Meteorització i Cicle de les Roques: Processos, Tipus i Formació

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,3 KB

Alteració de les Roques i Meteorització

És la destrucció i alteració de les roques de la superfície de la terra per l'acció de l'atmosfera mitjançant processos físics i químics. Les roques es disgreguen degut a processos físics (la calor i el fred), i també degut a processos químics entre les roques i els components de l'atmosfera (aigua i CO₂). La meteorització actua lentament però de forma molt efectiva, desfent grans extensions rocoses, muntanyes, etc. La meteorització serà més gran o menys important depenent del tipus de roca i clima.

Meteorització Física

Molt efectiva en climes extrems, on hi ha temperatures molt altes o baixes, així com fortes oscil·lacions d'aquestes de vegades.

Climes Molt Freds

En climes freds la congelació de l'aigua en les fractures de les roques fa pressió en elles i les trenca (gelifracció).

Climes Desèrtics

La variació de la temperatura entre el dia i la nit és molt forta. Al llarg del dia la calor dilata les roques, i per la nit el fred les contrau. Com que les roques són rígides, de vegades no suporten aquests canvis i es fracturen, fenomen que s'anomena expansió diferencial. Altres fenòmens com la pluja, els corrents d'aigua, el vent i altres fenòmens atmosfèrics també desgasten les roques trencades.

Meteorització Química

Té més repercussió en climes humits amb gran quantitat de pluges, com són els climes equatorials. És més important en zones urbanes i industrialitzades, on la gran quantitat d'elements químics que hi ha a l'atmosfera fa que la pluja es carregui d'aquests elements, reaccionant amb gran violència amb les roques, fenomen conegut com a mal de pedra.

Exemples de Meteorització Química

1. Hidròlisi: reacció de l'aigua amb roques granítiques que es descomponen en materials més menuts.
2. Carbonatació: reacció de l'aigua carregada de CO₂ que dissol les roques calcàries. Produeix els paisatges càrstics.

Materials Trencats: Estrats

Definició

Les roques meteoritzades s'alteren i es trenquen. Els fragments resultants (sediments) s'acumularan en les conques de sedimentació formant estrats. Cada un amb una composició diferent depenent del tipus de sediment que s'hagi dipositat.

Roques Sedimentàries

Roques que es formen a partir de l'acumulació de sediments que s'enfonsen després d'haver actuat pels agents meteoritzants i el transport. Com que s'enfonsen a terra, augmenta la pressió i es formen roques sedimentàries en forma d'estrats (procés de litificació).

Tipus

  • Detrítiques: són el resultat de la unió de fragments d'altres roques (conglomerat).
  • Origen Fisicoquímic: són originades per la precipitació de substàncies sòlides dissoltes en líquids (sal).
  • Origen Orgànic: transformats a partir de restes d'éssers vius (carbó i petroli). El carbó i el petroli són d'origen orgànic de gran importància degut a la seua utilitat com a combustibles.

Formació

  • Carbó: per acumulació de vegetals morts en regions pantanoses i l'alteració que exerciren les bactèries.
  • Petroli: per acumulació de plàncton marí mort en zones poc profundes i l'alteració que exerciren les bacteries. Es considera roca.

Roques Magmàtiques o Ígnies

Es formen a partir del magma, que degut a la seua baixa densitat tendeix a pujar cap a la superfície originant les roques magmàtiques.

Tipus de Magmàtiques

  1. Roques Plutòniques: Es formen quan el magma es solidifica abans d'eixir fora, abans d'arribar a l'exterior, formant roques a l'interior. És a dir, es formen quan en aproximar-se a l'exterior baixa la temperatura i es solidifiquen.
  2. Roques Volcàniques: són les roques formades per la solidificació del magma en l'exterior de l'escorça, també formades per una baixada de la temperatura. Quan veiem un volcà en erupció, la lava o magma que ix formarà roques volcàniques.

El Cicle de les Roques

Al igual que l'aigua i molts elements químics, les roques també tenen el seu cicle condicionat pels agents geològics externs i interns. Aquests agents també determinen l'aspecte, la composició i l'estructura de la Terra. És un procés lent i continu pel qual unes roques es modifiquen per a formar unes altres.

4 Fases o Processos

  1. Litificació: procés mitjançant el qual els sediments, degut a l'augment de pressió, es transformen en roques sedimentàries.
  2. Metamorfisme: les roques segueixen afonant-se en la Terra, augmentarà la pressió i la temperatura i, en el procés de metamorfisme, es transformen en roques metamòrfiques amb distinta composició química o estructura.
  3. Fussió: si segueixen afonant-se augmenta encara més la temperatura, arribant a la fusió i convertint-se en magma.
  4. Solidificació: el magma retorna a l'exterior accedint pels volcans. Quan ix fora, mitjançant la solidificació, es formen roques magmàtiques. Aquestes roques, quan siguen meteoritzades, formaran sediments que tornaran a començar el cicle.

Entradas relacionadas: