Punts Crítics i Equips de Neteja d'Hortalisses: Guia Completa

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Electricidad y Electrónica

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,03 KB

Punts Crítics en la Càrrega, Transport, Descàrrega i Emmagatzematge d'Hortalisses

Els punts crítics són aquells en els quals es pot produir dany al producte. Els tipus de dany que poden patir són:

  • Ferida o ruptura de la pell, amb risc de contaminació o infecció
  • Cop, que produeixi macadures
  • Rascades, amb pèrdua de qualitat visual

Es poden generar punts crítics en les següents operacions d'emmagatzematge al camp:

  • A les operacions d'ompliment dels contenidors
  • Durant l'ús del contenidor
  • A la fase de col·locació dels contenidors sobre les superfícies de transport

Riscos durant la Càrrega

A la càrrega, el producte pot generar moments de risc:

  • La mala conservació de l'equip
  • L'incorrecta elecció de l'equip
  • L'operari manipulador de les càrregues, segons la seva formació i experiència

Riscos durant el Transport

Els punts crítics durant el transport depenen de:

  • L'estat de la via de circulació
  • L'equip de transport
  • El transportista, la seva formació i experiència

Riscos durant la Descàrrega

Els punts crítics durant la descàrrega del producte depenen de:

  • L'execució i disposició dels mateixos a la zona d'emmagatzematge
  • El buidatge del producte, ja sigui sec o humit
  • La forma d'entrada del producte a la cinta transportadora

Equips de Neteja d'Hortalisses

La neteja consisteix a eliminar els elements estranys, orgànics o no, que acompanyen les hortalisses en els contenidors de transport.

Tipus de Neteja

Neteja amb Aire

És l'adequada per a aquells productes que no admeten ser banyats i que arrosseguen elements petits indesitjables, com fulles, palets i altres restes vegetals. El netejador d'aire funciona com un túnel de vent a través del qual passa el producte.

Neteja amb Mitjans Físics

Existeixen sistemes de taules o transportadores amb rodets horitzontals, alineats en paral·lel i separats entre si, a través dels quals es fa circular el producte. Tot el que sigui de tamany inferior a la distància dels rodets se separarà i caurà per gravetat. És molt útil per als productes que creixen sobre el terreny o dins d'ell.

Neteja amb Aigua i Assecat

Quan el producte admet contacte amb l'aigua es pot aplicar aquest sistema, que serveix per netejar i també com a mitjà de transport del producte. És menys agressiu que la neteja en sec i l'acció netejadora es pot ampliar amb tractaments antifúngics. És necessari conèixer la capacitat d'infiltració de l'aigua a l'interior del producte. Per evitar una pèrdua de qualitat, es recomana que la temperatura del producte sigui inferior a 5ºC respecte a la del líquid. Existeixen diferents varietats (Lavadora de cistella per petites quantitats, bassa o banyera, lavadora de canal, etc.).

Entradas relacionadas: