Oferta i Demanda de Treball: Anàlisi del Mercat Laboral

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,88 KB

Propensió al Consum i Efecte Multiplicador

La propensió al consum (c) és la proporció de renda (Y) destinada a la compra de béns de consum: Consum privat = c * Y. Cada augment de consum genera un augment de producció que proporciona renda i, en conseqüència, més demanda. L'efecte d'aquest moviment circular es va esmorteint perquè no tota la renda es destina al consum.

Un petit increment de la demanda origina un gran augment de la renda. Aquest efecte s'anomena efecte multiplicador (1/1-c). La intensitat d'aquest efecte multiplicador depèn del valor de la propensió al consum.

Si hi ha impostos directes, els augments de renda suposen que hi hagi menys renda disponible i, com a conseqüència, que la quantitat destinada al consum disminueixi. Si hi ha importacions, part de la renda generada sortirà fora i l'efecte multiplicador es reduirà.

Augment de la Demanda Agregada

Els canvis de les variables externes que provoquen augments de la demanda són:

  1. Una millora de les expectatives empresarials implica un augment de la demanda de béns i capital i, en conseqüència, un increment de la demanda agregada.
  2. Un augment de la propensió al consum fa augmentar la demanda de béns de consum, que és un component de la demanda agregada.
  3. Una conjuntura internacional favorable fa augmentar la demanda exterior (exportacions), que és un component de la demanda agregada.

Canvis en política econòmica:

  • Política fiscal expansiva a través d'un augment de la despesa pública, els augments de les transferències de l'estat i la disminució dels impostos directes.
  • Política monetària expansiva quan baixen el tipus d'interès, el consum augmenta perquè els subjectes econòmics tenen menys incentius per estalviar. La inversió també augmenta, ja que resulta més barat endeutar-se per comprar béns de consum durables i béns de capital.

Oferta i Demanda de Treball

L'Oferta de Treball

La funció d'oferta de treball de mercat és la suma de les funcions d'oferta individuals i relaciona la quantitat d'hores de feina que ofereix la població amb el nivell de salaris. Indica el total de la població.

La Demanda de Treball

Suposem que el treball és un factor de producció de caràcter variable a curt termini. La demanda de treball de cada empresa depèn del seu nivell productiu, que és determinat per la demanda dels seus productes. La demanda de treball, com la dels altres factors de producció, és una demanda derivada.

Una empresa augmenta la seva producció si el cost marginal és més baix que l'ingrés marginal. Siguin quines siguin les característiques del mercat i el comportament de l'ingrés marginal, totes les empreses depenen del seu cost marginal per determinar la producció i la seva demanda de treballadors.

A partir d'una determinada producció es compleix la llei dels rendiments marginals decreixents del treball, que implica disminucions de la productivitat de cada nou treballador incorporat i, com a conseqüència, una necessitat més gran d'hores de feina per cada unitat produïda, cosa que fa augmentar els costos marginals.

La funció de demanda de treball de cada empresa té pendent negatiu perquè la quantitat de treball sol·licitada disminueix en incrementar el salari. La funció de demanda de mercat és la suma de les funcions de demanda individuals i també té pendent negatiu.

Desplaçament de la Funció d'Oferta de Treball

Hi haurà un desplaçament de la funció d'oferta cap a la dreta quan es produeixi un augment de la població activa. Aquest augment pot ser degut a:

  • Un increment de la població en edat de treballar per raó d'una gran incorporació de joves a la població activa.
  • Una entrada de treballadors immigrants.
  • Un retard en l'edat de jubilació.
  • Una disminució de l'edat mínima per incorporar-se al mercat laboral.

D'altra banda, hi haurà un desplaçament cap a l'esquerra quan es produeixi una disminució de la població activa per:

  • Una disminució de la població que s'incorpora al mercat laboral a causa d'una disminució de la natalitat.
  • Un allargament del període d'escolarització obligatòria.
  • Una generalització de les jubilacions anticipades.
  • Una emigració de treballadors a l'estranger.
  • Una guerra, epidèmia o qualsevol altra circumstància que disminueixi l'oferta de treball.

Augment de la Funció de Demanda de Treball

Els factors que provoquen un augment de la demanda de treball són:

  • Un increment dels serveis oferts pel sector públic si es vol dur a terme amb treballadors propis implicarà una demanda pública de treball superior.
  • Tota inversió que impliqui la creació de noves empreses repercutirà en un augment de les necessitats de mà d'obra.
  • Una ampliació de la dimensió de les empreses també augmentarà la seva necessitat de nous assalariats.
  • Un augment dels preus de venda dels productes també farà rendible incrementar el nombre de treballadors.
  • Un desplaçament de la funció de demanda agregada de l'economia cap a la dreta provocat per variables externes.
  • Polítiques econòmiques expansives també faran augmentar la producció i la necessitat de treball.

En qualsevol d'aquestes circumstàncies, la funció de demanda es desplaça cap a la dreta i, donada una oferta de treball, determinarà un increment de la quantitat de treball amb un nivell de salaris més alt. A partir del punt en què tota la població amb capacitat de treballar està ocupada, qualsevol increment de la funció de demanda, en no haver-hi la possibilitat de contractar més treballadors, només repercutirà en augments del nivell de salaris.

Disminució de la Funció de Demanda de Treball

Els factors que provoquen una disminució de la demanda de treball són:

  • Un desplaçament de la funció de demanda agregada cap a l'esquerra provocat per variables externes o per l'aplicació de polítiques monetàries restrictives.
  • Una disminució dels serveis oferts pel sector públic amb els seus propis treballadors.
  • Un tancament generalitzat d'empreses o una reducció de les seves dimensions produït per una crisi econòmica.
  • Un tancament d'empreses en un sector concret com a conseqüència d'un canvi de les preferències dels consumidors o d'una competència estrangera forta que fa disminuir la demanda de treball, sempre que aquest fet no es vegi compensat per la creació de noves empreses en altres sectors.
  • Una disminució dels preus de venda dels productes que també fa disminuir el nombre de treballadors necessaris perquè l'empresa sigui rendible.
  • Una substitució del factor treball pel factor capital.

Entradas relacionadas: