Metabolismo Celular: Glicólise, Ciclo de Krebs e Máis

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología

Escrito el en gallego con un tamaño de 7,07 KB

I.4) Procesos Metabólicos: Definición e Localización Celular

Explícanse brevemente os seguintes procesos metabólicos e indícase o lugar da célula onde se realizan:

  • a) Ciclo de Calvin: Conxunto de reaccións que conducen á incorporación do CO2 atmosférico en compostos orgánicos. Ten lugar no estroma do cloroplasto.
  • b) Cadea respiratoria e fosforilación oxidativa: Transporte de electróns ata o osíxeno molecular a través de complexos enzimáticos (cadea respiratoria). Este transporte está acoplado á síntese de ATP (fosforilación oxidativa). Ambos os procesos teñen lugar na membrana interna mitocondrial.
  • c) Beta-oxidación dos ácidos graxos: Degradación dos ácidos graxos para formar moléculas de acetil-CoA. Sucede na matriz mitocondrial.
  • d) Glicólise: Conxunto de reaccións polas que unha molécula de glicosa se escinde en dúas de piruvato, formándose ATP. Ten lugar no citosol.
  • e) Ciclo de Krebs: Serie de reaccións polas que os átomos de carbono do acetil-CoA se oxidan totalmente para formar CO2, xerándose tamén poder redutor. Sucede na matriz mitocondrial.

I.2) Lévedos: Función e Aplicacións Industriais

Unha léveda é un organismo eucariota unicelular que se utiliza na industria como responsable das fermentacións que teñen lugar durante a fabricación de certos produtos alimenticios. Dous exemplos de procesos industriais nos que participan as lévedas son a obtención de pan e de certas bebidas como cervexa ou viño.

A fermentación é un proceso anaeróbico no que moléculas orgánicas son degradadas incompletamente para formar moléculas orgánicas máis sinxelas (cun rendemento enerxético menor que na respiración).

I.5) Cloroplasto: Estrutura e Funcións

(Debuxo da estrutura dun cloroplasto cos seus compoñentes)

A fase luminosa da fotosíntese ocorre nos tilacoides, mentres que a fase escura ten lugar no estroma.

I.1) Localización de Procesos Metabólicos en Orgánulos

Indícase en que orgánulos e en que parte dos mesmos teñen lugar os seguintes procesos:

  • a) Beta-oxidación dos ácidos graxos: Mitocondria / Matriz
  • b) Ciclo de Krebs: Mitocondria / Matriz
  • c) Cadea de transporte de electróns: Mitocondria / Membrana interna e Cloroplasto / Membrana tilacoidal
  • d) Ciclo de Calvin-Benson: Cloroplasto / Estroma

Os animais non poden converter os ácidos graxos en glicosa porque as células animais non posúen as enzimas que transforman o produto último do catabolismo dos ácidos graxos (o acetil-CoA) na molécula común a todas as vías da gliconeoxénese (o ácido oxalacético), enzimas que si están presentes nas plantas (nos glioxisomas).

I.4) Respiración Celular: Rutas Metabólicas Implicadas

Glucosa + 6 O2 → 6 CO2 + 6 H2O + 38 ATP

Neste proceso interveñen as seguintes rutas metabólicas, por orde de actuación:

  1. Glicólise: Rompe a glicosa en dúas moléculas de piruvato. Prodúcese no citosol.
  2. Ciclo de Krebs: Converte o acetil-CoA en CO2, obténdose poder redutor. Ten lugar na matriz mitocondrial.
  3. Cadea respiratoria e fosforilación oxidativa: O paso dos electróns, que se desprenden no ciclo de Krebs, a través da cadea de transportadores, libera enerxía que se utilizará para a síntese de ATP mediante a fosforilación oxidativa. Desenvólvese na membrana mitocondrial interna.

I.5) Definicións de Termos Biolóxicos

  • Condensador dun microscopio: (Engadir definición)
  • Centríolos: Cilindros formados por 9 tripletes de microtúbulos que interveñen na organización de cilios e flaxelos, e que só se atopan nas células animais.
  • Celulosa: Polisacárido formado por unidades de glicosa con función estrutural ao constituír o principal compoñente das paredes celulares das células vexetais.
  • Lévedas: Fungos unicelulares que se utilizan na industria para a obtención de pan e certas bebidas (cervexa e viño), pois son as responsables das fermentacións que teñen lugar durante a súa fabricación.
  • Holoencima: Encima formado por unha parte proteica chamada apoencima e unha parte non proteica chamada cofactor (ou coencima se é de natureza orgánica) que é indispensable para que teña lugar a reacción enzimática.

Lípidos: Tipos, Propiedades e Funcións

a) Identificación dos Lípidos A e B:

  • B: Triglicérido (acilglicérido ou graxa), porque está formado por unha molécula de glicerina esterificada con tres ácidos graxos.
  • A: Fosfolípido (fosfoglicérido ou glicerofosfolípido), porque está formado por unha molécula de glicerina esterificada con dous ácidos graxos e un grupo fosfato, que á súa vez está unido a un alcohol.

b) Saponificación e Anfipaticidade:

  • Son lípidos saponificables? Si, ambos os dous son saponificables porque conteñen ácidos graxos.
  • Son moléculas anfipáticas? O lípido A (fosfolípido) é anfipático porque ten unha parte hidrófila (grupo fosfato e alcohol) e unha parte hidrófoba (ácidos graxos). O lípido B (triglicérido) non é anfipático, é hidrófobo.

c) Lípidos de Membrana:

  • O lípido A (fosfolípido) é un lípido de membrana.
  • Outros dous tipos de lípidos de membrana son o colesterol e os glicolípidos.
  • (Representación da disposición dos lípidos nas membranas celulares)
  • Os lípidos de membrana sintetízanse no retículo endoplasmático liso.

d) Función Enerxética e Beta-oxidación:

  • O lípido B (triglicérido) ten función enerxética.
  • A beta-oxidación dos ácidos graxos é un proceso oxidativo e catabólico que ten lugar na matriz mitocondrial. Os produtos iniciais son unha molécula de ácido graxo e os produtos finais son Acetil-CoA, FADH2 e NADH.

I.4) Respiración Celular: Proceso Bioquímico

C6H12O6 + 6 O2 → 6 CO2 + 6 H2O + enerxía (ATP)

Esta reacción representa a respiración celular.

A glicólise é un conxunto de reaccións mediante as que unha molécula de glicosa se transforma en dúas de ácido pirúvico. Ten lugar no citosol e é un proceso anaerobio (en ausencia de osíxeno).

A gliconeoxénese non é o proceso inverso da glicólise. Aínda que se produce glicosa a partir de ácido pirúvico e os metabolitos intermedios son case idénticos aos da glicólise, non é o proceso inverso pois varían algúns dos enzimas que catalizan as reaccións.

Entradas relacionadas: