Naturalesa Humana i Cultural: Comportament, Societat i Símbols

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,94 KB

Naturalesa Humana i Cultural

La naturalesa humana coincideix amb el patrimoni genètic de la humanitat. El comportament humà no seria possible sense la influència de la cultura. El comportament humà té una base genètica, però es desenvolupa i concreta en societat.

Comportament Humà

És l'activitat de relació d'un animal amb el seu medi. Cada animal respon de la manera més adequada a les exigències del medi on viu, i reacciona de manera precisa davant els estímuls que afavoreixen o amenacen la seva supervivència. Aquests comportaments poden ser innats o adquirits.

Comportament Innat

És innat quan té un origen hereditari, un comportament innat és fix i està programat. Els reflexos i els instints són les dues formes més importants de comportament innat.

Reflexos

Respostes motrius innates causades per una estimulació sensitiva. Són mecanismes simples de conducta, són involuntaris i tenen una finalitat de supervivència. Exemple: quan ens colpegem la ròtula, el peu tendeix a aixecar-se o quan un cos estrany entra a les vies respiratòries, tendim a expulsar-lo.

Instints

Esquemes innats de comportament que en alguns casos apareixen amb el desenvolupament o la maduració dels individus d'una espècie. Exemple: instint de conservació o instint sexual. Els instints són tendències que impulsen a actuar d'una manera determinada.

Comportaments Adquirits

Són fruit de l'experiència i s'obtenen per mitjà de l'aprenentatge, tenen més pes que els comportaments innats. L'aprenentatge és el procés mitjançant el qual un animal adquireix informació i nous comportaments, de manera més o menys permanent, per tal d'utilitzar-los quan els necessiti.

Dimensió Social i Cultural del Comportament

Aristòtil va definir l'ésser humà com l'animal social per naturalesa, que estem preparats per viure en societat. És impossible trobar humans que visquin sols, excepte si han estat socialitzats i després han decidit aïllar-se. És normal trobar humans que formen grups, que depenen els uns dels altres.

Sociabilitat

És la tendència o inclinació natural dels humans a viure agrupats, és a dir, convivint en societats i grups socials, més o menys estables. Encara que naixem humans, no arribem a ser i a comportar-nos com a humans sense el contacte amb els altres. Els humans tenim la possibilitat de crear i desenvolupar noves pautes de comportament.

Societat i Cultures

La cultura és la forma socialment apresa de vida que es troba en les societats humanes i que comprèn tots els aspectes de la vida social, incloent-hi el pensament i el comportament. La cultura és una creació social i es tracta d'un producte del cervell humà. Hi ha una cadena causal que va des de la biologia fins a la cultura, ja que en els gens humans hi ha la possibilitat del llenguatge, de la fabricació d'utensilis, de la creació de formes de vida social i moltes d'altres. La cultura per a l'ésser humà és una espècie d'herència social, no biològica, un motlle on es desenvolupa i concreta el nostre patrimoni genètic. El mecanisme de transmissió cultural és el llenguatge, l'educació i l'observació de la conducta dels altres. Aquest procés de transmissió cultural és la socialització.

Diversitat Cultural

Només existeix una espècie humana, però hi ha moltes cultures, cadascuna amb una llengua, unes creences i unes tradicions pròpies i hi ha cultures que estan més esteses i influents que d'altres. El prestigi d'una cultura és una qüestió relativa i discutible. La cultura occidental inclou moltes subcultures, aquestes es caracteritzen per unes creences, normes i valors específics. La diversitat cultural es veu amenaçada per l'expansió de la cultura occidental, tecnològica i capitalista sobre les altres cultures. El racisme cultural, una modalitat de xenofòbia, també amenaça la diversitat.

L'Ésser Humà com a Animal Simbòlic

L'ésser humà pot ser descrit com un animal simbòlic: capaç de crear símbols amb els quals pensar la realitat i comunicar-se. Un símbol és un objecte material destinat a representar la idea d'alguna cosa amb la qual no té cap relació natural. El significat dels símbols s'ha d'aprendre, ja que la relació entre símbol i el seu significat és arbitrària. Els símbols i el seu significat són el resultat del costum o d'una llarga tradició, es diu que els símbols són convencionals. Les llengües són sistemes de símbols. Per mitjà de les paraules, podem representar la realitat, pensar les coses i comunicar-nos amb els altres humans. Segons Cassirer, els humans mai no ens podem relacionar d'una manera directa amb el món real; sempre necessitarem la mediació d'un sistema de símbols a través del qual puguem traduir la realitat als nostres esquemes mentals. L'ésser humà és un animal racional.

Entradas relacionadas: