La Revolució Industrial: Inicis, Canvis i Impacte Social

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,01 KB

0

Els inicis del procés d'industrialització

És el conjunt de transformacions tecnològiques, econòmiques i socials, produïdes al s.XVIII. Van tenir com a element comú la innovació i va significar el pas d’una economia agrària i autosuficient dominada per la indústria i el comerç.

Gran Bretanya va ser el primer país en experimentar aquestes transformacions durant la primera revolució industrial.


1. Canvis en l'agricultura i demografia

  • Revolució Agrícola: Es van implementar noves tècniques agrícoles com la rotació de cultius (sistema Norfolk), la selecció de bestiar i l'ús de màquines agrícoles que van augmentar la producció d'aliments. Això va permetre alimentar una població creixent.

  • Demografia: La millora en l'agricultura va afavorir el creixement demogràfic. Moltes persones van deixar les zones rurals per desplaçar-se a les ciutats a la recerca de feina a les fàbriques, cosa que va generar un creixement urbà massiu. 2. Canvis en el sistema fabril / La producció va evolucionar des de l'elaboració artesanal, a la concentració de la mà d'obra a les fàbriques amb la màquina de vapor com a element clau. Les màquines facilitaven la producció de béns en gran quantitat. Treball infantil i condicions dures: Les jornades laborals eren molt llargues (12-16 hores), els salaris eren baixos, i les condicions de treball eren pèssimes. El treball infantil era molt comú i els nens treballaven en condicions extremes Societat de classes (burgesia i assalariats) -Burgesia: Es va convertir en la classe dominant en l’economia i la política, propietària de les fàbriques, terres i mitjans de producció. La burgesia industrial es va convertir en una força influent, amb capacitat per modelar lleis i polítiques a favor dels seus interessos. Assalariats (proletariat): Era la classe treballadora, formada per assalariats que treballaven en les fàbriques sota condicions molt precàries. Aquesta classe es va veure marcada per l'explotació laboral i les grans desigualtats socials.

ACg8ocKoCGtJWHNxY7MwAhMCiIK2l3enueDbEh9bMh6RfOqWc3akRg=s40-p-mo

ResponReenvia
Afegeix una reacció


4. Condicions laborals del proletariat

  • Els treballadors a les fàbriques sovint suportaven jornades laborals de més de 12 hores, amb sous molt baixos. Les condicions eren insalubres i perilloses.

  • Dones i nens cobraven menys. Això va provocar moviments socials i sindicats que van lluitar per millores laborals.

  • El treball infantil i l'absència de drets laborals van ser problemes importants en aquesta època. Els treballadors no tenien seguretat social ni drets bàsics com els actuals.

5. Canvis en el transport

  • Ferrocarril: La invenció de la màquina de vapor va revolucionar el transport amb la creació del ferrocarril, que va permetre moure matèries primeres i béns acabats a gran velocitat. El ferrocarril va ser clau per al creixement econòmic i l'expansió del comerç.

  • Transport marítim de vapor: Les embarcacions de vapor també van millorar els transports marítims, facilitant el comerç internacional.

  • Millora d'infraestructures: Es van millorar les carreteres i es van construir nous canals, facilitant els desplaçaments per terra i aigua.

6. Característiques del capitalisme

Economia de mercat: El capitalisme es fonamenta en la propietat privada dels mitjans de producció (fàbriques, terres, capital) i la producció orientada al benefici. La competència entre empreses regula els preus i l'oferta de béns i serveis.

Llei de l’oferta i la demanda: Un mercat lliure equilibra els interessos de compradors i venedors i el preu varia segons l’oferta i la demanda

Llei de la competència: La competència en el mercat estimula la innovació en ciència i tecnologia i millora i abarateix la producció

Economia capitalista: Un sistema econòmic en què el capital, els mitjans de producció i els estocs són propietat privada d’una minoria de la població, la burgesia

2 vies principals: Els bancs i les societats anònimes. Els bancs reunien l'estalvi dels clients i el prestaven a crèdit a les empreses on hi invertien.

Les societats anònimes són empreses en què el capital es divideix en accions o participacions, distribuïdes entre els accionistes segons els diners que cadascun hi hagi invertit. Si l’empresa té beneficis, es reparteixen proporcionalment entre els accionistes

Entradas relacionadas: