Sistema endocrí: hormones i glàndules
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,04 KB
Sistema endocrí
El sistema endocrí està format per un conjunt d'hormones que regulen les parts del nostre organisme. Està en estreta relació amb el sistema nerviós.
Generalitats
- Secretina: hormona que només té la funció d'activar el pàncrees quan l'estómac és ple, fent que aquest produeixi sucs pancreàtics.
- Calcitonina: hormona que fa que l'os es faci dur.
- Hormona del creixement: no es deixa de produir quan acabem de créixer, ja que també té la funció de renovar i reparar el desgast diari.
- EPO (eritropoetina): produeix més hematies, generant més glòbuls vermells i, per tant, una oxigenació més elevada.
- Òrgan diana: no és una hormona. Cadascuna de les hormones té un òrgan al qual afecta i als altres no. Té una funció específica i només afecta aquest òrgan.
- Relació hormonal: és una reacció química. Quan una cèl·lula es comunica amb ella mateixa (un nucli diu a un ribosoma que produeixi una proteïna), aquesta reacció química és igual que una reacció hormonal, encara que no es consideri hormonal.
- Relació autocrina: actua sobre ella mateixa.
- Relació paracrina: relació entre neurones.
- Relació endocrina: relacions internes del cos.
- Feromones: hormones que són utilitzades en altres individus de la mateixa espècie i que s'activen a través de l'olfacte.
- Hi ha hormones molt genèriques, ja que actuen en molts llocs del cos (ex: la testosterona actua sobre els músculs), però n'hi ha d'altres que són molt específiques, ja que actuen sobre un únic teixit diana.
- No són específiques del ser humà, sinó que es poden compartir amb altres animals.
Mecanismes d'autoregulació
- Retroalimentació positiva: Una glàndula segrega una hormona concreta que afecta un altre òrgan en concret. Aquesta glàndula sap quan deixar de segregar aquesta hormona quan n'hi ha excés, ja que afecta la glàndula.
- Retroalimentació negativa: La glàndula no pot deixar de segregar l'hormona fins que passi tot un cicle. L'hormona segregada per la glàndula afectarà altres glàndules fins que arribi a una que afecti la glàndula del principi, i aquesta deixi de segregar l'hormona.
Glàndules: Hipotàlem
És una part del diencèfal. Allibera una sèrie d'hormones per tal que altres glàndules deixin de segregar l'hormona que els correspon. Funcionen a través del sistema porta (gràcies a la vena porta, aquestes hormones no han d'anar primer al cor i passejar-se per tot el cos, sinó que van directament al lloc on han d'anar).
Glàndules: Pituïtària
Glàndula molt petita que es troba a la base de l'encèfal i que es pot dividir en 4 parts:
- Tija o infundíbul: gran importància vascular.