Perque els+planetes+giren+al+voltant+del+sol
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,22 KB
Models geocéntrics.El model de Ptolemeu
Ptolomeu dAlexandra(86-165) va establir un model geomètric segons el qual la terra es manté fixa i els astres giren al seu voltant.
-El Sol i la lluna giren al voltant d la terra amb òrbites circulars,la resta de planetes descriuen òrbites més complexes.
-Els planetes al girar al voltant de la terra van descrivint petites circumferències al centre de les quals descriuen una circumferència imagínària centrada a la Terra.
Les petites circumferències sanomenen epicicles i la circumferència que descriu els epicicles:deferent
-Cobrint totes aquestes esferes hi ha una esfera dels estels que també gira al voltant de la Terra.
Models heliocèntrics.Model dAristarc
Aristarc de Samos(310-230aC)considerava el sol com la font de el calor i la vida i com a centre de lunivers la Terra,la Lluna i els altres planetes giren al seu voltant,amb velocitats diferents i en òrbites diferents,el conjunt estava dins una esfera destels.
Model de Copèrnic
Nicolou Copèrnic(1473-1543)en el seu model situava el sol al centre de lunivers i la terra i els altres planetes giraven al seu voltant descrivint òrbites circulars.La Lluna girava al voltant de la terra.
Model de Galileu
Galileu Galilei(1564-1642)va perfeccionar linvent del telescopi i el va utilitzar per fer moltes observacions amb les quals va fer molts descobriments.
-La lluna té valls i muntanyes,la Via Làctia es un conjunt destels,el sol té taques fosques,Venus mostra fases com la lluna,per tant Venus i la Terra giren al voltant del Sol,Júpiter té Satèl·lits,va descobrir els anells de Saturn.
Galileu sempre va mantenir que totes òrbites eren circulars.
Les lleis de kepler
Johannes Kepler(1571-1630)va aprofitar les dades obtingudes pel seu mestre Tycho Brahe(1536-1601)per fer un estudi rigorós del moviment dels planetes arribant a la conclusió que les òrbites eren el·líptiques no circulars i va enunciar les tres lleis del moviment planetari.
1ª llei:els planetes es mouen al voltant del sol seguint òrbites el·líptiques. El sol està en un dels foqus del el·lipse.
2ª llei:els planetes es mouen amb velocitat areolar constant,es a dir,la línia que uneix en cada moment el planeta amb el sol escombra àrees iguals en temps iguals.
3ª llei:la relació matemàtica entre el radi de les òrbites i el període orbital(temps a fer una volta completa) al voltant del sol és
Isaac Newton(1642-1727)va ser el científic que va resoldre el problema de la causalitat del moviment planetari.
Llei de la gravitació universal
Després de molts estudis va arribar a les següents conclusions:els planetes giren al voltant del sol descrivint òrbites el·líptiques,el sol exerceix sobre els planetes una força datracció gravitatòria que fa que aquests girin al seu voltant,la força datracció gravitatòria es universal.
Lany 1687 Newton va publicar la llei de la gravitació universal:tots els cossos de lunivers satreuen mútuament amb una força que es directament proporcional al producte de les seves masses i inversament proporcional al quadrat de la distància que els separa
Conseqüències de la llei de la gravitació universal
La força pes:vam definir el pes com la força datracció gravitatòria que la terra exerceix sobre els cossos que hi ha aprop seu.
Equilibri:un cos recolzat en una superfície està en equilibri quan no bolca,i perquè passi això,la vertical que passa pel seu centre de gravetat ha de passar per la base de sustentació.
Cicles de les marees
Les marees són el moviment de pujada u baixada del nivell de laigua del mar que té lloc dues vegades al dia.Són el resultant de latracció gravitatòria que a Lluna(i en menor mesura el sol)exerceixen sobre la terra.
El moviment dels cossos celestes
Els planetes giren al voltant del sol gràcies a una força centrípeta que és la força gravitatòria datracció que el sol exerceix sobre aquells.Fent càlculs matemàtics es poden fer prediccions sobre la seva velocitat,la seva posició o el temps que trigarà a fer una volta completa.
La ingravidesa
Un cos està en situació de ingravidesa quan no té pes.Per a que això es produeixi haurien destar en absència total de gravetat i això es pràcticament impossible a lunivers.Per arribar a una situació en la que un cos material no tingui pes a lhaver forces contraposades a la gravetat.Això passa,per exemple,en les estacions espacials que orbiten la terra a velocitats superiors a 27000km/h
Forces i pressions de fluids
Un fluid és un cos les partícules del qual canvien de posició facilment.Els líquids i els gasos són fluids.Els líquids es mouen sota lacció de la gravetat,fins a ocupar les parts mes baixes del recipient que els conté.Els gasos sexpandeixen fins emplenar el seu recipient independentment de la forma que tinguin.
El principi dArquímedes
Aquest diu tot cos sumergit en un fluid experimenta un empenyiment ascencional igual al pes del fluid desplaçat