Tàrraco: Història, Evolució i Decadència de la Ciutat Romana
Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,17 KB
La Ciutat de Tàrraco
Fundació i Evolució de la Ciutat:
- L’any 218 a.C. els romans desembarquen a Empúries per aturar l’exèrcit cartaginès i alliberar Sagunt. A causa d’això, es va portar a terme la batalla a les Terres de l’Ebre, on hi va haver el primer combat entre romans i cartaginesos a la península Ibèrica (guanyen els romans).
- Després de vèncer el primer combat, Gneu Corneli Escipió amb el seu germà Publi Gneu Corneli, van alçar un campament militar a dalt d’un turó (és a dir, quan van guanyar la batalla, per consolidar el territori creen aquest campament militar a dalt d’un turó a la vora del mar). Aquest campament té accés al mar per poder portar recursos i tropes a Roma.
- Al costat d’aquest campament romà hi havia un poblat iber (Kesse) amb el qual van tenir molta relació comercial.
Ibers i romans → (van entrar en contacte i d’aquesta manera es van unir les poblacions, tot a través d’intercanvis comercials, com a Empúries)
- Tàrraco durant el segle II i I a.C. va tenir un gran creixement de població i es va convertir en una de les ciutats més importants de la Hispània Citerior, juntament amb Cartago Nova.
Cartago Nova → Cartagena
- A la segona meitat del segle I a.C. va adquirir l'estatus de colònia (la ciutat comença a adquirir un estatus jurídic romà anomenada Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco).
- El 26 i 25 a.C. la ciutat va guanyar molta importància a causa de la presència de Cèsar August, el primer emperador romà (hi va anar perquè havia de coordinar la guerra contra els Càntabres).
- Amb la presència d’August es van invertir més recursos a la ciutat: es va construir el teatre i el fòrum local, per fer més monumental el fòrum local (abans era molt petit i quan ell arriba posen més edificis perquè li agradés més).
- L’emperador Vespasià al 73 d.C. va aconseguir la ciutadania llatina a totes les províncies d’Hispània. Llavors Tàrraco va passar a ser la capital administrativa de la província (Tarraconensis és la província). Per portar a terme aquestes funcions administratives es va crear el fòrum provincial.
- Va comportar també la creació del circ per distreure a les masses i com a símbol de romanitat i un temps després de l’amfiteatre al segle II d.C.
Decadència de Tàrraco:
- L’any 260 d.C. Tàrraco va ser envaïda pels francs tot i que al 285 es va reconstruir.
- En època tardana (segle IV en endavant) Tàrraco va ser un nucli cristià testimonial (comprovat que era cristià) per la necròpoli (cementiri) cristiana que és la més important d'Europa occidental.
- Amb l’arribada d’al-Àndalus, Tàrraco va tornar a estar en decadència fins que els comtes catalans la van reconquerir al segle XII.
Anàlisi de la Ciutat Imperial de Tàrraco:
Veiem que hi ha un fòrum provincial (gran) i un fòrum colonial (petit).
- Fòrum colonial/local: es troba a la part baixa de la ciutat, contenia totes les administracions de caràcter local (cúria, basílica, temple, tavernes…). Només hi anaven els ciutadans de Tàrraco.
- Fòrum provincial: es troba a la part alta de la ciutat, creat per rebre les màximes autoritats de les altres ciutats/colònies de la província (era un fòrum monumental).
A part de ser monumental, a la part alta del fòrum es trobava el temple imperial que estava dedicat al culte als emperadors.
Tant el teatre com l’amfiteatre es troben fora de les muralles, en canvi, el circ es troba dins de les muralles. La ciutat es troba partida en dues parts, la part alta i la part baixa. Aquesta estava dividida per la Via Augusta (camí que s’utilitzava per arribar a Roma).
A la muralla de la part alta s’han conservat 3 torres:
- Torre de l’arquebisbe
- Torre del Cabiscol
- Torre de Minerva (dins de la torre s’ha trobat la inscripció llatina més antiga de la península Ibèrica i també està conservada la meitat d’un relleu de Minerva)
Porta del Socors: per entrar i sortir de la ciutat, única que es conserva