Reconquesta i Repoblació: Regnes Cristians (s. VIII-XIV)
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,26 KB
Orígens i Expansió dels Regnes Cristians
Regnes Independents dels Musulmans
Els pobles que es van mantenir independents dels musulmans van ser: galaics, asturs, càntabres i vascons.
Regne d'Astúries
Orígens: Pelagi va derrotar per primer cop els musulmans a Covadonga.
Regne de Lleó
A mitjans del s. IX, aquest regne va ocupar terres fins al Duero. Per controlar aquests territoris, es va traslladar la capital a Lleó.
Regne de Castella
El comte Fernán González es va independitzar de Lleó al segle X i va convertir el títol de comte de Castella en hereditari.
Repoblaments de la Vall del Duero
En els repoblaments de la vall del Duero, els reis van concedir beneficis als pagesos que s'hi instal·lessin, entre els quals hi havia molts mossàrabs.
Expansió Cap al Sud
Factors que van facilitar l'expansió dels regnes cristians cap al sud: La divisió del califat de Còrdova en taifes i l'augment del seu poder militar gràcies a les pàries.
Tipus de Repoblament
Repoblament comunal: Els pagesos lliures es posen sota la protecció d'un senyor; així, perden el domini sobre les terres i es converteixen en serfs. Abans, el repoblament el van fer pagesos lliures sense intervenció dels nobles.
El califat de Còrdova es descompon en regnes de taifes. Llavors, Ferran I de Castella ocupa i repobla els territoris al sud del riu Duero. Alfons VI ocupa Toledo i repobla les terres al nord del riu Tajo. Els almoràvits penetren a la península Ibèrica i controlen les taifes. Alfons Henriques es proclama rei de Portugal i s'independitza.
Estats Sota Control d'Al-Àndalus
Estats sota control d'al-Àndalus: Còrdova, València, Almeria i Sevilla.
Esdeveniment Decisiu per a l'Expansió
L'esdeveniment decisiu que va permetre als regnes cristians reprendre l'expansió cap al sud: La unió de Castella i Lleó l'any 1230.
Territoris Musulmans (s. XII-XIII)
Els territoris i les ciutats dels musulmans als segles XII i XIII eren territoris molt poblats, amb ciutats importants i una economia força activa.
Repoblació de la Vall del Guadalquivir
La repoblació de la vall del Guadalquivir: Les terres van ser donades com a latifundis.
Pobladors Musulmans
Els pobladors musulmans van fugir o van ser expulsats cap a Granada o cap al nord d'Àfrica.
Relacions Socials i Econòmiques
Relacions:
- Pagesos/Mesta: Estaven enfrontats. La noblesa ramadera va organitzar la Mesta per defensar els interessos davant dels pagesos.
- Burgos/Medina del Campo: Burgos, des d'on la llana s'embarcava cap a Flandes als ports del Cantàbric. Per al comerç de la llana es van crear mercats importants com Medina del Campo.
- Ports Cantàbrics/Flandes: Els ports cantàbrics eren on s'embarcava la llana castellana cap a Flandes.
- Noblesa/Burgesia: La noblesa es va oposar a les manufactures tèxtils de llana perquè preferia els beneficis ràpids de l'exportació.
Estructura Política i Crisis
Regne de Castella
El regne de Castella està constituït per un sol Estat, amb unes corts i unes lleis úniques per a tots els seus habitants.
Funcionament de les Corts Medievals
Funcionament de les Corts medievals: El rei convocava els representants a les Corts. El rei pronunciava un discurs inaugural, presentava les seves propostes i demanava el subsidi. Els estaments discutien per separat les propostes del rei. Els estaments elaboraven les seves propostes al rei. Els diferents estaments es comunicaven amb els representants del rei per mitjà de missatgers. El rei promulgava noves lleis. Els tres estaments informaven al rei sobre si li concedien o no el subsidi que havia demanat.
Crisi del Segle XIV
La crisi del segle XIV va afectar més Aragó i no es va sentir tant profundament a Castella.
Fets que van afectar la Corona de Castella al segle XIV: Les rebel·lions nobiliàries i les guerres civils protagonitzades per la noblesa.
El Camí de Sant Jaume
Origen i Significat
Es va construir una església a Galícia dedicada a sant Jaume perquè es creia que hi havia mort.
Els pelegrins que anaven a Santiago de Compostel·la pretenien: el perdó dels seus pecats i reconciliar-se amb Déu.
Impacte del Camí de Sant Jaume
Del camí de Sant Jaume es van derivar: esglésies i hospitals, i el desenvolupament de ciutats situades al llarg del camí; intercanvi d'idees, música, estils artístics...
Rutes i Capitals Actuals
A la península s'entrava per Roncesvalles i per Somport. I la ruta s'unificava a Puente la Reina. Actualment, les localitats que són capitals són: Pamplona, Lleó, Logronyo i Burgos.
Introducció de l'Art Romànic
L'art romànic a la península Ibèrica es va introduir pels camins de pelegrinatge a Santiago de Compostel·la.