Revolució Industrial, Imperialisme i Primera Guerra Mundial: Anàlisi Històrica
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 6 KB
Taylorisme i Moviments Obrers
El taylorisme, mètode de treball del segle XIX, va introduir la fabricació en cadena, dividint el procés de producció en tasques específiques amb màquines de precisió. Cada obrer realitzava una part concreta. Els càrtels eren acords entre empreses per fixar preus i producció, evitant la competència. Els trusts fusionaven empreses d'una mateixa branca, i els holdings eren grups financers que controlaven accions de diverses empreses i bancs.
Marxisme, Socialisme i Anarquisme
A mitjans del segle XIX, Karl Marx i Friedrich Engels van denunciar l'explotació de la classe treballadora i van defensar la necessitat d'una revolució obrera per destruir el capitalisme. Proposaven una dictadura del proletariat (estat socialista obrer) i la fi de la propietat privada, portant a la desaparició de les classes socials i de l'Estat, establint així el comunisme. Els marxistes van impulsar la creació de partits obrers socialistes amb l'objectiu de la revolució proletària. L'anarquisme, amb pensadors com Proudhon, Bakunin i Kropotkin, exaltava la llibertat individual, la solidaritat social, criticava la propietat privada i defensava la propietat col·lectiva, rebutjant l'autoritat i promovent l'acció revolucionària, fins i tot violenta, contra el capitalisme.
La Segona Internacional
La Segona Internacional, organització socialista fundada a París el 1889, buscava coordinar els programes i actuacions dels partits socialistes. Va crear símbols obrers com l'himne "La Internacional" i la festa del Primer de Maig.
Imperialisme i Colonialisme
Causes de l'Imperialisme
- Econòmiques: Els països europeus necessitaven nous mercats per vendre excedents de producció i comprar matèries primeres a baix cost, buscant mà d'obra barata.
- Demogràfiques: El creixement europeu del segle XIX va generar excés de població, dificultats per trobar feina i tensions socials.
- Polítiques: Les fronteres europees estabilitzades van portar a l'expansió territorial en regions extraeuropees, generant competències militars i polítiques.
- Ideològiques: El nacionalisme conservador defensava la superioritat de certes nacions i el seu dret a imposar-se sobre altres pobles, parlant de la "missió civilitzadora". Alguns socialistes es van oposar al colonialisme, denunciant la seva explotació brutal i inhumana.
Exploració, Conquesta i Organització Colonial
A mitjans del segle XIX, gran part de l'interior d'Àfrica, Àsia i els oceans era desconeguda. La recerca europea d'expansió va impulsar viatges científics i exploracions geogràfiques, destacant Livingstone i Stanley. La conquesta va ser ràpida gràcies a la superioritat militar i tècnica. Les colònies d'explotació eren dedicades a l'explotació econòmica per la metròpoli, sense govern propi. Les colònies de poblament rebien població blanca que s'establia, amb certa autonomia de govern. Els protectorats mantenien l'organització estatal i el govern indígena sota control europeu.
Repartiment del Món
La colonització d'Àfrica va començar el 1870, sent ràpida i brutal, amb el domini total del continent, excepte Libèria i Abissínia. Britànics i francesos van tenir avantatge, seguits per alemanys i italians. La Conferència de Berlín (1885) va establir les normes i zones d'ocupació. A Àsia, les potències volien estar presents a la Xina (Guerres de l'Opi, 1840-1858; Boxers, 1899).
Primera Guerra Mundial i Conseqüències
Causes de la Gran Guerra
- Rivalitat entre potències colonials (conflictes al Marroc).
- Exaltació nacionalista (Alemanya i França des de 1871).
- Conflicte dels Balcans (focus de tensions des de mitjans del segle XIX).
- Cursa d'armaments (inversió en armes i vaixells de guerra).
- Formació d'aliances: Triple Aliança (Alemanya, Àustria-Hongria, Itàlia, 1882) i Triple Entesa (Gran Bretanya, França, Rússia, 1907).
Esclat i Desenvolupament de la Guerra
L'assassinat de Sarajevo (28 de juny de 1914) va desencadenar la guerra. Àustria va declarar la guerra a Sèrbia, Rússia va intervenir, i Alemanya va declarar la guerra a Rússia i França. La guerra de moviments inicial va ser frenada a la batalla del Marne (setembre 1914). Va seguir la guerra de trinxeres, amb fronts immobilitzats. Itàlia va canviar de bàndol el 1915. El 1916, els alemanys van intentar trencar el front francès a la batalla de Verdun. La crisi de 1917 va incloure la Revolució Russa i la signatura del Tractat de Brest-Litovsk. L'armistici es va signar l'11 de novembre de 1918, amb la proclamació de la república a Alemanya.
Conseqüències de la Guerra
La guerra va implicar la mobilització de recursos i la implicació de tota la població. El Tractat de Versalles va imposar dures condicions a Alemanya, considerada l'única culpable. Es va crear la Societat de Nacions (SDN) per garantir la pau. La URSS va sorgir després de tres anys de guerra civil (1918-1921), establint un sistema totalitari amb la dictadura del proletariat i l'estalinisme, amb economia col·lectiva, planificació estatal i culte a la personalitat.
Feliços Anys 20 i Crack del 29
Els Estats Units van sortir beneficiats de la guerra, acumulant reserves d'or i convertint el dòlar en moneda de canvi sòlida. A la fi de la guerra, els EUA eren la primera potència econòmica mundial. La desconfiança entre inversors va portar al dijous negre (24 d'octubre de 1929), amb una gran onada venedora a la borsa de Nova York, desencadenant el crac borsari de 1929. Molts inversors es van arruïnar, hi va haver fallides bancàries i una gran depressió econòmica que es va estendre a nivell mundial.