La Prehistòria: Etapes, Evolució Humana i Mode de Vida

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,93 KB

La Prehistòria: Etapes i Característiques

Introducció a la Prehistòria

La prehistòria és la primera etapa, i la més llarga, del passat de la humanitat. Va començar fa uns 5 milions d'anys i va acabar fa uns 5.000 anys. Es caracteritza per la manca de textos escrits.

Etapes de la Prehistòria

La prehistòria es divideix en tres grans etapes i dos períodes de transició:

  • Paleolític: Va començar amb la formació de la humanitat, fa 5 milions d'anys.
  • Neolític: Va començar amb l'aparició de l'agricultura i la ramaderia en diferents indrets del planeta fa uns 11.000 anys.
  • Edat dels Metalls: Es va iniciar en dates diferents segons els indrets, quan van començar a treballar aquests materials.

Els períodes de transició són:

  • Epipaleolític: Situat entre el paleolític i el neolític.
  • Eneolític: Ve després del neolític i coincideix amb l'anomenada Edat del Coure.

L'Arqueologia i l'Estudi de la Prehistòria

Els especialistes que estudien la prehistòria són els arqueòlegs. La seva feina consisteix a descobrir i investigar les restes fòssils i altres vestigis materials produïts per l'activitat humana per aconseguir informació sobre com eren i com vivien els nostres avantpassats.

L'Evolució de l'Espècie Humana

En la prehistòria es van succeir diferents espècies humanes, com l'Homo habilis, l'Homo erectus o l'home de Neandertal. Tots els éssers humans actuals pertanyem a la mateixa espècie, l'Homo sapiens, que es va originar a l'Àfrica fa 130.000 anys.

El Paleolític

Adaptació al Clima

Durant el paleolític, els éssers humans, que eren originaris d'un territori on predominaven els climes càlids, es van haver d'adaptar als climes més freds que van trobar quan es van dispersar fora de l'Àfrica, sobretot a Europa, gran part de l'Àsia i l'Amèrica del Nord, on sovintejaven les glaciacions, és a dir, períodes llargs de clima fred en els quals el glaç cobria una bona part del territori.

Societat

En el paleolític, els grups humans vivien en tribus de pocs membres, entre vint i quaranta, entre els quals s'establien uns lligams intensos d'afecte i solidaritat. En aquestes tribus, els nens i les nenes ajudaven ja des de ben petits en les tasques del grup, i els ancians eren considerats els més savis i dirigien la tribu.

Durant aquest període, els éssers humans eren nòmades, és a dir, no vivien en un lloc fix, sinó que es desplaçaven d'un indret a un altre per buscar aliment. Vivien a l'aire lliure a les zones càlides, però quan les condicions ho demanaven podien construir cabanes o es refugiaven en coves.

Eines

En el paleolític, els nostres avantpassats fabricaven estris de pedra, com els bifaços o les puntes de fletxa, colpejant d'una manera determinada una pedra contra una altra. A més, elaboraven altres eines amb os i fusta com a matèries primeres.

Alimentació i Vestit

S'alimentaven del que aconseguien amb la recol·lecció, la caça i la pesca. Les fruites, les arrels i els tubercles que recol·lectaven, juntament amb animals com les granotes, alguns rèptils petits o els ocells, constituïen l'aliment principal d'aquestes persones. Per caçar animals grans, com els cérvols o els óssos, utilitzaven llances de fusta amb una punta de pedra, tot i que de vegades aprofitaven la carn d'animals que trobaven morts. La pesca es va començar a practicar als rius i a la riba del mar fa uns 70.000 anys; de vegades capturaven els peixos amb la mà, però també feien servir arpons.

Els primers éssers humans vivien en indrets càlids, per això no els calia tapar-se el cos; però quan es van haver de protegir del fred, es van vestir amb pells d'animals, que cosien amb agulles d'os i tendons d'animal com a fil.

Entradas relacionadas: