Riscos Ambientals: Tipus, Mesures i Prevenció
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,08 KB
Beneficis dels Espais Naturals Protegits
Els espais naturals protegits tenen dos grans beneficis: la protecció i la conservació. La protecció consisteix a resguardar una població, un hàbitat o un ecosistema d'un perill, rodejant-lo i protegint-lo. La conservació consisteix a mantenir i cuidar aquests espais mitjançant mesures positives per preservar la bellesa dels paisatges, la singularitat de la seva vegetació, la fauna, el relleu, etc. A més, hi ha altres beneficis, com la prohibició de talar arbres o utilitzar aquestes zones per a la construcció o comercialització. Per tant, el benefici més gran d'aquests espais protegits és la protecció dels ecosistemes, tant terrestres com aquàtics, i el foment de la preservació dels recursos naturals.
Efecte Hivernacle i Canvi Climàtic
La intensificació de l'efecte hivernacle es produeix per la contaminació (deguda, sobretot, a l'expulsió de CO2 i gasos contaminants). Aquests gasos impedeixen que la radiació infraroja s'escapi a l'espai, causant el reescalfament del planeta. Per tant, la concentració d'aquests gasos contribueix al canvi climàtic. La intensificació d'aquest fenomen provoca que els gasos contaminants produeixin pluja àcida, ocasionant greus perjudicis a la flora, la fauna i als edificis.
Riscos Geològics: Terratrèmols i Volcans
Els riscos associats a la dinàmica interna de la Terra es produeixen a causa de la calor interna, que motiva el moviment de les plaques tectòniques i causa els terratrèmols. Aquestes plaques tenen diferents tipus de moviments:
- Convergents: quan xoquen una placa continental i una oceànica, o bé dues plaques continentals.
- Divergents: moviments de separació de les plaques on es forma nova escorça oceànica.
- Laterals: quan les plaques es mouen lateralment l'una amb l'altra.
Aquests moviments de plaques produeixen el risc sísmic. Els moviments sísmics o terratrèmols són sacsejades de la superfície terrestre, produïdes per aquests moviments i xocs entre les plaques tectòniques. El risc volcànic es produeix per l'acumulació de gasos i materials incandescents.
Mesures per a Minimitzar els Riscos
Són mesures l'objectiu de les quals és minimitzar els efectes negatius dels diferents riscos, tant associats a la dinàmica interna o externa de la Terra com als fenòmens meteorològics. Hi ha tres tipus principals:
- Mesures preventives: S'apliquen abans que es produeixi el fenomen. Són preferibles a les mesures correctores i requereixen una avaluació prèvia de l'impacte per predir els possibles efectes sobre el medi.
- Mesures correctores: S'apliquen després que s'hagi produït el fenomen. Estan destinades a reduir o eliminar els agents que han provocat el fenomen.
- Mesures predictives: L'objectiu és anunciar amb antelació el possible fenomen. Un exemple seria l'elaboració d'un mapa de risc.
Riscos Meteorològics Extrems
S'associen a la dinàmica externa, ja que el seu origen no està lligat a la calor interna de la Terra, sinó a fenòmens atmosfèrics de gran virulència. Aquests inclouen:
- Inundacions i avingudes: produïdes per grans precipitacions.
- Sequeres: degudes a l'absència de precipitacions.
- Ciclons i tempestes tropicals: produïts per una baixa pressió atmosfèrica i una temperatura de l'aigua superior a 27ºC.
- Tornados: formats per la combinació d'aires càlids, humits, freds i secs.
- Llamps: descàrregues elèctriques produïdes en núvols de tempesta.