Panteó de Roma: Història, Arquitectura i Significat
Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,26 KB
Panteó de Roma (Església de Santa Maria dels màrtirs)
Presentació:
El Panteó va ser construït durant el període Imperial, durant la "Pax romana". Època durant la qual es van aturar les campanyes militars i disposaven de diners per fer obres públiques i romanitzar els territoris conquerits. Aquest és el temps en que l'imperi va arribar a la seva màxima expansió territorial i prospera. Destacable conservació i ús i les innovacions tècniques del conjunt, sobre tot per l'ús de la cúpula.
Dades bàsiques:
- a) Autor: Anònim.
- b) Títol: Panteó de Roma
- c) Estil: Imperial romà.
- d) Cronologia: 27 aC. Reconstruït del 188 al 128 dC.
- d) Tipus construcció: Temple.
- f) Ubicació: Centre de la ciutat romana.
Breu bibliografia:
Descripció formal
:a) Descripció construcció:
- Planta-espai: Edifici de planta circular, amb una gran cel·la circular. Un sol pòrtic corinti d'accés (pronaos). El pòrtic esta sostingut per columnes corínties. Darrera el pòrtic d'accés hi ha un tambor que sosté una cúpula hemisfèrica que cobreix tota la cel·la. La façana és la única part del temple decorada i està formada per aquest pòrtic, 8 columnes frontals, 4 laterals amb un fris i amb un frontó frontal.
- Volums: Passat el pòrtic d'accés, hi ha un mur circular anomenat tambor, que sosté una cúpula hemisfèrica, que cobreix tota la cel·la.
- Façana: La única part del temple decorada i està formada per aquest pòrtic amb 8 columnes frontals i 4 laterals, corínties, amb un frontó sense decorar i el fris amb un escrit.
- Urbanisme: Situat al camp de mar de Roma, es trobava en una plaça envoltada de pòrtics.
b) Materials constructius
: La base de tota la construcció és el maó, totxos i ciment (opus cementium). També hi ha marbre i formigó.c) Sistema constructiu
: Arquitravat.d) Elements de suport
: Una façana amb un pòrtic ocàstil amb columnes corínties. A l'interior 8 pilars de contenció que aguanten la pressió del tambor de tres pisos i els murs del tambor que combina el formigó amb tres sèries superposades d'arcs de maons.e) Elements suportats:
A la façana principal trobem un entaulament amb arquitrau, fris i cornisa. Rematat per un frontó i una coberta inclinada a dues aigües. Sobre la cel·la hi ha una cúpula hemisfèrica amb un òcul; Aquesta cúpula, és una semiesfera decorada amb cassetons que es van fent petits a mesura que pugen per donar la sensació de més altitud i el gran òcul. Per dins es semiesfèrica i per fora es va ampliant en les bases. El material que es fa servir per la cúpula és diferent que per els murs. La cúpula es fa amb material volcànic que pesa molt menys. Es va cobrir amb làmines de bronze.
f) Il·luminació
: El bàsic és l'òcul al mig de la cúpula i també la porta d'entrada.g) Elements decoratius
: pòrtic d'entrada, la cúpula decorada amb cassetons i els revestiments amb marbre i pedres de tot l'interior.Significat de la construcció:
- a) Elements propis de l'estil: Innova en estructura, temple circular cobert amb una cúpula. Manté l'estructura d'entrada però la resta és totalment nou.
- b) Relació forma i funció: Estava dedicat a tots els deus de l'Olimp de la mitologia romana. A l'interior els 7 absis del mur estaven dedicat a 7 divinitats celestes: sol, lluna, mart, júpiter i saturn. La cúpula simbolitza la volta celesta que cobria la Terra i l'òcul significaria el sol.
- c) Iconologia: Tot el temple té la simbologia de representar l'univers i els deus de l'univers. Concebut com un espai d'unió entre l'home amb les divinitats que l'envolten. Aquest simbolisme que tenien els romans el van tenir l'església catòlica, i el papa Bonifaci IV el va convertir en església catòlica, dedicada a Santa Maria dels màrtirs.
- d) Relació època i obra: La construcció d'aquest Pantheó la va començar un general que és Agripa l'any 27 a.C, però a l'any 80 d.C es va destruir tot el temple en un incendi. A l'any 118-128 d.C sota la direcció d'Adrià i Domicià es va tornar a construir tal i com el coneixem ara. Sembla ser que la reconstrucció la va fer l'arquitecte Apol·lododor de Damasc.