Socialisme Utòpic i les seves propostes per canviar la societat
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,19 KB
Socialisme Utòpic
Els intelectuals de origen noble educats en la Il·lustració i influenciats per la Revolució Francesa proposen millores pels obrers.
Creien en la fraternitat entre les persones i en la col·laboració entre homes i en el valor del treball.
- Estaven influenciats per Rousseau, que creia que l'home era bo per natura i que si s'eliminen les condicions injustes, tots es comportarien com germans.
Socialistes Utòpics
- Conde de Saint-Simón: es tractava d'un militar que va lluitar en la Revolució Americana i Francesa i, a més, tenia estudis en economia.
- Considera que l'aristocràcia és un paràsit per la societat, perquè no produeixen i tenen tot el poder polític.
- Proposa millorar la situació del món obrer a través del desenvolupament econòmic, és a dir, amb una major producció.
Propostes per canviar la societat
Marx divideix la societat entre els capitalistes i el món obrer, i són aquests últims els que han d'arribar al poder en partits polítics que instauraran la revolució del proletariat. Per consolidar-la, es pot arribar a utilitzar certa violència fins arribar al règim comunista.
Per Marx, el que provoca les diferències econòmiques era la plusvàlua, que és la diferència entre el treball realitzat pels obrers i el salari que reben.
Anarquisme: és una ideologia política impulsada per Bakunin que vol acabar amb les estructures de l'estat, l'església, etc., perquè manipulen l'ésser humà. El que proposa és la creació de cooperatives per organitzar la societat.
La I Associació Internacional de Treballadors
Es crea a Londres en 1864 i seguia els objectius de Marx, és a dir, que obrers o treballadors s'agrupessin per millorar les seves condicions socials. Van decidir reunir-se una vegada a l'any. Les dues postures del món obrer es van començar a dividir. 4 anys després es dissol la primera AIT.
La II AIT
El 1889 es forma la Segona Internacional que fixa la seva seu a Brussel·les i deixa a fora als anarquistes per proposar la via violenta. A més, es fixa el 1 de maig com a dia del treballador per commemorar els màrtirs de Chicago.