Sant Tomàs d'Aquino i la seva Suma Teològica
Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,75 KB
Sant Tomàs d'Aquino: s.XIII, Nàpols, rebutja càrrecs eclesiàstics, molt dedicat a l'estudi. Professor universitat de Paris. -Suma Teològica- combina pensament cristià amb filosofia d'Aristòtil. Autor cristià que ha arribat més lluny. 5 arguments 'a posteriori' per demostrar existència de Déu: cinc vies tomistes, basades en el principi de causalitat:
1a via: 'del moviment'
Primer motor A, cada cosa amb moviment precedeix d'un motor, impossible una regressió cap a l'infinit. Suposar que hi ha algun ésser que hagi donat moviment a les coses. Déu existeix.
2a via: 'de la causalitat'
Ordre de causes, tot té una causa, no es pot precedir fins a l'infinit. Causa primera (causa sui), Déu és causa de si mateix. Existeix.
3a via: 'de la contingència'
Les coses del món són contingents, no són estrictament necessàries, ha d'existir algun ésser absolutament necessari o contingent que pugui ser la causa de totes les coses contingents.
4a via: 'dels graus de perfecció'
Les coses tenen més o menys graus de perfecció respecte un punt màxim de referència. Ha d'existir un ésser que tingui dins seu totes les perfeccions en grau màxim i que sigui causa de les perfeccions parcials dels éssers sensibles.
5a via:
Tot ésser tendeix a complir el seu fi, ha d'existir un ésser intel·ligent que porti les coses cap al seu fi. Algú que ordeni el món.
Crisi Escolàstica. Guillem Occam:
Pensador s.XIV
Principi d'economia o simplicitat: principi fonamental per a la ciència, els fenòmens de la naturalesa passen a la forma més simple i senzilla possible. Les teories també ho han de ser. 'Navalla d'Occam', els científics tallen complicacions innecessàries, a vegades és difícil, realitat complexa.
Qüestió dels universals: conceptes universals, quina forma tenen? 4 postures:
Realisme transcendent/exagerat:
Conceptes universals els corresponen coses universals que tenen una existència real.
Realisme immanent/moderat:
Conceptes universals tenen un favoriment de la realitat. A partir de les coses sensibles, podem arribar a les coses abstractes, però aquestes són immanents, estan dins d'elles.
Conceptualisme:
Conceptes universals només tenen un valor mental i lògic. Conceptes o abstraccions obtinguts a partir de la realitat particular.
Nominalisme:
Simples noms que s'utilitzen per motius pràctics i no tenen cap tipus d'existència ni real ni lògica, són una ficció, manera còmode/econòmica de pensar, escriure...