Revolució Industrial i Imperialisme: Segle XIX

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,39 KB

Monopoli

Consisteix en la possessió exclusiva d'un producte per un únic fabricant o distribuidor, que n'imposa els preus sense cap control.

Nous Sectors Capdavanters

Les noves fonts d'energia van provocar una innovació tecnològica i es van descobrir nous productes o aplicacions d'altres que havien tingut poca utilització, i així van sorgir nous sectors productius.

  • La indústria siderúrgica i metal·lúrgica van tenir una gran expansió amb les noves indústries d'automòbils i aparells elèctrics.
  • La indústria elèctrica va tenir un gran nombre d'aplicacions.
  • També el sector químic va tenir un gran impuls amb la creació de nous productes i el desenvolupament de la indústria farmacèutica.

Nous Estats Industrialitzats

Anglaterra va deixar de representar un terç del total produït mundial. A Europa, el competidor principal va ser Alemanya. Trets rellevants de la indústria alemanya eren les grans dimensions de les empreses, les noves formes d'organització i concentració empresarials.

La Unificació d'Alemanya

Cap al 1830, Alemanya estava dividida en 38 estats, amb la presència de dues potències: Prússia i Àustria. El primer pas per a la unificació va ser la unió duanera de Zollverein. Bismarck, un prussià, va dur a terme la unificació. Prússia va guanyar a Àustria en la guerra, i van quedar Alemanya per una part i Àustria per l'altra. L'emperador d'aquest imperi Alemany va ser Guillem I (Reich), i el polític va ser Bismarck.

La Unificació d'Itàlia

Cap al 1820, Itàlia estava dividida en estats desiguals, i algunes zones estaven sota el domini austríac. Itàlia tenia la possibilitat d'una monarquia o d'una república. Els republicans van dominar el sud i els monàrquics el nord. Els monàrquics van conquerir Roma, i el Papa no acceptava no tenir un país propi i es va considerar presoner del rei.

Diferència entre Estat, País i Nació

  • Estat: organització política que té lleis, el territori està delimitat per una frontera.
  • Nació: territori, llengua, cultura, habitants que s'identifiquen com a tals. Un estat pot tenir moltes nacions. Una nació, per exemple, pot ser els jueus.
  • País: espai geogràfic que té una determinada entitat.

Els Imperis

Quan un estat dominava països, parlem d'imperi. A partir del darrer terç del segle XIX, els estats industrialitzats comencen a dominar el món i a crear els imperis colonials (Anglaterra, França, Alemanya, Japó, Rússia, Holanda, EUA, Bèlgica, Itàlia i Espanya).

Causes de l'imperialisme:

  • Protegir l'economia del propi estat (proteccionisme).
  • Conseguir matèries primeres per a les pròpies indústries.
  • Produir recursos agrícoles propis.
  • Conseguir nous mercats.
  • Establir nous pobladors.
  • Prestigi militar.
  • Utilitzar mà d'obra no qualificada i amb salaris baixos, etc.

Tipus:

  • Colònies de poblament: Comptaven amb un fort contingent de població europea emigrada que gaudia dels mateixos drets i privilegis que els metropolitans i s'imposava a la població indígena.
  • Colònies d'explotació: Tenien poca població emigrada de la metròpoli i centraven l'activitat en l'explotació sistemàtica dels recursos.

El Repartiment d'Àfrica

Des del segle XVII, Àfrica només tenia petits països a la costa. A partir de 1830, es creen les colònies de poblament a Algèria i Tunísia. Al final del segle XIX, Anglaterra s'interessa pel sud per la troballa de diamants i altres coses valuoses. L'objectiu d'Anglaterra era crear un gran imperi colonial de nord a sud.

En aquests anys es va obrir el Canal de Suez, que va facilitar molt el comerç entre les diferents zones d'Europa, Àfrica i Àsia. Els vaixells ja no havien de fer tota la volta a Àfrica, sinó que podien passar per aquell canal, just al costat d'Egipte, en el mar Mediterrani, per sortir al mar Roig.

Mapa de Mercator

El mapa de Mercator el va crear Mercator al segle XVI. Tendeix a representar les zones centrals a la mateixa escala, mentre que al nord i al sud es fa més petit.

Mapa d'A. Peters

Cap al 1972, Arno Peters va idear un sistema per representar la Terra que respecta les dimensions però en distorsiona la forma.

Entradas relacionadas: