La Revolució Industrial: Vapor, Indústries i Capitalisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,48 KB

Una nova font d’energia: el vapor

Un altre factor que va contribuir a la Revolució Industrial va ser la continuada innovació tecnològica.

L’energia hidràulica i l’energia del vapor

Les noves fonts d’energia van ajudar a fer el canvi a la mecanització de la producció. Les primeres màquines agafaven l’energia de la força de l’aigua, per a produir energia hidràulica, per això moltes indústries es situaven a la vora del riu. Però l’energia més significativa va ser la de la màquina de vapor, accionada per la combustió del carbó.

La mecanització i el sistema fabril

Les noves fonts d’energia van impulsar la mecanització de la producció a partir de la utilització de noves màquines que podien treballar dia i nit. La nova maquinària es va aplicar a l’agricultura, el transport i la indústria, i això va contribuir a la millora de la qualitat dels productes, en el comerç a distància i amb la disminució del preu de venda.

La mecanització va implantar el sistema fabril, una nova manera d'organitzar la producció i el treball. L’element central del sistema era la fàbrica que reunia els dos pilars de producció: el capital (local, màquines i matèries primeres) i el treball (la mà d’obra). Aquest sistema va arruïnar molts artesans i va posar fi al treball a domicili.

La revolució dels transports

A la Gran Bretanya, per transportar productes i matèries primeres, van millorar els camins i construir canals.

L’invent més significatiu en la revolució dels transports va ser el ferrocarril, que era molt ràpid, podia portar més càrrega, oferia seguretat per a les mercaderies i els passatgers i permetia viatges més barats. Això va ser possible gràcies a l’invent de la locomotora, una màquina de vapor capaç de moure’s per les vies.

També més endavant es va aplicar la màquina de vapor als vaixells i els viatges pel mar van ser més ràpids.

Aquests transports permetien l’intercanvi entre països. A la Gran Bretanya es va crear una xarxa ferroviària que es va estendre per la resta d’Europa.

L’impuls del mercat

Les millores en els transports i infraestructures van establir una economia de mercat on es produïa per a vendre. L’impuls inicial dels britànics era orientar les vendes cap al mercat ultramarí, però la transformació més important va ser el desenvolupament del mercat interior que generalitzava els intercanvis.

Les noves indústries

La indústria cotonera

El primer sector industrial en mecanitzar-se va ser la indústria tèxtil cotonera. El cotó era una fibra vegetal que venia de les terres subtropicals i es va estendre per Europa a través dels anglesos amb la importació de les indianes (teixits de cotó estampats a l’Índia). Aquest teixit va agradar i va augmentar la producció gràcies a algunes màquines noves que acceleraven el procés de producció:

  • La llançadora volant: augmentava la velocitat a l’hora de teixir i permetia més amplària a les peces.
  • Spinning Jenny/Mule jenny: màquina de filar que funcionava amb vapor i augmentava la producció de fils.
  • Teler mecànic: va ser creat a causa de l'increment de fil que va haver-hi, funcionava amb vapor, i a causa de la gran producció de teles es va desenvolupar la indústria química en la producció de tints i blanquejants.

El capital per a finançar aquestes indústries provenia dels beneficis de l’agricultura i el comerç ultramarí, però bàsicament el que enriquia els propietaris era l’autofinançament. Disposaven de mà d’obra barata i matèria primera barata que els feia obtenir un gran benefici.

La indústria siderometal·lúrgica

La maquinària, els ponts i l’armament van estimular la indústria siderúrgica, però per a la fosa del ferro amb el carbó vegetal no n’hi havia prou. Així que Abraham Darby va utilitzar el carbó de coc que tenia més poder calorífic.

La pudelació i el laminatge van perfeccionar aquest procés. Més endavant, el convertidor de Bessemer transformava el ferro colat en acer. Aquests canvis acceleraven el procés, milloraven la qualitat i reduïen els preus. L’impuls definitiu d’aquesta indústria va ser amb la construcció del ferrocarril.

La mineria del carbó i el ferro

La indústria siderúrgica i la màquina de vapor van estimular l’extracció de ferro i carbó. S’utilitzaven bigues de ferro, raïls i vagonetes per a extreure’l. Entre la mineria i la siderúrgia molts paisatges es van considerar paisatges negres.

Liberalisme econòmic i capitalisme

La necessitat d’un nou sistema econòmic

La industrialització va anar lligada a noves idees del liberalisme econòmic, sobre aquestes idees es va establir el capitalisme. Aquest sistema responia a les exigències de tothom i als emprenedors els feia obtenir força benefici.

Els principis del liberalisme econòmic

Aquesta teoria econòmica es basava en:

  • L’interès individual: La satisfacció de l’interès particular és el motor de desenvolupament econòmic.
  • La llei d’oferta i demanda: Equilibra els preus entre els interessos dels empresaris i dels consumidors mitjançant la mà invisible.
  • La lliure competència: Competició entre les empreses per a fomentar el desenvolupament econòmic.
  • La no-intervenció de l’Estat.
  • El lliure comerç: lliure circulació de mercaderies entre països i prohibició dels impostos a la importació.

El capitalisme

El capital és un requisit imprescindible per al funcionament del sistema.

Aquest sistema es basava en:

  • La propietat privada de les indústries, dels mitjans de producció i dels béns fabricats.
  • La producció de béns realitzada en una feina assalariada.
  • Lliure iniciativa per emprendre un negoci i la no intervenció de l’Estat en assumptes econòmics.
  • Existència de crisis econòmiques periòdiques, que es repeteixen cíclicament.

La necessitat de capital inversor va provocar el sorgiment de nous instruments financers:

  • Les entitats bancàries es van multiplicar, s'encarregaven de captar l’estalvi privat i de subministrar el capital.
  • Les societats per accions que van reunir el capital de diversos inversors per obtenir grans inversions.

Entradas relacionadas: