Necessitats i funcions biopsicosocials: una visió completa
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,76 KB
Necessitats
Una necessitat es pot definir com tot allò que una persona ha de satisfer per mantenir la seva vida, la seva salut i el seu benestar. Les persones tenim necessitats molt diverses.
Tipus de necessitats
UNIVERSALS : bàsiques per supervivència, comuns a tots els éssers humans. CONDICIONATS PEL MITJÀ SOCIAL : depèn de cada societat. INDIVIDUALS : són pròpies de cada persona.
Model biopsicosocial
MODEL BIOPSICOSOCIAL considera l'ésser humà com un tot amb tres components: biològics, psíquic i social. BIOLÒGIQUES : permeten viure i desenvolupar-se. PSÍQUICES : relacionades amb les funcions psíquiques i emocionals. SOCIALS : afectin les relacions amb les altres persones (la xarxa social). Des de la perspectiva biopsicosocial, qualsevol intervenció s'haurà de dirigir a oferir respostes als tipus de necessitats. 14 necessitats Virginia Henderson :
- Respirar
- Menjar i beure
- Eliminar deixalles de l'organisme
- Moure's i postura adequada
- Dormir i descansar
- Vestimenta
- Temperatura corporal
- Higiene corporal
- Evitar perills entorn
- Comunicar, expressar...
- Actuar a la pròpia fe
- Treballar per sentir-se realitzat
- Participar formes entreteniment
- Aprendre, descobrir o satisfer
Patrons funcionals Mallory Gordon
Patrons funcionals Mallory Gordon:
- Percepció-cura de la salut
- Nutricional-metabòlic
- Eliminació
- Activitat-exercici
- Son-descans
- Cognitiu-perceptiu
- Autopercepció-autoconcepte
- Rol-relacions
- Sexualitat-reproducció
- Adaptació-tolerància estrès
- Valors-creences
Desenvolupament humà
Necessitats sorgeixen i varien al llarg del temps, segons context i expectatives. No es presentin aïlladament, conjunt interdependent q genera mecanismes adaptació. Desenvolupament humà és procés de transformació que persegueix millora qualitat vida i benestar, assolint satisfacció necessitats (font de motivació). PSD no poden satisfer necessitats per si mateixos, necessària ajuda. (plantejar reptes de seu abast i motivants per satisfer-los). PSICOLOGIA : ciència q estudia la conducta i els processos mentals de les persones en relació amb el medi físic i social. Conducta: persona fa processos mentals: persona pensa mitjà: paper essencial, en el desenvolupament i les necessitats. CONDUCTA : manera particular de comportar-se o actuar d'una persona davant d'un estímul. Segons origen: extern: alteració entorn d'una persona, intern: alteració interior d'una persona. Segons manifestació: fisiològic: afecta funcions físiques, psicològic: afecta component psíquic. Conducta com a resposta a un estímul està influïda pel mitjà. Components: fisiològic: resposta interna organisme, cognitiu: pensament q determina la resposta, conductual: resposta motora. TIPUS conducta: Segons les conseqüències: adequades i inadequades. Segons elaboració resposta: estereotipades: repetitives i inconscients, apreses: intencionades, complexes: fruit raonament. Segons manifestació: agressives: violència, passives: denoten submissió, assertives: respecte.
Funcions cognitives
FUNCIONS COGNITIVES: Processos pels quals una persona adquireix, processa, emmagatzema, transforma i recupera informació de l'entorn. PERCEPCIÓ: funció que permet rebre i elaborar informació per mitjà dels sentits. És: subjectiva: cada persona reacciona d'una manera davant un estímul, selectiva: se seleccionen els estímuls més significatius, relativa: depèn del context, depèn de l'experiència. Percepció pot dependre de les expectatives de la persona. ATENCIÓ: capacitat de focalitzar la percepció cap a un estímul. Condicionada per: intensitat i previsió de l'estímul, i la disposició física i psicoemocional de la persona. Permet: reaccionar adequadament davant estímuls, discriminar estímuls irrellevants, concentrar-se i fer diverses coses alhora. MEMÒRIA: capacitat de recordar informació prèviament apresa. Adquisició de la informació. Emmagatzematge de la info., tres nivells: immediata, a curt termini i a llarg termini. recuperació de la info. ORIENTACIÓ ESPACIOTEMPORAL: capacitat de localitzar-se en l'espai i de situar-se en el temps. Orientació espacial: localitzar el cos en l'espai i establir relacions amb l'espai. Temporal: cronologia, successió i durada. PENSAMENT: ordena i processa idees i conceptes per generar conclusions. Funcions: Raonament: procés mental extreu conclusions a partir de premisses. Creativitat: capacitat produir enfocaments nous, originals i genials. Tipus: Convergent: troba solucions convencionals als problemes. Divergent: resol els problemes mitjançant solucions originals.
Llenguatge
LLENGUATGE: codi de signes que fa possible la comunicació i organitza el pensament. Funcions: Comunicativa i simbòlica.
Estats emocionals
ESTATS EMOCIONALS : inclou processos relacionats amb emocions, sentiments i l'afectivitat. Emocions: reaccions afectives q responen automàticament a certs estímuls. Sentiments: estats d'ànim de baixa intensitat i llarga durada. Afectivitat: manera en què una persona manifesta les emocions i sentiments cap a ell mateix o cap als altres. Intel·ligència emocional ajuda a manejar satisfactòriament l'estat emocional.
Personalitat
PERSONALITAT: conjunt característiques emocionals, cognitives i conductuals que defineixen a una persona i es mantenen estables al llarg de la seva vida. TRETS: extraversió/introversió, emotivitat/falta d'emotivitat, activitat/inactivitat, constància/inconstància, egocentrisme/humilitat, domini/submissió, impulsivitat/serenitat.
Autoconcepte i autoestima
AUTOCONCEPTE: percepció persona de si mateixa. AUTOESTIMA: valor persona concedeix a la imatge que té de si mateixa, valoració de l'autoconcepte.
Cicle vital
CICLE VITAL: etapes que travessa una persona des del seu naixement fins a la seva mort. Infància, adolescència, adultesa i vellesa. Crisis en el cicle: Previsibles: lligades de característiques de l'etapa evolutativa. Imprevisibles: sobrevingudes de manera brusca i inesperada.