Mobiliari i Condicions Ambientals en Unitats Hospitalàries
Enviado por Chuletator online y clasificado en Tecnología Industrial
Escrito el en catalán con un tamaño de 9,58 KB
Mobiliari i Accessoris de la Unitat del Pacient
S'anomena unitat del pacient al conjunt format per l'àrea que el pacient ocupa i l'equipament corresponent, és a dir, els mobles i l'equip preparat perquè els pugui fer servir durant la seva estada.
Elements de la Unitat del Pacient
- Tauleta: Se situa al costat del llit, de manera que el pacient hi pugui accedir fàcilment per agafar qualsevol objecte o estri que necessiti. En molts centres sanitaris, es fan servir models de tauletes extensibles i d'alçària i posició regulables.
- Armari: S'utilitza per guardar la roba i les pertinences del pacient, i una manta de recanvi per si li fa falta. Hi sol haver penjadors.
- Llum: Generalment està fixat a la paret perquè no ocupi espai. Es fa servir en exploracions, per llegir o com a llum indirecta. Per evitar riscos d'accident, no s'utilitzen llums a les taules.
- Paperera o galleda: Se sol posar a dins el lavabo i es fa servir per recollir el rebuig (escombraries, papers, etc.).
- Llit: Les dimensions del llit solen ser d'1,90 a 2 metres de llargària i de 90 centímetres d'amplària. L'alçària és de 70 centímetres fins al somier per facilitar l'accés i la manipulació. Al llit s'hi ha de poder accedir per tres costats.
- Cadira o butaca: Es fan servir com a lloc de descans per als pacients independents i per a la mobilització dels dependents. Solen disposar de braços i reposapeus. Es posen al costat del pacient, a l'altre cantó de la tauleta i a la vora de la capçalera del llit, perquè s'hi pugui asseure fàcilment sense haver-se de desplaçar.
- Paravent o cortines: Es fan servir per separar en àrees les habitacions compartides; així es manté i es preserva la intimitat dels usuaris.
- Taula de llit: Serveix per posar-hi a sobre les safates del menjar.
- Làmpada: Generalment es troba fixada a la paret, per sobre del capçal del llit. Ha de permetre tant la il·luminació directa com la indirecta.
- Suport per al sèrum: Suport de bosses de sèrum o medicació.
Condicions Ambientals
- Il·luminació:
- Llum natural: És la que produeixen els rajos solars. Per les seves propietats curatives, desinfectants i tèrmiques, és la més indicada per curar i recuperar els malalts.
- Llum artificial: Pot ser llum indirecta, llum de focus directe per examinar el pacient, llum per llegir o llum de menys intensitat. La llum inadequada pot provocar una llum tènue o reflexos (caigudes o accidents) i una llum intensa (mals de cap i fatiga visual).
- Insonorització:
- Soroll exterior: Sol haver-n'hi com a conseqüència d'obres, circulació, sirenes d'ambulàncies, etc., que, a més, poden portar associada la producció de vibracions. La solució són els sistemes d'aïllament de finestres.
- Soroll interior: N'hi ha com a conseqüència del trànsit de gent als passadissos i de l'activitat laboral del centre sanitari. La solució és respectar els cartells en què es recomana silenci, moderar el volum de la televisió o la ràdio, mirar de no parlar gaire alt i de no riure escandalosament, controlar l'ús dels telèfons mòbils, obrir i tancar les portes amb compte, sense cops, desplaçar el mobiliari suaument i sense arrossegar-lo, i utilitzar calçat de sola flexible o de goma per evitar desplaçaments sorollosos. Cal fer el transport de llits, cadires de rodes, carretons i suports de degotador amb compte, mirant de no tocar les parets, els mobles o les portes.
- Higiene i neteja: L'acumulació d'eliminacions (orina, vòmit, exsudat, femta) en un ambient semitancat o sanitari pot afectar altres pacients i les visites. S'ha d'avisar el personal de neteja perquè fregui el terra i netegi els mobles, per evitar així la disseminació de microorganismes.
- Atmosfèriques:
- Temperatura: La temperatura òptima de les habitacions és de 20 a 22 °C, al passadís entre 20 i 21 °C, a consultes externes entre 21 i 23 °C, i als quiròfans entre 25 i 28 °C.
- Humitat: Òptima entre el 40 i el 60%. En malalties respiratòries, entre el 10 i el 20%.
- Ventilació i puresa de l'aire: La ventilació es fa normalment obrint una estona les finestres i la porta per renovar l'aire de l'habitació. N'hi ha prou d'obrir la finestra durant 10 o 15 minuts. Les malalties respiratòries es poden disseminar mitjançant aquestes impureses que es propaguen a través de l'aire quan esternudem, parlem o tossim. La ventilació també dilueix les males olors.
Funcions del TCAI
- Rebre el pacient quan ingressa a la unitat d'hospitalització.
- Recollir la documentació clínica del pacient.
- Acompanyar el pacient a l'habitació.
- Explicar al pacient les normes de l'hospital.
- Donar suport al malalt i al seu entorn familiar.
Col·locació de la Roba de Llit al Carro
Es fica el llençol a la part inferior del llit, s'aixeca el lateral del llençol de manera que formi un angle de 45° amb l'horitzontal. La roba que queda penjant per sota de la vora inferior del matalàs es fica a sota. A continuació, es deixa caure el llençol i s'introdueix també aquest plec sota el matalàs. Finalment, es fiquen a sota els laterals. Es sol fer a primera hora del matí i cada vegada que faci falta.
Tipus de Llits i Accessoris
Llits d'Exploració
- Rígids: Tenen una estructura de tub metàl·lic buit sobre la qual s'assenta un matalàs de base rígida, recobert de pell o d'un material semblant que sigui fàcil de rentar. Poden portar rodes per facilitar-ne el desplaçament i un sistema de frenada per bloquejar-les.
- Articulats: Encara que el més habitual és que tinguin una sola articulació situada al capçal (que es pot elevar fins a 90° respecte al pla del llit), avui dia hi ha lliteres amb diversos punts d'articulació.
Llits de Descans
- Llit metàl·lic de somier rígid: Consta d'un somier rígid, sense articulacions.
- Llit articulat: Es fa servir als hospitals, i consta d'un somier metàl·lic articulat, format per dos, tres o quatre segments mòbils que s'accionen o bé amb una manovella situada al peu o als costats del llit, o bé amb automatismes.
- Llit ortopèdic, traumatològic o de Judet: Aquest llit està indicat per a pacients que han patit fractures.
- Llit electrocircular o circoelèctric: Aquest llit està indicat per als pacients que han patit cremades greus o lesions medul·lars o que estan politraumatitzats i que han de quedar-se amb una immobilització completa durant molt de temps.
- Llit Roto Rest: És un llit que gira contínuament el pacient i permet canvis de posició laterals, i també longitudinals.
- Llit d'esferes fluïdificat Clinitron: És un llit especialment dissenyat per a pacients amb grans cremades i per evitar les UPP.
- Llit de sedestació Gatch: Permet l'elevació des de l'horitzontal del pacient fins a la posició d'assegut, i també s'ajusta a la zona de sota els genolls. Sol disposar d'una manovella manual.
- Incubadora: Es fa servir per mantenir els nounats prematurs en un ambient adequat de temperatura i humitat.
Accessoris del Llit
Coixí, matalàs, llenceria, barana, arcs, quadre balcànic, tracció, triangle de Balkan, baranes de seguretat, peu de degotador o sèrum, suport per a la bossa d'orina o diüresi, escambell, suport per als peus, falques, fèrula antirotació, nius de contenció, etc.
Tipus de Residus, Segregació, Transport i Tractament
Tipus de Residus
- Residus sense risc: Són residus sòlids generats en centres sanitaris però amb origen en activitats quotidianes.
- Residus sanitaris inespecífics: Són aquells no infecciosos procedents de l'activitat sanitària directa.
- Residus sanitaris específics: Són residus potencialment contaminats: residus infecciosos, anatòmics, recipients que continguin sang o hemoderivats en forma líquida, agulles i material punxant, animals d'experimentació, cultius i reserves d'agents infecciosos.
- Residus amb característiques especials: Són aquells residus especials no inclosos en el tipus III amb un tractament que es regula per una normativa específica: residus citotòxics, de medicaments no citotòxics, de substàncies químiques, anatòmics d'entitat, radioactius, i colzeres taloneres i botes antiescares, etc.
Segregació
És la separació dels residus per classe. El personal sanitari ha d'estar ben format.
Transport
Les bosses i recipients han de ser portats a un lloc d'emmagatzematge i la manipulació ha de ser segura.
Tractament
Per als residus que ho necessiten, sobretot per eliminar la capacitat infecciosa. Tipus:
- Incineració: Disminueix el volum però produeix emissions de gasos.
- Esterilització: No contamina però té alguns condicionants.
- Altres: Desinfecció química i microones.
Mètodes mecànics, tèrmics, químics, físics i biològics.