Organització de l'Espai i el Temps a l'Educació Infantil

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,83 KB

La importància de l'espai i el temps

L'ambient i l'organització de la llar d'infants reflecteixen la concepció educativa del docent. Cal definir els valors educatius i el paper dels adults. L'espai i el temps convergeixen i orienten l'infant i les famílies en les activitats. La planificació acurada d'aquests elements esdevé l'eix central de la vida al centre.

L'espai estructura les relacions personals i ajuda a tothom a trobar el seu lloc. Les trobades espontànies són importants, i els espais de trobada han de facilitar la comunicació entre adults, creant un ambient familiar que doni suport a la comunicació educador-famílies. Aquests espais permeten compartir moments entre infants i famílies.

L'organització temporal

L'equip educatiu planifica els espais per promoure l'autonomia dels infants. L'autonomia implica que els infants reconeguin les seves necessitats i, progressivament, intentin satisfer-les. Cal equilibrar els espais i temps individuals i col·lectius, amb moments de relació més individualitzada i d'altres més grupals. Per tant, cal preveure espais que facilitin la creació de relacions diverses entre adults i infants, i diferents zones d'activitat per a grups petits. La persona educadora també necessita el seu propi temps i espai personal.

Espais d'activitats i joc

L'ambient educatiu ha d'oferir als infants estímuls per a l'experimentació amb objectes quotidians, el desenvolupament d'habilitats corporals i comunicatives, i el joc social i simbòlic. Cal organitzar l'espai en àrees funcionals delimitades, amb materials específics que estimulin l'acció dels infants i els plantegin reptes. A més, cal delimitar zones de relaxament i espais d'intimitat, mantenint un equilibri entre la seguretat i la necessitat de risc i exploració.

Reflexió sobre l'espai i el temps a l'escola

Cal repensar contínuament l'organització del temps, els espais i els materials per respondre a les necessitats dels infants, basant-se en un model coherent amb el clima i l'ambient de l'escola. Cada infant és diferent, i l'educació no és un procés lineal. Cal una revisió constant, ja que cada grup i curs té necessitats i interessos diferents. L'escola ha de ser inclusiva i permetre que cada infant creixi en tots els aspectes.

Calen espais dinàmics i flexibles, amb possibilitats de transformació, que facilitin el joc, la comunicació i les relacions. L'ambient ha de ser agradable i cuidat. Els infants necessiten afectivitat, punts de referència que els donin seguretat i estabilitat, i un ambient acollidor. També necessiten autonomia, moviment i socialització. Per tant, els espais han de ser estimulants i afavorir el desenvolupament motor i el llenguatge. Finalment, cal tenir en compte les necessitats fisiològiques i de descobriment, evitant la poca estimulació.

Entradas relacionadas: