Revolució Industrial: Demografia, Agricultura, Tecnologia i Economia

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,05 KB

La revolució demogràfica

Des de mitjan segle XVIII, la població europea va iniciar un procés de creixement. La població del continent va passar de 140 milions el 1750 a 187 el 1800, i a 266 el 1850. Aquest ritme de creixement va ser més gran i més ràpid a la Gran Bretanya, que va passar de 5 a 10 milions. Les causes d'aquest canvi demogràfic van ser l'augment de la producció i el progrés de la higiene i de la medicina. Va fer més resistent la població davant de malalties i epidèmies. Com a conseqüència, es va produir una disminució de la mortalitat i un lleuger increment de la natalitat.

La revolució agrícola

L'increment de la població va provocar un augment de la demanda i l'alça dels preus agrícoles, que va fer que els propietaris milloressin els productes. Això va ser gràcies a dues grans transformacions: la privatització del sòl i l'aplicació de noves tècniques de conreu. La terra es va convertir en una propietat privada. Pel que fa a les tècniques de conreu, la innovació va ser la supressió del guaret i la seva substitució per plantes farratgeres. També es va iniciar una mecanització de les tasques agrícoles. La introducció de nous conreus com el blat de moro i la patata, i l'expansió de la ramaderia van permetre a la població disposar d'una dieta més rica i variada.

Les màquines, el vapor i les fàbriques

Les màquines van anar substituint el treball manual i modificant els antics sistemes artesanals. Cada avenç tècnic implicava un augment de la productivitat i una disminució dels costos de producció, fet que permetia vendre més barat, augmentar la demanda i obtenir beneficis més grans. Les primeres màquines que es van introduir estaven accionades per la força humana i posteriorment per energia hidràulica. Però la gran innovació va ser la màquina de vapor de James Watt (1769). La mecanització i la introducció de noves fonts d'energia va crear el sistema fabril, que consistia en la concentració d'obrers i màquines en una fàbrica.

El ferrocarril i el vaixell de vapor

El ferrocarril s'utilitzava a les mines per transportar el mineral en vagonetes que es movien sobre rails. Però el fenomen innovador va ser la locomotora, que accionava el ferrocarril amb una màquina de vapor (Stephenson, 1829). El ferrocarril va escurçar la durada dels trajectes, va augmentar la seguretat i va abaratir el transport de mercaderies.

El liberalisme i el capitalisme

Una sèrie de pensadors britànics van definir el liberalisme econòmic. Hi va destacar Adam Smith, que va establir els principis del liberalisme:

  • L'interès personal i la recerca del benefici màxim són el motor de l'economia.
  • Els diversos interessos s'equilibren al mercat gràcies al mecanisme dels preus, que adapta l'oferta i la demanda.
  • L'estat ha d'abstenir-se d'intervenir en el funcionament de l'economia i ha de permetre el lliure desenvolupament dels interessos particulars.

Entradas relacionadas: