-se i evitar les persones que destaquin els teus errors.
Conflicte: situació entre dues o més persones amb controvèrsia d’opinió o de pensament. Són inherents i poden sorgir en qualsevol entorn o moment.
Tipus de Conflictes: - Segons la Visibilitat: latent, manifest, emmascarat, invisible i endèmic. - Segons les Parts Enfrontades: intrapersonal, interpersonal, intragrupal i intergrupal. - Conflictes Esportius: entre jugadors, amb l’equip contrari, amb l’àrbitre...
Gestió de Conflictes: - Vies Dialogades: negociació i mediació. - Vies Adversarials: no hi ha un acord i anem a via judicial.
La Negociació: tècnica de resolució de conflictes. 5 Passos a Seguir: exposició, intercanvis, valoració, acord i finalització.
Estratègies Negociadores: - Competitiva: només a favor d’un. - Comprometida: cedeixen els dos amb un acord. - Cooperativa: intentar que tots guanyin.
Procés de Mediació: preparació / presentació / exposició de les parts / procés de negociació / finalització.
Presa de Decisions: definir el problema i la búsqueda d’alternatives.