Sistema locomotor humà: estructura i funcions
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Medicina y Salud
Escrito el en catalán con un tamaño de 193,51 KB
Sistema locomotor humà
L'aparell locomotor humà és l'aparell que ens permet moure'ns i traslladar-nos d'un lloc a un altre (locomoció). Està constituït pel sistema esquelètic i pel sistema muscular.
Sistema esquelètic
És el responsable de sostenir el cos, protegir els òrgans vitals, servir d'inserció dels músculs i fabricar les cèl·lules sanguínies. Està format per uns elements semirígids (cartílags), uns elements rígids (ossos), i uns elements flexibles que permeten la unió entre els ossos (lligaments) i entre els ossos i els músculs (tendons).
Cartílags
Són estructures semirígides de teixit cartilaginós que és una forma de teixit conjuntiu en el qual predomina la substància intercel·lular sobre les fibres. Les seves cèl·lules immadures es denominen condroblasts i les madures condròcits. Un exemple és el cartílag del pavelló de l'orella.
Ossos
Són estructures rígides de teixit ossi, que és un teixit derivat del teixit cartilaginós que es caracteritza per presentar un elevat percentatge en pes.
Malalties comunes
Artritis: Dolor en les articulacions mòbils a causa de una inflamació de la membrana sinovial que segrega la sinòvia. En ocasions es deu a una infecció.
Artrosi: Dolor en les articulacions a causa de una degeneració dels cartílags articulars a causa de l'edat.
Osteoporosi: Disminució de massa òssia a causa de una falta de matriu.