Nutrició i Alimentació: Guia Completa
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 8,61 KB
Nutrició i Alimentació
Definicions
Alimentació
Inclou tots els processos voluntaris i conscients mitjançant els quals l'ésser humà es proporciona les substàncies que necessita per alimentar-se.
Nutrició
És el conjunt de processos que tenen lloc en l'organisme on es reben, transformen i utilitzen les substàncies que contenen els aliments.
Dieta
És la quantitat d'aliments que consumeix una persona i la combinació entre ells.
Nutrients
Són uns compostos, presents en els aliments que poden ser utilitzats per l'organisme per a la varietat de processos vitals.
Nutrients Essencials
Són aquells que el nostre cos no pot produir però han de ser presents en la nostra dieta quotidiana:
- Macronutrients: Són els que hi ha en més proporció en els aliments, entre ells hi ha els glúcids, els lípids i les proteïnes.
- Micronutrients (traça o oligoelements): Els minerals es troben en proporcions minúscules en els aliments, destaquen les vitamines i els minerals.
Funcions dels Nutrients
- Funció Plàstica: Consisteix a formar i reposar els teixits del cos humà, aquesta funció la fan les proteïnes i algunes sals minerals.
- Funció Reguladora: Facilita i controla els processos metabòlics, aquesta funció la compleixen fonamentalment les vitamines i algunes sals minerals.
- Funció Energètica: Proporciona energia, aquesta funció la compleixen fonamentalment els lípids i glúcids.
Tipus de Nutrients
1. Lípids (no són solubles amb l'aigua)
- Àcids grassos insaturats: Són fàcils d'assimilar per l'organisme, són abundants en l'oli d'oliva, el girasol i els fruits secs.
- Àcids grassos saturats: Són més difícils d'assimilar ja que són molècules més petites, es troben a la brioixeria industrial i a la carn vermella.
2. Glúcids (sucres / carbohidrats)
- Midons: Són els components principals de la dieta (cereals, llegums i patates).
- Sucres: Es troben a les fruites (fructosa), a la llet (lactosa) i al sucre blanc.
- Fibra alimentària: El principal component és la cel·lulosa, es troba als cereals integrals, llegums, verdura i fruita.
3. Proteïnes
Estan formades per aminoàcids, vuit són essencials i no els produeix el cos.
- Proteïna animal: Té més qualitat, ja que porta més aminoàcids essencials, en podem trobar a la llet i als seus derivats, a la carn, al peix i als ous.
- Proteïnes d'origen vegetal: Són de menys qualitat nutricional i es troba als llegums, als fruits secs, als cereals integrals i a les patates.
4. Vitamines
Són nutrients essencials per l'organisme.
- Liposolubles: Es dissolen en greix i no en aigua, s'emmagatzemen al fetge per la qual cosa se'n pot reservar i estar un temps sense prendre'n, en excés poden ser tòxiques i les més importants són les vitamines A, D, E i K.
- Hidrosolubles: Es dissolen en aigua, no s'acumulen al cos i per això s'han de consumir gairebé diàriament, tan sols podem estar uns dies sense i quan hi ha un excés s'eliminen amb l'orina, les més importants són les vitamines C, B1, B2 i B3.
Vitamina | Fonts | Funció |
---|---|---|
Vitamina C | Fruita, verdura, en especial als cítrics (maduixa, kiwis, pebrots i patates) | Desintoxicant i antioxidant |
Vitamina B1 | Cereals integrals, patates, fruits secs, llegums i carn de porc | Necessària per obtenir energia a partir de glúcids |
Vitamina B2 | Llet, iogurt, ou, carn, pollastre, peix i cereals enriquits | Participa en el procés de desintoxicació en el fetge, ajuda al creixement |
Vitamina B3 | Llevat de cervesa, segó de blat, cacauets torrats i carn | Produeix energia a les cèl·lules, ajuda a mantenir sana la pell i l'aparell digestiu |
Vitamina B12 | Aliments d'origen animal com carn, pollastre, peix, ous, llet i derivats | Vital per la formació de glòbuls vermells, per al creixement i per a la regeneració dels teixits |
5. Minerals
Són elements químics que no podem produir internament, són nutrients essencials en la nostra dieta i imprescindibles per al bon funcionament del cos humà.
Mineral | Fonts |
---|---|
Calci | Llet i derivats, verdures de fulla verda |
Ferro | Fetge, ronyons, carn, rovell d'ou, llegums, fruits secs i mol·luscs |
Sodi | Sal dels aliments i a les conserves |
Potassi | Fruita, patates i llegums |
Fòsfor | Proteïna animal i vegetal |
Fluor | Molts aliments i en l'aigua |
Iode | Sal marina, marisc i algues |
Energia i Metabolisme
L'energia que necessita el nostre organisme s'obté a partir dels nutrients que obtenim dels aliments, mitjançant unes reaccions químiques, anomenades reaccions metabòliques o metabolisme.
Necessitem l'energia per a:
- Mantenir-nos vius.
- Mantenir la temperatura estable (superior a la de l'entorn).
- Moure'ns i fer esforços físics.
Dieta Adequada i Dietètica
Dieta Adequada
És la que permet absorbir la quantitat necessària de cada nutrient i d'energia imprescindible, sense excessos ni defectes.
Dietètica
Part de la medicina que tracta de l'alimentació de la persona.
Estudia quins nutrients conté cada aliment, com els utilitza l'organisme i com influeix el comportament humà i l'ambient on es viu en el procés d'alimentació.
La Roda dels Aliments
La roda dels aliments representa els aliments en sis grups segons les funcions específiques que compleixen i els nutrients que contenen, és a dir, és la classificació dels aliments des d'un punt de vista nutricional.
Grup d'Aliments | Exemples |
---|---|
Carbohidrats | Pa, brioixeria i rebosteria, pasta, farina, arròs, patates, sucre |
Lípids | Olis vegetals (oli d'oliva el més important), mantegues, margarines i altres greixos |
Greixos d'origen animal | Obtinguts de dipòsits adiposos, la mantega |
Greixos d'origen vegetal | Modificació d'olis vegetals: mantega de coco, de palma, de cacau, la margarina |
Llet i Derivats | Llet, formatge, iogurt, quefir, nata, mantega, gelats |
Proteïnes | Carn, peix, marisc, llegums, ous, fruits secs |
Vitamines i Minerals | Verdures i hortalisses, fruites |
Mètodes de Conservació d'Aliments
Tots els productes alimentaris pateixen alteracions i descomposició al llarg del temps, a causa de tres mecanismes: respiració, fermentació i putrefacció.
- Respiració: És característica de les verdures, fruites i hortalisses, en les quals l'oxigen reacciona amb els hidrats de carboni i els oxida.
- Fermentació: Té lloc especialment en els sucs de fruita o la llet, en la qual una sèrie de microorganismes transformen els sucres en altres productes com l'alcohol o àcids.
- Putrefacció: És típica dels productes d'origen animal.
Mètodes Físics
Canvien les condicions físiques del producte sense afegir-hi altres substàncies.
1. Tèrmics
- Calor: Moren i es destrueixen els microorganismes. Tècniques: esterilització i pasteurització.
- Fred: No es destrueixen els microorganismes però redueix la seva activitat i creixement i augmenta la vida dels aliments.
2. Eliminació d'Aigua
- Parcial: S'obtenen líquids concentrats.
- Deshidratació total: Es redueix l'aliment a pols.
- Liofilització: Es congela i després es deshidrata.
3. Protecció Atmosfèrica Mitjançant l'Envàs al Buit
Eliminació de l'aire.
4. Per Irradiació
S'apliquen radiacions ionitzants als productes per prolongar-ne el temps de vida. S'aplica a condiments, vegetals, espècies, patates, cebes...