Materies Primeres, Energia i Revolucions Industrials

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,87 KB

Les Materies Primeres

Les matèries primeres són els recursos naturals que la indústria transforma.

  • Les matèries primeres d'origen orgànic procedeixen d'éssers vius i s'obtenen de l'agricultura, la ramaderia, l'explotació forestal i la pesca.
  • Les matèries primeres minerals procedeixen de l'escorça terrestre. Els minerals poden ser metàl·lics, no metàl·lics i minerals energètics. La producció de matèries primeres a la Terra es concentra en països com Amèrica Llatina. El consum es concentra en els països desenvolupats, que les importen en grans quantitats per a la indústria, i el comerç de matèries primeres és la causa principal del deute extern dels països subdesenvolupats.

L'Energia Nuclear de Fissió

L'energia nuclear s'obté de la separació o fissió d'àtoms de minerals radioactius pesants. S'usa per a obtenir electricitat en les centrals nuclears, en la medicina i en la indústria química. L'avantatge de l'energia nuclear és el gran poder energètic. Els inconvenients són el risc d'accidents, l'emmagatzematge dels residus que produeix i el cost elevat.

L'Energia Hidroelèctrica

S'obté a partir de l'aigua embassada darrere d'una presa o barrera artificial situada als cursos fluvials. Presenta avantatges: és instantània, inesgotable i neta. Però també té inconvenients, com ara la inundació dels pobles i les terres de cultiu, que afecten les espècies animals i vegetals.

Les Fonts d'Energia Alternatives

Van començar a desenvolupar-se a partir de la crisi del petroli, que obligà els països industrials a buscar energies alternatives. Tenen els avantatges de ser inesgotables, netes i molt menys contaminants que les tradicionals, però la seva tecnologia està poc desenvolupada.

  • L'energia solar procedeix de la llum i la calor del sol, que es concentren mitjançant panells i proporcionen calor.
  • L'energia eòlica procedeix del vent, que mou aerogeneradors i proporciona electricitat.
  • L'energia de biomassa procedeix dels residus agrícoles, ramaders i forestals.
  • L'energia mareomotriu procedeix de la força de les marees, i els seus problemes són les alteracions mediambientals que generen.
  • L'energia geotèrmica procedeix de la calor interna de la Terra, que s'aprofita per a escalfar aigua.
  • L'energia nuclear de fusió procedeix de la unió d'àtoms lleugers de deuteri, dos isòtops de l'hidrogen.

Els Tipus d'Indústria

  • Les indústries de base fabriquen productes semielaborats que després són utilitzats per altres indústries.
  • Les indústries de béns d'equipament fabriquen productes necessaris per al funcionament d'altres indústries i per al transport.
  • Les indústries d'ús i consum fabriquen productes destinats directament al consumidor.

Paisatges de la Segona Revolució Industrial

Va tenir lloc entre el 1870 i mitjan segle XX.

  • Es basà en l'aparició de noves màquines i fonts d'energia, com el motor d'explosió i l'electricitat. El treball es desenvolupà en fàbriques grans i s'imposà el fordisme (treball en cadena) i el taylorisme (més producció, menys temps). La producció resultant eren productes homogenis i barats fabricats en sèrie.
  • Els sectors industrials principals foren el siderúrgic, l'electroquímic, l'electrometabúrgic, el petroquímic i el sector de béns de consum.
  • La localització industrial passà a dependre de factors com ara la ubicació de les noves fonts d'energia i els centres de consum, les indústries de base s'instal·laren al costat dels ports i dels nusos ferroviaris, i es formaren grans aglomeracions industrials.
  • Les indústries madures sorgides durant la Segona Revolució Industrial entraren en crisi en la dècada del 1970 a causa de l'antiguitat dels seus mètodes o a la competència dels països més barats. Molts estats ajudaren a la seva reconversió, consistent a tancar empreses no rendibles, i s'impulsà la reindustrialització de les zones afectades.

Paisatges de la Tercera Revolució Industrial

S'està desenvolupant des de mitjan segle XX en països avançats.

  • Es basa en l'ús de noves tecnologies de la informació, que la transmeten a l'instant i usen com a font d'energia l'electricitat.
  • El treball es realitza en petites fàbriques o en establiments separats. S'usen robots industrials i màquines fàcilment reprogramables per diversificar la producció. Es requereixen pocs treballadors industrials, però molt qualificats, i ha augmentat la "terciarització" de l'ocupació industrial.
  • La producció resultant són petites sèries de productes diversos, i els sectors són la temàtica, el làser...
  • La localització industrial es fa molt més flexible gràcies a factors com l'ús de noves tecnologies, que permeten localitzacions disperses.

Entradas relacionadas: