La Revolució Russa i l'URSS de Stalin
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,49 KB
La Revolució Russa
1. La Revolució de Febrer de 1917
La intervenció de Rússia en la Primera Guerra Mundial va evidenciar la falta d'organització militar, política i econòmica del país. La mobilització de milions de pagesos havia provocat un descens de la producció agrícola. El poble estava famolenc i desil·lusionat davant les notícies que arribaven del front. Es van formar consells d'obrers, pagesos i soldats: els soviets, que exigien canvis. Al febrer de 1917, el malestar creixent va desembocar en un moviment revolucionari a Petrograd, que va causar l'abdicació del tsar. El poder va passar a les mans d'un govern provisional format per membres de la Duma, que va encetar una sèrie de reformes liberals. Però després de la revolució, hi havia dos poders enfrontats: el govern provisional, que estava dirigit per Kerenski, amb el suport dels menxevics, i els soviets, dirigits en gran part pels bolxevics, el líder dels quals era Lenin.
2. La Revolució d'Octubre de 1917
Davant la lentitud de la reforma agrària del govern de Kerenski i la decisió de continuar la guerra, a la qual s'oposaven els bolxevics, un nombre cada vegada més gran de russos s'inclinava a favor d'aquests darrers, que començaven a reclamar tot el poder per als soviets. A l'octubre, els bolxevics van protagonitzar una segona revolució i van enderrocar el govern provisional. Lenin va formar un nou govern, va signar la pau amb Alemanya el 1918, a costa de grans pèrdues territorials per a Rússia, i, entre altres mesures, va aprovar l'expropiació de les grans propietats agràries i el control de les fàbriques per part dels obrers. Aquests fets van atiar l'oposició al nou règim entre algunes capes de la societat i van desembocar en una guerra civil, entre 1918 i 1921, que va concloure amb la victòria dels bolxevics.
L'URSS de Stalin
El Stalinisme
L'URSS es va convertir en una dictadura personal de Stalin, que va perseguir, empresonar i aniquilar tot aquell que se li oposava o que podia fer-li ombra. El pensament socialista es va reduir a un seguit de dogmes i va propiciar el culte a la personalitat de Stalin, que era venerat com a líder i gran benefactor de l'URSS. El realisme socialista va prohibir l'art avantguardista dels primers anys de la revolució i es va imposar una estètica que exalçava la feina i la solidaritat del règim comunista.
Economia
Es basava en la no propietat privada. El control estatal va passar per una rígida planificació de l'economia que es va concretar en uns plans quinquennals elaborats i supervisats pel Gosplan. El Primer Pla Quinquennal va estar vigent durant el període 1929-1933. Durant el primer pla a la ciutat es van col·lectivitzar els béns immobles, els transports i els instruments financers. La col·lectivització massiva de l'agricultura va començar el 1929. La col·lectivització va ser la fi dels kulaks, els propietaris acomodats, que van ser expropiats i sovint anihilats. Els capitals necessaris per al creixement industrial es van obtenir de l'agricultura, de la mineria i d'altres activitats. L'agricultura va ser un dels punts febles, cosa que va donar lloc a períodes d'escassetat en el subministrament d'aliments. La prioritat de la indústria pesant va comportar un desproveïment de productes de consum. La planificació va comportar un procés d'industrialització a l'URSS.
La Primera Guerra Mundial
Causes
- Rivalitat entre potències colonials: Alemanya era un país molt desenvolupat, tant o més que Anglaterra o França. No podia realitzar el comerç necessari perquè les altres controlaven el comerç mundial. Anglaterra i França havien colonitzat pràcticament tot el món i Alemanya també volia participar en el repartiment.
- Conflicte dels Balcans a Europa el 1914. Els països s'armen (pau armada), fabriquen molt material de guerra (noves tecnologies): tancs, metralladores, gasos tòxics, avions, submarins...
- Exaltació nacionalista: entre França i Alemanya existia enemistat per enfrontaments del passat.
Conseqüències
- Es produeixen 10 milions de morts i molts milions de ferits de guerra.
- Moltes ciutats d'Europa i infraestructures queden destruïdes.
- Es firma el Tractat de Versalles, que obligava Alemanya a pagar tots els mals causats a la guerra, sobretot a França, Bèlgica i Holanda.
- Apareix la Societat de Nacions per garantir la pau internacional.
- Destrucció de l'Imperi Austrohongarès.