Música en l'Època del Gòtic: Polifonia Religiosa i Profana

Enviado por Chuletator online y clasificado en Música

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,63 KB

Època: ed/rena.

-año:xii/xiii - xv/1502/1538.

-idioma:llati/portugies- esp,llati,viola de ma.

-estil:c.g/cantiga/trovadoresca - villancet/missa/canço.

-textura:monodica - polifonica homofonica.

-genere:vocal reli/vocal amb instr.

-timbre:mixtes violes ma sonalls flauta. -instrumental amb veu.

-melodia:ambit reduit - melismatica/graus conjunts/clara.

-Harmonia:modes gregorians - “”carac. modal

-ritme:donat lletra/binaria/irregular - ternari/lent i lliure.

-agogica:Andante - moderat,viu.


ED

• Estils i formes del cant gregorià

-Sil·làbic: Una nota per a cada síl·laba.

-Salmòdic: Una nota igual per a cada síl·laba.

-Melismàtic: Diferents notes per a una sola síl·laba.

Altres músiques religioses no gregorianes

• Laudas: Cants populars devots escrits en llengua romanç.

• Cantigas: Càntics en llengua romanç adreçats a la Verge Maria.

Música profana

Joglars: Social humil, anaven de poble en poble guanyant-se la vida fent malabars, jocs de màgia i també fent música. - Fan música per a guanyar-se la vida.- Són de classe social baixa.- Canten les cançons dels trobadors (no componen).- Fan servir llengües vulgars.

Trobadors: Eren senyors feudals cultivats, poetes, compositors i intèrprets de les seves obres.- Temàtica: L’amor cortès (amor idealitzat), vida d ́herois i fets.- Fan servir llengües vulgars, NO escriuen en llatí.- Ritme més marcat que el cant gregorià i s’acompanya amb diferents instruments que solen ser de corda o percussió.




La Música en l’Època del Gòtic: Polifonia Religiosa i Profana

Ars antiqua S.XI-XIV: Neix la polifonia.Passos principals de la polifonia:

Organum:

Les veus avancen amb moviment paral·lel.Discantus:La melodia gregoriana i la melodia inventada avancen amb moviment contrari (si una puja, l‘altra baixa i a l’inrevés).

Conductus:

La veu principal ja no s’extreu del cant gregorià, el compositor la inventa igual que les altres veus.Gymel i Fabordó: Invenció anglesa, intervals de 3a i 6a entre les veus.Ars nova: segles XIV-XV:La polifonia es convirteix més moderna, defensa la música com una cosa bella gràcies als sons.

Formes musicals del període:

El motet S.XIII: Composició vocal sobre text sagrat a tres o més veus. Una melodia gregoriana amb notes llargues que fa de baix, sobre la qual dues o tres veus superiors feien diferents melodies i ritmes.La missa S.X: Composició, monòdica i evoluciona a un estil polifònic. La integren diverses peces que constitueixen una unitat. Els textos de la cerimònia religiosa, i la música. Balada, virolai, rondó: Són peces polifoniques profanes vocals.


Renaixement:

Generes religiosos:

Anthem: De l'església anglicana. 4 veus, text anglès,Coral: de L'església protestant. Text religiós (alemany). Musica sencilla (melodies populars, fàcils de recordar) a l'uníson. Més endavant seran 4 veus per músics preparats,Motet: De l'església catòlica. 2, 3 o més veus. Argument sagrat. Text llatí. Es cantava en celebraciones litúrgicas (sagrades: semana santa...),Missa: De l'església catòlica. Text llatí. Cants litúrgics.

Formes:

Canzona: Cançó trobadoresca sobre un poema.Ricercare: Cançó imitatiu i repetiu per entrades successives de les veu d’un tema.Chanson: 1 o varies veus. Estructurat en estrofes. es pot acompanyat per instruments. Descriptiva. Tematica diverses: sentimental, pican.Villancico: Estructurat en estrofes. alternan la tornada amb diferents estrofes. Autors: Juan del Encina.Villanella: Cançó rustica napolitana. predomina el caràcter comic.Madrigal: Gran forma del renaixement. Forma polifonica (4-5 veus). Música adaptada rítmicamente a un text. Destaca el valor descriptiu o sentimental. Tenir clar la formula del Madrigal: Madrigal= música+Poema. Si un vers es alegre la musica tmb o serà i si un altre es trist la musica tmb o serà. Autors: Orlando Di Lasso.



Música Instrumental

Corda pinçada: Llaüt, viola de mà, tiorba.Corda fregada: Viola de braccio, viola de gamba: Corda amb teclar: -Corda pinçada: Espineta, virginal, clavicembal. -Corda percudida: Clavicordi.

Aròfons:Fusta: Flauta de bec, xeremia, cornamusa.Metall: Cornetto, trompeta, sacabutx, cromorn, serpentó, bombarda.Orgue fix o portatiu.

Percussió: Idiòfons: Sonalls, pandereta.Membranòfons: Timbal, pandero.

Entradas relacionadas: