Mediació: principis, funcions i models

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,35 KB

FINALITATS

En qualsevol dels àmbits es poden activar processos de mediació amb una finalitat concreta segons els objectius de la intervenció:

Finalitat preventiva

Permet detectar els problemes i situacions que es poden convertir en font de conflictes, i a més serveix per dissenyar i posar en pràctica accions destinades a desarticular la conflictivitat. Es dóna, sobretot, en l’àmbit comunitari, familiar i escolar.

Finalitat educativa

La mediació fa possible que s’assoleixin acords i en reforça el caràcter educatiu. Les persones aprenen comportaments i actituds que facilitaran que puguin afrontar les situacions conflictives de manera més dialogada i responsable, fins i tot abans que el conflicte es manifesti amb la màxima intensitat. Des d’aquesta perspectiva, es pot considerar també com una finalitat preventiva. La mediació educativa afavoreix la convivència entre els membres de la comunitat. Es dóna especialment en l’àmbit escolar.

Finalitat reparadora

La mediació permet la restauració de les relacions entre les persones afectades per un conflicte. Implica l’acceptació de la responsabilitat, el compromís cívic i la confiança que no es repeteixin conductes semblants en el futur. Es dóna especialment en l’àmbit penal però també es pot donar en altres àmbits, com en l’escolar.

AVANT

  • Les parts assumeixen el protagonisme de la negociació: Grau més alt de compliment dels acords.
  • Proporciona una major satisfacció: Facilita l'aproximació de les posicions.
  • Es basa en estratègies de cooperació. Solucions compartides i satisfactòries per a totes les parts.
  • Preserva la relació entre les persones: Manteniment de la convivència.
  • Aprenentatge de formes més eficaces de relacionar-se.

PRINCIPIS

Les diferents normatives recullen una sèrie de principis en els quals s'hauria d'inspirar qualsevol procés de mediació, que són els següents:

Principi de voluntariat i lliure disposició

La mediació és voluntària i ningú no té l'obligació de mantenir-se en el procés ni d'acceptar un acord.

Principi de confidencialitat

La part mediadora i les parts que hi intervenen no podran revelar la informació obtinguda a causa del procediment, tret que totes les parts dispensin per escrit d'aquesta obligació o sigui requerida per resolució judicial.

Principi d'imparcialitat

S'ha de garantir que les parts intervinguin amb plena igualtat d'oportunitats i estiguin en igualtat de condicions per adoptar acords. La part mediadora no podrà actuar en perjudici ni en interès de cap de les parts i actuarà per reequilibrar les situacions de desigualtat.

Principi de neutralitat

Les actuacions de mediació es desenvoluparan de manera que permetin a les parts en conflicte aconseguir per elles mateixes un acord. La part mediadora no podrà suggerir, proposar ni imposar solucions.

Principi de bona fe

En els processos de mediació totes les parts hauran d'actuar d'acord amb les exigències de la bona fe i la superació de la desconfiança, fins i tot si no s'arriba a acords.

FUNCIONS

  • Identificar els interessos i els posicionaments de les parts.
  • Orientar, dirigir i catalitzar les conductes de les parts.
  • Escoltar de manera activa i atenta, creant confiança.
  • Facilitar la comprensió de diverses formes de ser i pautes culturals.
  • Facilitar la comunicació, amb neutralitat i imparcialitat.
  • Intervenir en els bloquejos a partir dels punts d'interès comú.
  • Reduir la tensió.
  • Vetllar i mantenir el secret professional.
  • Crear les condicions que afavoreixin la reflexió i la confiança.

El mediador o mediadora natural és la persona, no professional, amb capacitat i predisposició per ajudar i resoldre conflictes generats al seu entorn. Aquesta figura té un prestigi social entre les persones del seu àmbit de referència, coneix les normes, costums, context i dinàmica de l’entorn, i participa de manera altruista i voluntària. No obstant això, desconeix les tècniques i procediments que faciliten els processos, no sempre regeix el principi d’imparcialitat i la disponibilitat no és sempre la que caldria. La mediació natural cobreix les mancances de molts serveis públics, és un bon mecanisme de col·laboració ciutadana i és especialment necessària en mediació intercultural.

MODEL tradicional lineal

El model es construeix sobre la base de quatre aspectes fonamentals que han de presidir tot procés de negociació:

  • Separar les persones del problema. La part mediadora ha de facilitar la separació entre el problema i les relacions personals.
  • Centrar-se en els interessos, no en les posicions. L’acció de la mediació estarà orientada a harmonitzar els interessos.
  • Trobar alternatives. Plantejar diferents opcions o alternatives que permetin evolucionar, és a dir, que les diferents parts puguin trobar-se.
  • Utilitzar criteris objectius. La decisió final ha de sostenir-se sobre criteris objectius.

En definitiva, el model de Harvard persegueix una aproximació entre les parts –a partir dels interessos compartits i la cerca de solucions creatives– que permeti trobar un espai compartit en el qual l’acord sigui possible.

Entradas relacionadas: