La Psicoanàlisi de Freud: Teoria i Conceptes Clau
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,14 KB
Psicoanàlisi de Freud
Introducció
La psicoanàlisi de Freud és una teoria sobre el desenvolupament i funcionament de la vida psíquica, un mètode d’explicació de la vida humana i una psicoteràpia a través dels somnis.
Postulats bàsics de la psicoanàlisi sobre la personalitat:
- La personalitat és com un iceberg. La part que sobresurt és el conscient i la submergida l’inconscient.
- La personalitat és fruit de la interacció de forces i mecanismes intrapsíquics.
- La infància és un període molt important en el desenvolupament de la personalitat. Freud estableix diferents etapes de desenvolupament psicosexual.
- La teràpia es basa en l’associació lliure, que consisteix en què el pacient digui el primer que li passa pel cap i així alliberar-se del que és dolorós.
A) Descobriment de l’inconscient
Freud adverteix que els pacients ignoren les causes dels seus traumes i llavors estableix nivells de consciència:
- Nivell conscient: format per percepcions, pensaments i records dels quals som conscients en tot moment.
- El preconscient: format per pensaments, records i aprenentatges no conscients als quals podem accedir fàcilment.
- Inconscient: format per experiències desagradables que han estat reprimides, rarament accedeixen a la consciència i si ho fan és encobertes.
B) Estructura de la personalitat
Freud considera que la personalitat està integrada per 3 instàncies psíquiques conflictives entre si i que determinen la vida psicològica de cadascú:
- L’allò: part més primitiva de la ment, consisteix en l’energia psíquica que tracta de satisfer els impulsos inconscients de supervivència, agressió...
- El jo: és la instància racional i realista de la personalitat que sorgeix a partir de l’allò i està formada per elements conscients i inconscients. La seva funció és la conservació de l’individu i permet adaptar-se a les normes socials oposades a les demandes de l’allò.
- El superjò: sorgeix a partir del jo en un procés d’interiorització de les normes socials. La por al càstig del nen l’obliguen a acceptar les normes paternes que van en contra dels seus desitjos íntims.
C) Pulsions i principis
Freud diu que els nostres pensaments, reaccions i decisions estan determinats per les pulsions. Estableix dos tipus de pulsions:
- Eros o pulsions de vida: determina els comportaments que tendeixen a unir el que està dispers, són impulsos d’amor o sexuals, que ens fan buscar companyia, comprensió.
- Thanatos o pulsió de mort: determina els comportaments que tendeixen a separar i disgregar el que està unit, són impulsos d’agressivitat.
Aquestes pulsions es regeixen per 2 principis:
- El principi de plaer: tendència humana a aconseguir plaer i evitar dolor.
- Principi de realitat: El Jo regula els desitjos en funció de la cultura i renuncia al plaer immediat per un plaer futur.