Nutrició i Alimentació: Macronutrients, Micronutrients i Roda d'Aliments
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,36 KB
UF2: Propietats Dietètiques i Nutricionals
La nutrició és un acte involuntari.
L'alimentació és un acte voluntari.
Glúcids = Carbohidrats
Lípids = Greixos
MACRONUTRIENTS = Glúcids, Lípids, Proteïnes
MICRONUTRIENTS = Vitamines, Minerals
El metabolisme basal és la quantitat d'energia que necessita cada cos. Per exemple, si fas esport necessitaràs més energia que una persona que no en fa.
Funcions de la Nutrició
- Energètica: Lípids, Glúcids
- Reparadora/Plàstica: Proteïnes i Sals Minerals
- Reguladora: Vitamines, Minerals
Macronutrients
Hidrats de Carboni (Glúcids) 50-60%
Tipus:
- Monosacàrids → 1 molècula de sucre → Glucosa/Fructosa
- Disacàrids → 2 molècules de sucre → Lactosa
- Polisacàrids → +2 molècules de sucre
Funció principal: Donar energia
Lípids (Greixos) 25-30%
Tipus:
- Saturats → Origen Animal
- Insaturats → Origen Vegetal
Funció Principal: Reserva d'energia
Proteïnes → Aminoàcids
- Essencials
- Origen Vegetal = Incompleta
- Origen animal = Completa
- No essencials - El cos les fabrica
Micronutrients
- Vitamines
- Liposolubles (A, D, K, E)
- Hidrosolubles (B, C)
- Minerals → Calci (Ca), Potassi (K), Sodi (Na), Ferro (Fe), Fluor (F)
La Roda d'Aliments
Grup 1:
- Rics en carbohidrats
- Ingesta diària
- Destaquen: pa, pasta, arròs, patata, sucre
Grup 2:
- Aliments rics en lípids
- Destaquen: oli d'oliva, oli de llavors, greixos d'origen vegetal
Grup 3:
- Aliments rics en proteïnes
- Es deuen consumir amb moderació.
- Destaquen: carns, peix, marisc, ous i fruits secs
Grup 4:
- Inclou la llet i els seus derivats, formatges, iogurt.
- El consum més freqüent és de vaca.
UF2: Propietats Dietètiques i Nutricionals
La nutrició és un acte involuntari.
L'alimentació és un acte voluntari.
Glúcids = Carbohidrats
Lípids = Greixos
MACRONUTRIENTS = Glúcids, Lípids, Proteïnes
MICRONUTRIENTS = Vitamines, Minerals
El metabolisme basal és la quantitat d'energia que necessita cada cos. Per exemple, si fas esport necessitaràs més energia que una persona que no en fa.
Funcions de la Nutrició
- Energètica: Lípids, Glúcids
- Reparadora/Plàstica: Proteïnes i Sals Minerals
- Reguladora: Vitamines, Minerals
Macronutrients
Hidrats de Carboni (Glúcids) 50-60%
Tipus:
- Monosacàrids → 1 molècula de sucre → Glucosa/Fructosa
- Disacàrids → 2 molècules de sucre → Lactosa
- Polisacàrids → +2 molècules de sucre
Funció principal: Donar energia
Lípids (Greixos) 25-30%
Tipus:
- Saturats → Origen Animal
- Insaturats → Origen Vegetal
Funció Principal: Reserva d'energia
Proteïnes → Aminoàcids
- Essencials
- Origen Vegetal = Incompleta
- Origen animal = Completa
- No essencials - El cos les fabrica
Micronutrients
- Vitamines
- Liposolubles (A, D, K, E)
- Hidrosolubles (B, C)
- Minerals → Calci (Ca), Potassi (K), Sodi (Na), Ferro (Fe), Fluor (F)
La Roda d'Aliments
Grup 1:
- Rics en carbohidrats
- Ingesta diària
- Destaquen: pa, pasta, arròs, patata, sucre
Grup 2:
- Aliments rics en lípids
- Destaquen: oli d'oliva, oli de llavors, greixos d'origen vegetal
Grup 3:
- Aliments rics en proteïnes
- Es deuen consumir amb moderació.
- Destaquen: carns, peix, marisc, ous i fruits secs
Grup 4:
- Inclou la llet i els seus derivats, formatges, iogurt.
- El consum més freqüent és de vaca.