Publicitat Subliminal: Tècniques i Exemples

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Informática y Telecomunicaciones

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,6 KB

Publicitat Subliminal: Què és?

El terme «subliminal» (de Sub- i el llatí limen, inis, umbral) significa que està per sota del llindar de la consciència. També es diu que és l'estímul que per la seva debilitat o brevetat no és percebut conscientment, però que influeix en la conducta. Per tant, si unim aquest significat al de la publicitat, entenem, en termes generals, que la "publicitat subliminal" és un tipus de publicitat que utilitza estímuls que no són percebuts conscientment, però que tenen la capacitat d'influir en la conducta dels destinataris, amb la finalitat d'induir-los a convertir-se en compradors, adeptes, seguidors o altres. Segons això, la publicitat subliminal no és una pràctica ben vista i fins i tot és prohibida en diversos països a causa de la por que té la gent que els rentin el cervell perquè comprin un producte o servei en contra de la seva voluntat.

Definicions de Publicitat Subliminal

  • O'Guinn, Allen i Semenik defineixen la publicitat subliminal com una publicitat que suposadament funciona a nivell subconscient.
  • Laura Fischer i Jorge Mirall consideren que la publicitat subliminal té un abast insospitat, que és invisible a tots els sentits, que el seu gran recurs està en l'ús del sexe i que són missatges que es capten però no es descobreixen; per exemple, les imatges que sorgeixen en les galledes de gel d'un got a l'afegir-hi licor no són distingides pels ulls, però sí percebudes pel subconscient.
  • Mabel López afirma que, segons la Llei General de Publicitat, és publicitat subliminal aquella que, mitjançant tècniques de producció d'estímuls que no es perceben amb els sentits, pot actuar sobre el públic destinatari sense ser conscientment percebuda.

En síntesi, la publicitat subliminal és un tipus de publicitat que, mitjançant tècniques de producció d'estímuls dels sentits i/o mitjançant la utilització de missatges que tinguin la capacitat d'actuar en el subconscient d'una forma pràcticament invisible a tots els sentits, pretenen influir en la conducta del públic (consumidors, adeptes, seguidors), amb la finalitat d'assolir determinats objectius, com la venda d'un producte o servei, la captació d'adeptes a un partit polític o d'espectadors a un esdeveniment, etc.

Història i exemples

L'aparició de la publicitat subliminal es remunta a l'any 1956, a Nova Jersey, quan James Vicary va intercalar entre els fotogrames d'una pel·lícula imatges de Coca-Cola i crispetes. Aquests fotogrames no eren apreciables per al públic, però la venda de crispetes i refrescs va augmentar espectacularment.

Altres estudis, com els duts a terme per la Universitat de Barcelona, han arribat a la conclusió que aquest tipus d'estímuls poden influir en la conducta de l'espectador. Un missatge subliminal està dissenyat per a passar per sota dels llindars. Existeixen multitud de tipus de missatges; és a dir, es poden utilitzar imatges transmeses en espais de temps molt curts o sons imperceptibles. Els missatges subliminals s'utilitzen tant en publicitat com en propaganda política. Sovint es detecten casos d'intents d'associar en el subconscient determinats productes, gairebé sempre amb situacions sexuals. Exemples d'això són la paraula «SEX» oculta en els envasos moderns de Pepsi Cola, que es formava a l'ajuntar dos envasos.

Com en tot, existeix un punt intermedi, en aquest cas es tracta del que anomenem «Product Placement». Consisteix a associar marques i productes amb escenes agradables per a l'espectador mitjançant un sistema que podem considerar intermedi entre la consciència plena i la inconsciència absoluta. S'aconsegueix situant els productes a publicitar dins dels escenaris on succeeix l'acció de pel·lícules o sèries de televisió. Aquesta associació entre producte i acció dramàtica ocorre a un nivell semiconscient de l'espectador i està demostrant ser de gran eficàcia publicitària.

A Internet també s'han trobat casos d'aquest tipus de publicitat, normalment inclosa en banners o en imatges en moviment del tipus GIF.

Anuncis i Missatges Subliminals

Un anunci és un missatge destinat a donar a conèixer un producte al públic. Actualment, els anuncis estan relacionats amb un propòsit persuasiu i estan canalitzats a la promoció d'articles, productes i serveis. El major àmbit d'actuació dels anuncis són els mitjans de comunicació, especialment els audiovisuals, per tenir un efecte més fort sobre l'espectador. També es pot dir que és un suport visual, auditiu o audiovisual de breu durada que transmet un missatge que es limita a un fet bàsic o a una idea, generalment de caràcter publicitari. Aquests anuncis sovint solen ser anuncis subliminals, és a dir, amb certs missatges que el productor vol que l'espectador retingui al cap.

Característiques dels Anuncis Segons el Medi

  • Televisió: És el medi ideal per a la difusió d'aquests missatges, ja que poden combinar imatges en moviment amb sons i músiques atractives per a l'espectador.
  • Ràdio: Els anuncis, en alguns casos anomenats falques, són més persuasius que seductors, ja que, al no disposar de suport visual, han de basar-se més en l'argumentació.
  • Peça gràfica: Pel que fa a la premsa escrita o revistes, al mancar del poder seductor de l'anunci televisiu i del poder d'argumentació que dóna la veu, solen explotar més la imatge de marca del producte a vendre, igual que a la via pública, on tenen l'avantatge que es poden confeccionar anuncis amb relleu per a atreure més l'atenció sobre el missatge.

Es pot veure com, si ajuntem dues llaunes de Pepsi, podem veure la paraula «Sex», i, com ja hem dit abans, un dels principals missatges subliminals són escenes sexuals o la paraula «Sex». Més imatges es troben a l'apartat d'imatges.

L'anunci de Mapfre és un dels anuncis més bons que hi ha avui dia, ja que surt Nadal dient: «Mapfre solo hay una». En aquest anunci es pot veure com indirectament Nadal està associant Mapfre amb una mare, que és la que et cuida, etc., igual que pot ser Mapfre un segur que et cuida igual que una mare.

Al vídeo de l'exposició es pot veure un munt d'imatges i d'anuncis subliminals en els quals abunden les connotacions sexuals, fins i tot en les pel·lícules per a nens petits.

En definitiva, avui dia en quasi tots els anuncis publicitaris, sèries, pel·lícules, etc. solen haver-hi missatges subliminals que no som capaços de captar a simple vista, però que a poc a poc ens van introduint al cap.

Entradas relacionadas: