Qualificar, Quantificar, Classificar: Conceptes Clau i Estratègies

Enviado por Chuletator online y clasificado en Matemáticas

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,65 KB

Conceptes Clau: Qualificació, Quantificació i Classificació

Qualificar: atribuir o apreciar qualitats, categoritzar un objecte atribuint-li una qualitat. Quantificar: atribuir una mesura a una quantitat de magnitud (les dues permeten classificar i categoritzar). Classificar: seleccionar i agrupar objectes en subconjunts o classes, d'acord amb una regla o principi, realitzar una partició del conjunt. S'arriba al concepte de classe a través de l'abstracció, generalització i d'operacions lògiques. Classes creuades: elements que es classifiquen atenent a dos o més criteris. Classe: grups d'objectes amb atribut comú. Seleccionar: triar, escollir, separar de la resta. Discriminar: separar, segregar, distingir, diferenciar de la resta. Categorització: conté a més de les classes, les relacions entre classes; una categoria no es defineix per ella mateixa sinó en relació amb les altres classes. Seriació: conjunt ordenat d'objectes segons un determinat criteri (relació d'ordre), compara i ordena en funció de les seves diferències: tipus espacials (ubicació d'objectes), temporals (accions i successos), lineals (a l'escola).

Operacions lògiques: Reversibilitat: capacitat d'ordenar en dues adreces, cap a avant i cap arrere, emprant l'operació recíproca de l'anterior. Transitivitat: capacitat d'admetre que si A és anterior a B i B a C, llavors A és anterior a C. Caràcter dual: un element segons la seva posició en la sèrie, és alhora successor de l'anterior i antecessor del següent. Asimetria: capacitat per a assignar a tot parell d'elements la relació d'asimetria, és a dir, si A és anterior a B, B no és anterior a A. L'enumeració: establir una relació d'ordre total en el mateix.

  1. Ser capaç de distingir 2 elements diferents d'una col·lecció.
  2. Triar un primer element de la col·lecció.
  3. Determinar el successor en el conjunt d'elements no triats anteriorment.
  4. Conservar en la memòria les eleccions.
  5. Saber que s'ha triat l'últim element.
  6. Tornar al pas 3.

Variable didàctica: canvis del mestre que permeten modificacions en les estratègies de resolució. Recompte: és el mitjà pel qual el xiquet es representa el nombre d'elements d'un conjunt donat i raona sobre les quantitats i les transformacions additives i sostractives. Enumerar: passar revista als elements d'una col·lecció una i solament una vegada.

Nivells cantinela: repetitiu, cadena intallable, cadena tallable, cadena numerable, cadena bidireccional
Fases de Resnick: Descomposició canònica, múltiples descomposicions, aritmètica formal
Característiques de la tasca: Contextos (oral, material ordinal, cardinal, mesura) aritmètica informal. Representacions: dibuixos, símbols. Magnitud: U, D, C
Tipus problemes estructura additiva: Canvi (creixent, decreixent, cant inicial, final i canvi) Combinació (tot i part) Comparació (diferència, cant comparada i de referència) --> ESTRATÈGIES: Modelització, conteig i fets numèrics
Tipus de problemes estructura multi: Multiplicació, divisió partitiva i divisió mesura. --> ESTRATÈGIES: M (agrupament, repartiment, mesura) C (conteig a salts o sumes repetides) F (taules de multiplicar)

Entradas relacionadas: