Sostenibilitat i impactes mediambientals

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,94 KB

Un planeta amb límits

Gran importància de garantir la sostenibilitat dels recursos naturals que el planeta ens ofereix per assegurar la nostra supervivència.

Mantenir les condicions ambientals que fan possible la vida a la terra (Concepte d’equilibri ecològic: situació en que les relacions entre els components físics i biològics del medi ambient són estables durant un període llarg de temps).

Els impactes ambients de l’acció humana han estat més importants en aquests últims temps, fins al punt de que es parla de crisi ecològica global.

Tres pilars perquè el desenvolupament sigui més sostenible:

  • Sostenibilitat ambiental: terra es un planeta limitat, per això no pot suportar grans impactes ambientals sense que es comprometi l’equilibri ecològic global. Davant d’aixo és formula l’idea de desenvolupament sostenible (necessitats generacions presents)

  • Sostenibilitat econòmica: la idea de sostenibilitat economica, per contra d’una economia basada en el consum creixent de recursos naturals i que menysté els impactes ambients de les activitats humanes, integra els costos ambientals i planteja la convivencia de produir i de consumir de forma viable per al medi i també des del punt de vista financer.

  • Sostenibilitat social: Desigualtat socials es considera un desastre en si mateix. El concepte de sostenibilitat social manifesta que el desenvolupament tingui lloc de forma equitativa (condicions per a tots els humans)

Impactes ambientals i crisi ecològica global

Es produeix un gran impacte de la industrialització a partir del S.XIX, en el qual es manifesta: la destrucció de boscos, la pèrdua del sòl, la desertificació i la contaminació atmosfèrica.

Els impactes que poden contribuir a empitjorar la crisi ecològica global són:

  • L’augment de la temperatura de l’atmosfera: a causa de l’efecte hivernacle.

  • La producció massiva de residus: a causa de la contaminació química, orgànica, de les aigües, dels sòls, contaminació nuclear o les propies persones.

  • La dispersió de materials plàstics: impacte molt negatiu que afecta a la contaminació de l’aire, el sòl o l’aigua i interfereix en els cicles ecològics marins i terrestres. Encara que els plàstics són de gran utilitat i donen grans beneficis dia a dia.

  • L’esgotament de recursos naturals: increment de població, demanda creixent de béns i aspiració lògica de les societats en desenvolupament de millorar les seves condicions de vida augmenten les necessitats de recursos naturals, així posant-los en perill.

  • Pèrdua d’espais naturals: la principal causa és el creixement de les àrees urbanitzades a causa de la gent que es passa a les ciutats i surt de la població rural, comporten una gran pressió sobre els espais naturals.

Entradas relacionadas: