Psicologia de la Personalitat: Teories i Mecanismes de Defensa
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,67 KB
Psicologia de la Personalitat
Estudia les característiques psicològiques que identifiquen un individu o grups d'individus, la seva gènesi, estructura i funcionalitat, des del seu origen fins a la seva desaparició.
Aspectes de la Conducta
- Quin tipus de persona és l'individu en cada cas.
- Com ha arribat a ser el que és.
- Quines condicions provoquen aquesta organització peculiar.
- Com podem explicar la conducta o predir un comportament.
- Com és cada persona diferencialment estable en els seus diferents comportaments.
Estudi de la Personalitat
Distints autors han estudiat la personalitat, i segons l'enfocament que n'han fet, han sorgit diferents escoles de psicologia:
- Psicodinàmica o psicoanalítica (freudiana): Freud defensava que el comportament de les persones està dominat per actituds inconscients que estudiava mitjançant la psicoanàlisi. Les experiències passades intervenen en situacions, idees i sentiments actuals.
- Conductista: Es basa en l'observació de la conducta i la importància de l'ambient. En aquesta escola, l'important és l'aprenentatge.
- Humanista: Estudia l'ésser humà com a únic i irrepetible. Critica el conductisme perquè no estudia la persona (amb sentiments), només la seva conducta, i la psicoanàlisi perquè només estudia malalts mentals i no persones sanes.
- Cognitivista: És el model més recent. Aquest inclou la conducta, el medi ambient i els factors personals. Estudia com aprèn l'ésser humà; per a aquesta escola, les persones responen en base a experiències i no a simples estímuls.
- Gestalt (escola de la forma): Estudia l'individu com a personalitat global, sense donar importància als elements aïllats que la componen. Hi ha més models d'estudi de la personalitat.
Perspectiva Psicoanalítica o Psicodinàmica
Freud, com a principal representant, considerava que el comportament de les persones està influït per actituds inconscients. Les experiències passades intervenen en situacions, idees i sentiments actuals.
La personalitat té tres components que donen lloc al comportament:
- Allò (Id): Satisfacció d'instints sexuals i l'agressivitat, plaer: fer el que vull quan vull.
- Jo (Ego): El que contacta amb la realitat.
- Superjò (Superego): Representa els valors de la societat, les normes i les prohibicions. S'aprèn en la infància a través dels valors socials i paterns, amb la internalització de les recompenses i càstigs.
Mecanismes de Defensa
Davant un contratemps, es produeix frustració i hi ha persones que s'angoixen, reaccionen agressivament, intenten superar l'obstacle o s'evadeixen mitjançant els mecanismes de defensa, que són mecanismes inconscients, automàtics i normals, però que poden arribar a ser patològics.
- Repressió: Consisteix en mantenir allunyat de la nostra ment allò que ens resulta dolorós o traumàtic. Per exemple, no acceptar la condició sexual, no pensar en la mort.
- Negació: Reconstruir el significat d'un fet, de forma que l'amenaça desaparegui. Negar-se a acceptar la realitat. Pot manifestar-se en la fantasia o el joc. Frases típiques: «no m'ho puc creure», «no és possible». És comú en la primera etapa del dol o davant una malaltia greu.
- Formació reactiva: Transformació d'un sentiment que ens fa mal o molesta en el seu oposat. Protegir-se posant l'èmfasi en l'oposat. Exemples: amor-odi, timidesa-osadia, desig sexual-rectitud exagerada.
- Projecció: Atribuir els propis impulsos o desitjos inacceptables a altres persones o coses; atribuir als altres el que no ens agrada o no acceptem de nosaltres.
- Projecció d'una necessitat: Atribuïm a l'altre una necessitat que en realitat és la nostra, com quan la mare abriga el fill cada vegada que ella té fred.
- Desplaçament: Traslladar una emoció desagradable d'una persona a una altra. Exemple: «donar-li la coça al moix».
- Identificació: Adopció de conductes i actituds d'un altre, normalment de persones que s'admiren. També quan s'odia una persona, quan no se li pot guanyar, es poden adoptar les seves actituds.
- Regressió: Consisteix en l'adquisició de comportaments propis d'edats anteriors més agradables, implica afrontar les coses d'una forma més infantil o primitiva. Per exemple, el cas d'una persona que és abandonada per la seva parella i es refugia en reviure una i altra vegada altres traumes semblants del seu passat.
- Racionalització: Trobar una explicació racional per a una conducta que, en realitat, va dur a terme per raons inacceptables.
- Sublimació: Substitució d'impulsos o sentiments inacceptables socialment per uns altres altament valorats. Per exemple, impulsos sexuals, religiosos o homosexuals.
- Intel·lectualització: Sotmet les conductes, idees o sentiments a un procés de raonament abstracte.
- Anul·lació: El subjecte tracta de compensar simbòlicament un impuls o acte inacceptable. Utilitzat pels maltractadors.
- Compulsió: Execució de manera reiterada de rituals que permeten fugir de l'angoixa. Exemple: persones que tenen sentiments de culpa i es renten les mans contínuament.
Desenvolupament de la Personalitat (segons Freud)
Segons Freud, els instints sexuals predominen front a altres processos mentals i la seva satisfacció és l'objectiu primordial en el desenvolupament de la personalitat. Va establir 5 fases:
- Fase oral (0-2 anys): La zona de satisfacció està a la boca (succió, xupete, menjar). Relació afectiva i corporal amb la mare.
- Fase anal (2-3 anys): La retenció i expulsió de les femtes és gratificant. L'actitud dels pares per aconseguir el control d'esfínters és important.
- Fase fàl·lica (4-6 anys): La manipulació dels òrgans sexuals produeix satisfacció. Es dóna atracció cap al pare del sexe contrari i es senten gelosos de l'altre pare.
- Fase de latència (7-12 anys): Baixa l'interès pel sexe i augmenta l'interès per les relacions socials i activitats intel·lectuals i lúdiques.
- Fase genital (pubertat fins a la maduresa): Es consolida l'orientació sexual. Es poden donar conflictes variats: acceptació corporal, etc.