Sector Agrari a Catalunya i Espanya: Anàlisi i Comparativa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,27 KB

El Sector Agrari a Catalunya

El sector agrari a Catalunya és el que té un percentatge més baix de participació en el PIB i el que registra un percentatge d'ocupació més baix de la població. La població dedicada a les activitats agràries és escassa, encara que Catalunya està coberta de conreus. Aquest contrast s'explica per la intensa i progressiva mecanització de les activitats agràries i ramaderes i per l'aplicació de tècniques intensives de treball, que permeten dirigir les explotacions amb pocs efectius humans però amb una productivitat força alta.

Característiques del Sector Agrari Català

  • Diversificació en un ventall de subsectors que comprèn tant productes propis de l'agricultura continental (ramats de carn i de llet, farratges, etc.) com de l'agricultura mediterrània (cereals, vinya, fruiters, etc.).
  • Importància de la ramaderia, sobretot de la ramaderia intensiva, la qual s'ha convertit en el principal subsector agrari de Catalunya.
  • La mida petita o mitjana de les explotacions agrícoles, atès el caràcter familiar de les explotacions, tant pel que fa a la titularitat com a la mà d'obra (són familiars en tots els sentits).
  • El règim de tinença de la terra dominant en aquestes explotacions és la propietat, per davant d'altres com l'arrendament o la parceria.

Les principals produccions agrícoles de Catalunya són els farratges, els cereals, la fruita dolça i la vinya.

Ramaderia a Catalunya

El bestiar que aporta més valor econòmic és el porcí, seguit de l'aviram i el boví. El sector ramader es caracteritza per l'alt grau de tecnificació (ús intensiu de pinsos, productes zoosanitaris, selecció genètica, etc.) i per la concentració dels sistemes productius.

Aqüicultura a Catalunya

A Catalunya, l'aqüicultura és un sector econòmic força petit, però que es troba en procés de creixement i consolidació, igual que passa a la resta del món, circumstància causada per la crisi general dels recursos pesquers tradicionals. La seva producció es classifica en:

  • Aqüicultura continental: principalment, truites de riu.
  • Aqüicultura marina: la qual es divideix en la producció de peix, com orades i llobarros, i en la producció, principalment, de musclos.

El Sector Primari a Espanya

El sector primari a Espanya es caracteritza per:

  • Manteniment de la superfície agrària utilitzada (SAU), malgrat la disminució del nombre d'explotacions.
  • Descens de la superfície conreada en secà i augment del regadiu.
  • Expansió de la superfície ocupada per boscos a causa d'un ús més baix de les pastures.
  • Augment de la importància econòmica de la ramaderia en la producció final agrària.
  • Lligam progressiu entre les activitats agroramaderes i la indústria alimentària.
  • Pèrdua i envelliment de la població activa.

La ramaderia proporciona més de la tercera part del valor econòmic de la producció final agrària espanyola. La ramaderia industrial, amb estabulació del bestiar, mecanització dels processos de creixement i elevades concentracions d'animals, s'ha imposat com a model majoritari.

Ramaderia a Espanya: El Sector Porcí

El sector ramader més important, per quantitat de bestiar i per producció econòmica, és el porcí. Espanya és el país amb més bestiar porcí d'Europa (nombre de caps de bestiar), però el segon, després d'Alemanya, pel que fa a la quantitat de carn produïda. A escala mundial, és el quart país productor.

El Sector Boví a Espanya

El sector boví és el tercer de la UE per ordre d'importància i ha assolit una gran rellevància per la seva producció de carn i de llet.

L'Activitat Pesquera a Espanya

L'activitat pesquera a Espanya representa només un 0,75% del PIB. La sobreexplotació dels caladors propers ha fet que sigui un sector en recessió des de la dècada dels anys 80 del segle XX. A escala europea, és una flota molt important, ja que representa el 25% del tonatge brut total de les embarcacions dedicades a la pesca. Amb aquest tonatge (326.822 tones), la flota espanyola és la primera en quantitat de quilos de peix viu capturat.

Entradas relacionadas: