René Descartes: Pare de la Filosofia Moderna i el seu Mètode
Enviado por felix y clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,51 KB
René Descartes: Pare de la Filosofia Moderna
Context Històric
René Descartes va viure a l'Europa de la primera meitat del segle XVII, marcat per la Guerra dels 30 anys provocada per la Reforma i la Contrareforma. El segle XVII va ser un període de fam, pesta i guerra, però que va tenir importants descobriments científics. Per exemple, el canceller anglès Bacon va proposar un mètode científic inductiu com a propi de les ciències. El Concili de Trent contra el protestantisme de Luter va marcar el període. Descartes estava ben situat econòmicament, el que li va permetre dedicar-se a les seves investigacions filosòfiques i és considerat el creador de la filosofia moderna. A França, el període va ser mogut en l'aspecte religiós i polític: el 1610 el rei Enric IV és assassinat, i el 1614 Lluís XIII obté la majoria d'edat i consolida una monarquia centralista i catòlica. Els protestants van ser perseguits brutalment i Descartes va fugir a Holanda (únic país lliure).
1. Per què és Descartes el pare de la filosofia moderna?
Els autors anteriors creen més dubtes que coneixement i tots els seus esforços es basen en el coneixement exterior, sense posar en dubte el que es pot conèixer. Descartes investiga sobre el jo (filosofia del jo) i crea una teoria del coneixement humà basada en com l'home arriba al coneixement, segons Descartes, partint del jo ja que només ell pot tenir evidència del coneixement.
2. Racionalisme Continental
Doctrina filosòfica racionalista (valora única i exclusivament la raó: només és un criteri de veritat allò que es vegi de manera clara i evident).
Concepte de Racionalisme: Elements del Racionalisme
- Raó
- Existència d'idees o veritats innates
- S'oposa al criteri d'autoritat (ho ha dit una autoritat), al criteri de revelació (Jesús, Déu, Bíblia) i al de tradició (fa molt de temps que no es desmenteix).
- El model de coneixement és el matemàtic (suposa claredat)
- La raó és l'únic instrument per conèixer la realitat
Origen i Necessitat d'un Mètode
Necessitat d'un mètode segur per arribar al coneixement, l'única via fiable és la raó: mètode hipoteticodeductiu (a partir d'axiomes es van deduint altres conclusions).
Camí que el du al mètode:
- Formació inicial: estudi amb jesuïtes l'omplen de dubtes.
- Estudia en el llibre món (però coneixements adquirits no fonamentats).
- Decideix estudiar per si mateix.
- Veritat es troba en la raó i pensaments d'un mateix. Descartes veu que totes les ciències es recolzen en la filosofia, però no sap on es recolza la mateixa.
La Contribució de les Ciències i el Coneixement
Objectiu: investigar el coneixement, augmentar-lo, fonamentar-lo i evitar l'error.
- Dues maneres de coneixement: intuïció (coneixement automàtic i immediat de la pròpia raó) i deducció (procés mental: des de allò simple s'arriba a allò complex).
Regles del Mètode
- Evidència, claredat i distinció (només acceptar allò que es presenta clar i que no es pugui confondre amb cap altra): la intuïció dóna axiomes que són pures intuïcions i veritats evidents.
- Anàlisi (dividir fins que només quedin proposicions simples, intuïcions).
- Ordre i síntesi (ordenar les proposicions de simples a complexes i després reconstruir l'ordre).
- Enumerar i revisar (controlar tot el procés per evitar errors).