Procés d'industrialització a Espanya

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,93 KB

El procés d'industrialització

Els antecedents del s.XVIII

Rev industrial anglesa, innovacions tècniques, maq textil a Barcelona i comarca i carbó i ferro a Asturies i Pais Basc. Els factors d localització: tradició artesana, relacions comercials amb Europa i Amèrica proximitat recursos miners i fluvials, aglomeracions urbanes lligades a un port, mesures proteccionistes.

Indústria al s.XIX

Espanya es considera d'industrialització tardana, perifèric, l'únic focus d'industrialització moderna és Catalunya. Caract: consolidació del sector textil català i difusió, desenv d l siderúrgia, 3 localitzacions: Astúries, Pais Basc, Marbella-Màlaga, creació de xarxa ferroviària, introducció del capital estranger.

Meitat del s.XX

Sector industrial dominat per la petita empresa, molt de proteccionisme per part de l'estat., Catalunya era la fàbrica d'Espanya, moment d'auge de la industria vasca (industrial, eléctrica), es creen els cinturons industrials de Bilbao i Sant Sebastià. Caract: Inestabilitat política, proteccionisme i reducció del comerç internacional, creació del l'INI, potenciació de Madrid com a nucli industrial alternatiu als nuclis basc i català.

El desenvolupament industrial

Els 2 motors: INI i l inversión estrangera, l'articulació d'un sistema industrial a partir del triangle Pais Basc-Catalunya-Madrid, pols d desenv: zones delimitades Conclusió: reforç del triangle industrial, l'interior esp només és un 10% d l industria, turisme, eix mediterrani.

Crisi econ y reconversió industrial

Context internacional: pujada preu del petroli (crisi del petroli 1973), canvi de cicle econòmic, nou tipus d'organització de la fàbrica, països atractius.

Context nacional: Apareixen efectes negatius del creixement: l'atur, descens al PIB pq sectors comencen a anar millor (turismo) La despesa del país s'ha de dividir cada vegada en més coses, no es pot invertir només en industria Mort de Franco al 1975 i inici d'un periode d'inestabilitat. Resposta a la crisi: adaptació del sistema industrial a les noves exigències del mercat amb l'objectiu d millorar la competivitat. En l'industria: reducció d l capacitat d producció i d plantilles sobredimensionades, reducció del consum energ, es creen les ZUR zones d'urgent reindustrialització.

Conseqüències de l'entrada a l'UE

va accelerar i intensificar el procés de reconversió, territoris afectats per la crisi industrial amb programes de desenvolupament regional, eliminació d'aranzels, han de desaparèixer les ajudes públiques i els monopolis, entrada massiva de capital estranger i normatives contaminants i d'impacte ambiental.

De la recuperació a l'actualitat

Fase expansiva econòmica internacional i una evolució al alça del consum privat.

  • Els trets definitoris de la producció industrial:
  1. Destacat pes dels sectors industrials madurs, molt afectats per la deslocalització. (minería, siderurgia, naval…)
  2. Importancia del capital estranger, sobretot en el sector automobilistic
  3. Implantació tardana i menor desenvolupament dels sectors industrials d'alta tecnología
  4. Localització industrial actual:
  • Per una banda Espanya es veu afectada per la deslocalització de les empreses que cerquen la reducció de costos de producción cap a llocs amb més avantatges
  • Per altra banda, les industries d'alta tecnología es situen a la periferia inmediata de les grans metròpolis i es reuneixen els parcs tecnològics
  1. El paper de l'estat:
  • Obligació de dur una política liberal que impliquen assegurar-se de que es compleix la lliure competencia eliminant oligopolis i monopolis
  • Política de privatització o venda d'empreses de l'estat al sector privat
  • En el 1995 es va liquidar l'INI i es va crear el SEPI que es el que queda d'empreses a l'estat
  1. Principals problemes estructurals
  • No destaca pel seu gran tamany de les empreses, hi ha molta microempresa (93% de PYMES)
  • Escassa inversió en I+D tant pública com privada
  • Retràs tecnològic i dependència de l'exterior.
  • Poca presència altres països
  • Repartiment territorial industrial desequilibrat.
  1. Madrid i BCN (desenvolupades)

Eixos d'expansió: eix mediterrani (de Catalunya a Múrcia)

Eix de l'Ebre (Saragossa, Navarra, La Rioja i Pais Basc)

En decliu: Cantàbria, Astúries i Galícia)

  1. Andalusia (Aïllada)
  2. Canàries i Balears
  1. I+D (tecnologia i innovació)
  • I+D+I: la tasca creadora que té com objectiu l'augment del coneixement científic i tècnic així com la seva utilització en noves aplicacions

Entradas relacionadas: