Revolució Russa i Ascens del Totalitarisme: De la Primera Guerra Mundial a la Segona

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,05 KB

La Revolució Russa i l'Ascens dels Totalitarismes

La Revolució Russa

L'Autocràcia Tsarista

A principis del segle XX, l'Imperi Rus era immens, però amb una economia i estructures socials endarrerides. Políticament, era una autocràcia: el tsar tenia el poder absolut, governava per decret i no hi havia constitució. L'Església Ortodoxa reforçava la ideologia del poble. L'activitat principal era l'agricultura, amb terres en mans d'una aristocràcia terratinent. La incipient industrialització va generar un proletariat nombrós i mal pagat. Entre els obrers es va difondre el marxisme, i el 1898 es va fundar el Partit Socialdemòcrata Rus, que el 1912 es va dividir en menxevics i bolxevics, liderats per Lenin, que defensaven la revolució social.

La Revolució de Febrer de 1917

La Primera Guerra Mundial va crear les condicions per a la revolució a Rússia. Desastres militars, mobilització de pagesos, fam a les ciutats i malestar general van desacreditar el tsar Nicolau II. La població es va organitzar en soviets (consells populars) que exigien la fi de la guerra i de l'autocràcia. L'oposició va forçar l'abdicació del tsar.

Caiguda del Tsarisme

El febrer de 1917, la revolució a Sant Petersburg va portar al poder un govern provisional dirigit per Kerenski, que va iniciar reformes i va convertir Rússia en una república democràtica.

Revolució d'Octubre de 1917

La lenta recuperació de Rússia va augmentar el descontentament i la influència dels bolxevics. El seu programa: pau, repartiment de terres, control obrer de les fàbriques i nacionalització de la banca i el transport. El 25 d'octubre, els soviets, impulsats pels bolxevics, es van fer amb el poder. Lenin va formar un govern obrer que va expropiar terres, va donar el control de les fàbriques a comitès i va signar la pau amb Alemanya.

Guerra Civil i Creació de l'URSS

El nou govern va afrontar una guerra civil (1918-1921) contra l'exèrcit blanc, format per partidaris del tsarisme. L'exèrcit roig, dirigit per Trotski, es va imposar. El 1922 es va crear l'URSS, un estat federal amb un parlament (Soviet Suprem) i un sol partit (PCUS). Era un sistema totalitari, on l'Estat i el partit s'identificaven, i les institucions no s'escollien democràticament.

La Pugna pel Poder i l'Stalinisme

Lenin va morir el 1924. Stalin es va fer amb el poder i va imposar una economia i societat col·lectivitzada. Es va eliminar la propietat privada, es va prioritzar la indústria pesant i l'Estat va dirigir l'economia. Stalin va exercir una dictadura, reforçada pel culte a la personalitat.

La Crisi del 1929 i el New Deal

Prosperitat i Crisi de Superproducció

Els EUA van sortir beneficiats de la Primera Guerra Mundial, convertint-se en la primera potència econòmica mundial. L'augment del consum i l'especulació borsària van crear una bombolla. La crisi de superproducció, amb excedents agrícoles i industrials, va fer baixar els preus i va provocar fallides.

El Crac del 29 i el New Deal

El crac borsari del 1929 va portar a la fallida de bancs i a una recessió global. El 1932, Roosevelt va guanyar les eleccions amb la promesa d'intervenir en l'economia. El New Deal va incloure ajudes a empreses, creació d'empreses públiques, control dels bancs, obres públiques, suport als preus agrícoles i augment de salaris.

L'Ascens del Feixisme a Itàlia

Postguerra i Ascens de Mussolini

La postguerra a Itàlia va ser difícil, amb una mala economia i tensions socials. Mussolini va crear els Camises Negres, un grup paramilitar, i el 1921 va fundar el Partit Nacional Feixista. Amb el suport de la petita burgesia, grans propietaris, l'Església i el rei, Mussolini va ser nomenat cap de govern el 1922.

La Dictadura Feixista

Mussolini va restringir les llibertats i va perseguir els seus adversaris. Va prohibir les vagues, va substituir els sindicats per corporacions i va controlar tots els aspectes de la vida social a través del partit.

L'Ascens del Nazisme a Alemanya

La República de Weimar i l'Ascens de Hitler

El 1918, es va proclamar la República de Weimar a Alemanya. La postguerra va ser de crisi, amb moviments revolucionaris i intents de cop d'estat. Hitler va fundar el Partit Nacionalsocialista, utilitzant la demagògia per culpar els jueus, comunistes i demòcrates de la crisi.

El Nazisme al Poder i la Dictadura Nazi

La crisi del 1929 va afavorir l'ascens del nazisme. El 1932, Hitler va ser nomenat canceller. El partit nazi va prendre el poder, depurant l'administració pública i eliminant la judicatura i els poders locals. Es va imposar la superioritat de la raça ària i l'educació nazi. El règim de terror va perseguir els opositors i els jueus, creant camps de concentració.

Autarquia i Rearmament

L'Estat va dirigir l'economia per aconseguir l'autarquia i prioritzar el rearmament. Es van crear obres públiques i es va iniciar una política militarista, preparant el camí cap a la Segona Guerra Mundial.

Entradas relacionadas: