Seguretat Pública i Privada: Col·laboració, Privatització i Investigació a Espanya

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,78 KB

Seguretat Pública i Privada: Col·laboració o Privatització?

Partim de dos preceptes constitucionals fonamentals:

Art. 149.1.29 CE

Distribució de competències entre Estat i CCAA. Atribueix competència exclusiva a l'Estat en matèria de seguretat privada.

Art. 104 CE

La missió de les Forces i Cossos de Seguretat (estatals, CCAA i locals) és la protecció de llibertats, drets fonamentals i seguretat ciutadana.

L'àmbit de la seguretat privada creix, tant en volum com en àmbits d'intervenció. La seguretat pública protegeix persones, béns i l'ordre públic. La seguretat privada, complementària a la pública, actua en l'àmbit privat davant la impossibilitat de resoldre totes les problemàtiques socials.

Seguretat Privada

Sistema de protecció adoptat en l'àmbit empresarial, per contracte lliure, com a activitat complementària i subordinada a la seguretat pública.

La Privatització

Noció: Traspàs de la gestió d'un servei o funció a l'àmbit empresarial, mantenint l'administració el control sobre la gestió privada.

En seguretat privada, no podem parlar de privatització, sinó de serveis complementaris a la seguretat pública (segons la Llei de Seguretat Privada). La col·laboració amb la seguretat privada ha crescut: estacions, aeroports (vigilància mixta), controls d'accessos. La privatització en l'àmbit penal (presons) és discutible i possiblement inconstitucional.

La Investigació Privada: Concepte, Fins i Fonaments

La investigació és una activitat per descobrir fets desconeguts, aplicant un mètode i tècniques per obtenir respostes i coneixements.

Finalitat: Conèixer l'estructura dels fenòmens per explicar-los, controlar-los, reformar-los i transformar-los. L'investigador privat ha de conjugar el dret a la informació (art. 20.1.d CE) amb el respecte a la intimitat (art. 18 CE).

Els detectius privats, a sol·licitud de persones físiques o jurídiques, exerceixen les funcions de l'art. 19 LSP i 101 del Reglament:

Funcions

  • Estrictament de l'investigador privat: obtenir i aportar informació sobre fets privats; investigar delictes perseguibles a instància de part.
  • Àmbit de la seguretat privada: vigilància en fires, hotels, exposicions, grans superfícies comercials, llocs de pública concurrència (art. 101 Regl. Seg. Privada).

Els detectius privats tenen prohibicions en seguretat privada (llei de Seg. Privada): no poden investigar delictes perseguits d'ofici ni utilitzar mitjans que atemptin contra l'honor, la imatge o el secret de comunicacions.

2. La Competència Exclusiva de l'Estat en Matèria de Seguretat Pública (art. 149.1.29 CE) SUPER IMPORTANT

Art. 149.1.29 CE (competència exclusiva): L'Estat té competència en seguretat pública, sens perjudici de les CCAA.

  • Competència exclusiva: L'Estat o les CCAA tenen totes les funcions (normatives i executives) sobre una matèria.
  • Competències concurrents: Estat i CCAA exerceixen la potestat normativa sobre la mateixa matèria. L'Estat estableix les bases i les CCAA les desenvolupen i executen (m.c.d. - mínim comú denominador). Regulació en els Estatuts d'Autonomia.
  • Competències compartides: L'Estat té les competències normatives (lleis i reglaments) i les CCAA l'aplicació. Exemple: Catalunya en matèria de trànsit.

La seguretat privada és competència exclusiva de l'Estat (Ministeri de l'Interior, CNP i GC), però en seguretat pública (creació de cossos autonòmics), les CCAA dicten lleis i tenen competències executives.

Entradas relacionadas: