Nutrició i Alimentació: Guia Completa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,61 KB

Nutrició i Alimentació

Definicions

Alimentació

Inclou tots els processos voluntaris i conscients mitjançant els quals l'ésser humà es proporciona les substàncies que necessita per alimentar-se.

Nutrició

És el conjunt de processos que tenen lloc en l'organisme on es reben, transformen i utilitzen les substàncies que contenen els aliments.

Dieta

És la quantitat d'aliments que consumeix una persona i la combinació entre ells.

Nutrients

Són uns compostos, presents en els aliments que poden ser utilitzats per l'organisme per a la varietat de processos vitals.

Nutrients Essencials

Són aquells que el nostre cos no pot produir però han de ser presents en la nostra dieta quotidiana:

  • Macronutrients: Són els que hi ha en més proporció en els aliments, entre ells hi ha els glúcids, els lípids i les proteïnes.
  • Micronutrients (traça o oligoelements): Els minerals es troben en proporcions minúscules en els aliments, destaquen les vitamines i els minerals.

Funcions dels Nutrients

  • Funció Plàstica: Consisteix a formar i reposar els teixits del cos humà, aquesta funció la fan les proteïnes i algunes sals minerals.
  • Funció Reguladora: Facilita i controla els processos metabòlics, aquesta funció la compleixen fonamentalment les vitamines i algunes sals minerals.
  • Funció Energètica: Proporciona energia, aquesta funció la compleixen fonamentalment els lípids i glúcids.

Tipus de Nutrients

1. Lípids (no són solubles amb l'aigua)

  • Àcids grassos insaturats: Són fàcils d'assimilar per l'organisme, són abundants en l'oli d'oliva, el girasol i els fruits secs.
  • Àcids grassos saturats: Són més difícils d'assimilar ja que són molècules més petites, es troben a la brioixeria industrial i a la carn vermella.

2. Glúcids (sucres / carbohidrats)

  • Midons: Són els components principals de la dieta (cereals, llegums i patates).
  • Sucres: Es troben a les fruites (fructosa), a la llet (lactosa) i al sucre blanc.
  • Fibra alimentària: El principal component és la cel·lulosa, es troba als cereals integrals, llegums, verdura i fruita.

3. Proteïnes

Estan formades per aminoàcids, vuit són essencials i no els produeix el cos.

  • Proteïna animal: Té més qualitat, ja que porta més aminoàcids essencials, en podem trobar a la llet i als seus derivats, a la carn, al peix i als ous.
  • Proteïnes d'origen vegetal: Són de menys qualitat nutricional i es troba als llegums, als fruits secs, als cereals integrals i a les patates.

4. Vitamines

Són nutrients essencials per l'organisme.

  • Liposolubles: Es dissolen en greix i no en aigua, s'emmagatzemen al fetge per la qual cosa se'n pot reservar i estar un temps sense prendre'n, en excés poden ser tòxiques i les més importants són les vitamines A, D, E i K.
  • Hidrosolubles: Es dissolen en aigua, no s'acumulen al cos i per això s'han de consumir gairebé diàriament, tan sols podem estar uns dies sense i quan hi ha un excés s'eliminen amb l'orina, les més importants són les vitamines C, B1, B2 i B3.
VitaminaFontsFunció
Vitamina CFruita, verdura, en especial als cítrics (maduixa, kiwis, pebrots i patates)Desintoxicant i antioxidant
Vitamina B1Cereals integrals, patates, fruits secs, llegums i carn de porcNecessària per obtenir energia a partir de glúcids
Vitamina B2Llet, iogurt, ou, carn, pollastre, peix i cereals enriquitsParticipa en el procés de desintoxicació en el fetge, ajuda al creixement
Vitamina B3Llevat de cervesa, segó de blat, cacauets torrats i carnProdueix energia a les cèl·lules, ajuda a mantenir sana la pell i l'aparell digestiu
Vitamina B12Aliments d'origen animal com carn, pollastre, peix, ous, llet i derivatsVital per la formació de glòbuls vermells, per al creixement i per a la regeneració dels teixits

5. Minerals

Són elements químics que no podem produir internament, són nutrients essencials en la nostra dieta i imprescindibles per al bon funcionament del cos humà.

MineralFonts
CalciLlet i derivats, verdures de fulla verda
FerroFetge, ronyons, carn, rovell d'ou, llegums, fruits secs i mol·luscs
SodiSal dels aliments i a les conserves
PotassiFruita, patates i llegums
FòsforProteïna animal i vegetal
FluorMolts aliments i en l'aigua
IodeSal marina, marisc i algues

Energia i Metabolisme

L'energia que necessita el nostre organisme s'obté a partir dels nutrients que obtenim dels aliments, mitjançant unes reaccions químiques, anomenades reaccions metabòliques o metabolisme.

Necessitem l'energia per a:

  • Mantenir-nos vius.
  • Mantenir la temperatura estable (superior a la de l'entorn).
  • Moure'ns i fer esforços físics.

Dieta Adequada i Dietètica

Dieta Adequada

És la que permet absorbir la quantitat necessària de cada nutrient i d'energia imprescindible, sense excessos ni defectes.

Dietètica

Part de la medicina que tracta de l'alimentació de la persona.

Estudia quins nutrients conté cada aliment, com els utilitza l'organisme i com influeix el comportament humà i l'ambient on es viu en el procés d'alimentació.

La Roda dels Aliments

La roda dels aliments representa els aliments en sis grups segons les funcions específiques que compleixen i els nutrients que contenen, és a dir, és la classificació dels aliments des d'un punt de vista nutricional.

Grup d'AlimentsExemples
CarbohidratsPa, brioixeria i rebosteria, pasta, farina, arròs, patates, sucre
LípidsOlis vegetals (oli d'oliva el més important), mantegues, margarines i altres greixos
Greixos d'origen animalObtinguts de dipòsits adiposos, la mantega
Greixos d'origen vegetalModificació d'olis vegetals: mantega de coco, de palma, de cacau, la margarina
Llet i DerivatsLlet, formatge, iogurt, quefir, nata, mantega, gelats
ProteïnesCarn, peix, marisc, llegums, ous, fruits secs
Vitamines i MineralsVerdures i hortalisses, fruites

Mètodes de Conservació d'Aliments

Tots els productes alimentaris pateixen alteracions i descomposició al llarg del temps, a causa de tres mecanismes: respiració, fermentació i putrefacció.

  • Respiració: És característica de les verdures, fruites i hortalisses, en les quals l'oxigen reacciona amb els hidrats de carboni i els oxida.
  • Fermentació: Té lloc especialment en els sucs de fruita o la llet, en la qual una sèrie de microorganismes transformen els sucres en altres productes com l'alcohol o àcids.
  • Putrefacció: És típica dels productes d'origen animal.

Mètodes Físics

Canvien les condicions físiques del producte sense afegir-hi altres substàncies.

1. Tèrmics
  • Calor: Moren i es destrueixen els microorganismes. Tècniques: esterilització i pasteurització.
  • Fred: No es destrueixen els microorganismes però redueix la seva activitat i creixement i augmenta la vida dels aliments.
2. Eliminació d'Aigua
  • Parcial: S'obtenen líquids concentrats.
  • Deshidratació total: Es redueix l'aliment a pols.
  • Liofilització: Es congela i després es deshidrata.
3. Protecció Atmosfèrica Mitjançant l'Envàs al Buit

Eliminació de l'aire.

4. Per Irradiació

S'apliquen radiacions ionitzants als productes per prolongar-ne el temps de vida. S'aplica a condiments, vegetals, espècies, patates, cebes...

Entradas relacionadas: