Nutrició i Alimentació: Macronutrients, Micronutrients i Roda d'Aliments

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,36 KB

UF2: Propietats Dietètiques i Nutricionals

La nutrició és un acte involuntari.

L'alimentació és un acte voluntari.

Glúcids = Carbohidrats

Lípids = Greixos

MACRONUTRIENTS = Glúcids, Lípids, Proteïnes

MICRONUTRIENTS = Vitamines, Minerals

El metabolisme basal és la quantitat d'energia que necessita cada cos. Per exemple, si fas esport necessitaràs més energia que una persona que no en fa.

Funcions de la Nutrició

  • Energètica: Lípids, Glúcids
  • Reparadora/Plàstica: Proteïnes i Sals Minerals
  • Reguladora: Vitamines, Minerals

Macronutrients

Hidrats de Carboni (Glúcids) 50-60%

Tipus:

  • Monosacàrids → 1 molècula de sucre → Glucosa/Fructosa
  • Disacàrids → 2 molècules de sucre → Lactosa
  • Polisacàrids → +2 molècules de sucre

Funció principal: Donar energia

Lípids (Greixos) 25-30%

Tipus:

  • Saturats → Origen Animal
  • Insaturats → Origen Vegetal

Funció Principal: Reserva d'energia

Proteïnes → Aminoàcids

  • Essencials
    • Origen Vegetal = Incompleta
    • Origen animal = Completa
  • No essencials - El cos les fabrica

Micronutrients

  • Vitamines
    • Liposolubles (A, D, K, E)
    • Hidrosolubles (B, C)
  • Minerals → Calci (Ca), Potassi (K), Sodi (Na), Ferro (Fe), Fluor (F)

La Roda d'Aliments

Grup 1:

  • Rics en carbohidrats
  • Ingesta diària
  • Destaquen: pa, pasta, arròs, patata, sucre

Grup 2:

  • Aliments rics en lípids
  • Destaquen: oli d'oliva, oli de llavors, greixos d'origen vegetal

Grup 3:

  • Aliments rics en proteïnes
  • Es deuen consumir amb moderació.
  • Destaquen: carns, peix, marisc, ous i fruits secs

Grup 4:

  • Inclou la llet i els seus derivats, formatges, iogurt.
  • El consum més freqüent és de vaca.



UF2: Propietats Dietètiques i Nutricionals

La nutrició és un acte involuntari.

L'alimentació és un acte voluntari.

Glúcids = Carbohidrats

Lípids = Greixos

MACRONUTRIENTS = Glúcids, Lípids, Proteïnes

MICRONUTRIENTS = Vitamines, Minerals

El metabolisme basal és la quantitat d'energia que necessita cada cos. Per exemple, si fas esport necessitaràs més energia que una persona que no en fa.

Funcions de la Nutrició

  • Energètica: Lípids, Glúcids
  • Reparadora/Plàstica: Proteïnes i Sals Minerals
  • Reguladora: Vitamines, Minerals

Macronutrients

Hidrats de Carboni (Glúcids) 50-60%

Tipus:

  • Monosacàrids → 1 molècula de sucre → Glucosa/Fructosa
  • Disacàrids → 2 molècules de sucre → Lactosa
  • Polisacàrids → +2 molècules de sucre

Funció principal: Donar energia

Lípids (Greixos) 25-30%

Tipus:

  • Saturats → Origen Animal
  • Insaturats → Origen Vegetal

Funció Principal: Reserva d'energia

Proteïnes → Aminoàcids

  • Essencials
    • Origen Vegetal = Incompleta
    • Origen animal = Completa
  • No essencials - El cos les fabrica

Micronutrients

  • Vitamines
    • Liposolubles (A, D, K, E)
    • Hidrosolubles (B, C)
  • Minerals → Calci (Ca), Potassi (K), Sodi (Na), Ferro (Fe), Fluor (F)

La Roda d'Aliments

Grup 1:

  • Rics en carbohidrats
  • Ingesta diària
  • Destaquen: pa, pasta, arròs, patata, sucre

Grup 2:

  • Aliments rics en lípids
  • Destaquen: oli d'oliva, oli de llavors, greixos d'origen vegetal

Grup 3:

  • Aliments rics en proteïnes
  • Es deuen consumir amb moderació.
  • Destaquen: carns, peix, marisc, ous i fruits secs

Grup 4:

  • Inclou la llet i els seus derivats, formatges, iogurt.
  • El consum més freqüent és de vaca.

Entradas relacionadas: