Projectes Elèctrics i Gestió: PERT, CPM i Gantt

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Diseño e Ingeniería

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,83 KB

El Projecte Elèctric

El projecte elèctric és el document base sobre el qual es desenvolupen tots els processos i accions relacionades amb la instal·lació elèctrica. Consisteix en un projecte tècnic on es descriu, es defineix, es calcula i es justifica una determinada instal·lació elèctrica.

El projecte elèctric ha d’estar redactat i signat per un tècnic competent en instal·lacions elèctriques. És recomanable que aquest tècnic, a part de dissenyar la instal·lació, sigui qui exerceixi de director de l’obra amb la finalitat de controlar que es compleixi el projecte i resolgui les incidències i modificacions que es puguin produir durant l’execució.

Memòria Tècnica de Disseny (MTD)

Les instal·lacions que no requereixin projecte necessitaran la redacció d’una Memòria Tècnica de Disseny (MTD). La Memòria Tècnica de Disseny està formada per una sèrie de documents ja establerts d’una determinada manera i que depenen de cada comunitat autònoma. Com a mínim, contindrà les següents dades:

  • Dades del propietari.
  • Identificació de la persona que signa la memòria i justificació de la seva competència.
  • Emplaçament de la instal·lació.
  • Ús al qual es destina.
  • Relació de receptors que es preveu instal·lar i la seva potència.
  • Croquis del traçat de la instal·lació.
  • Esquema unifilar de la instal·lació i característiques dels dispositius de tall i protecció adoptats, punts d’utilització i seccions dels conductors.
  • Càlculs justificatius de les característiques de la línia general d’alimentació, derivacions individuals i línies secundàries, els seus elements de protecció i els seus punts d’utilització.
  • Breu memòria descriptiva.

Planificació de Projectes: Tècniques i Mètodes

Les diverses tècniques de gestió de projectes parteixen d’una base comuna:

  • Descompondre el projecte en tasques.
  • Detectar la relació entre elles.

Mètode del Camí Crític (CPM)

El mètode del camí crític (CPM) va sorgir també als Estats Units, poc abans del mètode PERT. Es diferencia del mètode PERT, entre altres coses, perquè els temps utilitzats aquí són deterministes (reals o estimats com a únics) i no probabilístics.

Mètode PERT

PERT són les sigles de Project Evaluation and Review Techniques, un model de gestió nascut a la Marina dels Estats Units a finals dels anys 1950. Es basa a analitzar les diferents tasques i treballs que componen un projecte, la duració estimada de cadascuna d’elles i com es relacionen entre si. D’aquesta manera és possible conèixer el temps mínim necessari per finalitzar el projecte complet.

Representació Gràfica del PERT

Existeixen dos mètodes principals per representar un gràfic PERT:

  • PERT-Node (Activitat en Node - AON): És el més utilitzat. Cada tasca del projecte es representa per un node i la relació entre les tasques es representa amb una fletxa. També permet representar tasques fictícies (amb durada zero) amb línies discontínues per donar continuïtat al flux de tasques si és necessari en altres representacions.
  • PERT-Fletxa (Activitat en Fletxa - AOA): Un altre mètode vàlid representa les diferents tasques mitjançant fletxes i els nodes representen esdeveniments o estats del projecte (inici o fi d'una tasca).

En el mètode PERT-Fletxa (AOA), cal respectar els següents principis:

  • Principi de node inicial i final únics: Només pot existir un sol node inicial i un sol node final corresponent amb l’inici i el final del projecte.
  • Principi de designació successiva: Els nodes s'acostumen a numerar de manera que un node origen tingui un número inferior al node destí.
  • Principi de designació unívoca: No poden existir dues fletxes (tasques) que tinguin els mateixos nodes d’origen i destí. Si cal, s'utilitzen tasques fictícies.

Folgança

La folgança (slack en anglès) indica quant de temps es pot retardar l’inici o la durada d’una tasca sense que això impliqui un retard en la finalització del projecte.

Diagrames de Gantt

Els diagrames de Gantt, popularitzats a principis del segle XX, ofereixen una visualització senzilla del temps necessari per a cadascuna de les tasques que componen el projecte. A l’eix vertical es distribueixen les diferents tasques i a l’eix horitzontal es representa el temps (normalment dividit en dies, setmanes o mesos), mostrant la durada i la seqüència de cada tasca amb barres horitzontals.

Entradas relacionadas: